Fissür Tedavisi
Fissür, dışkılama sırasında zorlanma ve ıkınma nedeniyle anal kanal içinde meydana gelen milimetrik yırtılmalardır. Her yaş grubunda görülebilen bu rahatsızlık, düzensiz dışkılama alışkanlıkları, sürekli kabızlık veya ishal durumları, ve anatomik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkabilir. Fissür tedavisi, hastanın yaşam kalitesini artırmak ve rahatsızlığın ilerlemesini önlemek amacıyla önemlidir.
Fissür Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Bol miktarda sıvı tüketilmesi gerekir. Günde en az 2 litre su içilmelidir. Beslenmede lifli gıdalara daha fazla ağırlık verilmelidir. Gerekirse bitkisel lif takviyelerinden faydalanılabilir. Acı, ekşi, ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Oturma banyosu fissür tedavisi için oldukça etkilidir. Günde 2 defa 15'er dakika oturma banyosu yapılmalıdır. Havuz suyu veya deniz suyu tercih edilebilir. Oturma banyosunun hemen ardından yapılan buz tedavisi de etkili olabilir. Birçok kişi havuz suyunun mikrop içerebileceği endişesiyle havuza girmekten kaçınsa da, havuz suyu klorlu olduğu için çatlağın tedavisini olumlu yönde etkileyebilir.
- Dışkıyı yumuşatan ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, dışkıyı yumuşatarak çatlağın daha fazla tahriş olmasını engeller. Bu ilaçlar mutlaka doktorun önerdiği şekilde ve doktor kontrolü altında kullanılmalıdır.
- Doktor tavsiyesi ile kortizonlu kremler de kullanılabilir. Bu kremlerin ağrı kesici özellikleri de bulunmaktadır.
- Çinko oksit içeren kremler genellikle bebek pişiklerinde kullanılsa da makat çatlaklarında da etkilidirler.
- Lokal anestezik kremler, çatlağın oluşturduğu ağrı ve spazmı azaltarak rahatlama sağlar.
- Nitrogliserinli kremler, iç makat kasını gevşetmek amacıyla doktor tarafından verilir. Normal bir kişi dışkılama yaparken, iç makat kası gevşer ve dışkı dışarı atılır. Fakat makat çatlağı veya yırtığı olan kişilerde iç makat kası istem dışı kasılı kalır ve dışkılama sırasında şiddetli ağrı oluşur. Doktor tavsiyesi ile verilen nitrogliserinli kremler günde 2 kez kullanılarak hastayı rahatlatır. Ancak daha fazla kullanımı tansiyonu düşürerek baş ağrısı, baş dönmesi ve baygınlık hissi gibi durumlara yol açabilir.
- Gümüş nitrat tedavisi, uzman doktor tarafından yapılan bir tedavi olup, makat çatlağı veya makat yırtığı gümüş nitrat veya lazerle yakılarak tedavi edilebilir.
- Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri arasında botoks uygulaması da bulunmaktadır. İç makat kası geçici süre durdurularak makattaki çatlağın iyileşme sürecine katkı sağlanır. Bu tedavi sonrası hasta normal hayatına hemen dönebilir. Ancak bu tedavi hamileler, emziren anneler, 18 yaş altı ve 70 yaş üstü kişiler için uygun değildir.
- Cerrah tarafından "kriyoterapi ile sfinkterotomi" denilen işlem de muayenehane koşullarında yapılabilir. Makat bölgesi iğne ile uyuşturularak (lokal anestezi) kriyoterapi cihazı ile iç makat kasının kesilmesidir. Uzman bir cerrah tarafından yapılan bu uygulamadan sonra tekrarlama ihtimali yoktur.
Ekstra Bilgiler
Fissür tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri de büyük öneme sahiptir. Hastalar, düzenli egzersiz yaparak bağırsak hareketlerini artırabilir ve sağlıklı bir diyet ile kabızlık ve ishal durumlarının önüne geçebilirler. Ayrıca stresin fissür oluşumunda ve tedavisinde önemli bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Bu nedenle stres yönetimi teknikleri öğrenilmeli ve uygulanmalıdır.
|
Fissür tedavisinde oturma banyosu yaparken gerçekten havuz suyu kullanılabilir mi? Mikrop kapma riskinden dolayı endişe ediyorum ve bu konuda emin olmak istiyorum.
Cevap yazOturma banyosu tedavisi sırasında havuz suyu kullanmanızı önermem. Havuz suları genellikle çeşitli kimyasallar ve mikroorganizmalar içerebilir, bu da enfeksiyon riskini artırabilir. Daha hijyenik ve güvenli bir seçenek olarak, temiz, sıcak suya eklenmiş antiseptik solüsyonlar veya tuzlu su kullanabilirsiniz. Bu şekilde mikrop kapma riskini en aza indirmiş olursunuz, Öztoygar. Tedavinizin daha sağlıklı ilerlemesi için doktorunuzun önerilerini takip etmenizi de tavsiye ederim.