Disleksi Tedavisi Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?
22 Temmuz 2024

Disleksi Tedavisi Disleksi Nasıl Tedavi Edilir?

Disleksi Tedavisi

Disleksi, halk arasında okuma güçlüğü olarak bilinen, tıbbi alanda yapısal bir bozukluktur. Disleksiye sahip çocuklar, çizimlerde, geometrik şekil çizimlerinde ve bazı birbirine benzeyen harf ve sayıları yazmada zorluk çekmektedirler. Bu durum, disleksiye sahip çocukların derslerde yaşıtlarından geri kalmasına neden olur. Bu durum, okul hayatlarıyla birlikte psikolojik yaşamlarını da etkiler. Bu sebeple, disleksiye sahip çocuklar dikkatli bir şekilde gözlemlenmeli ve uygun zamanda disleksi tedavisine başlanmalıdır.

Disleksi Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

  • Disleksi, yapısal bir bozukluk olduğu için bu hastalığı tamamen tedavi edici herhangi bir unsur bulunmamaktadır. Disleksi tedavisinde en önemli kısım, sabır ve iyi bir eğitim ile çocuğu eğitmektir.
  • Disleksi tedavisinde bir diğer önemli unsur, disleksiye sahip çocukların sağlıklı bir okuma yazma becerisine sahip olan çocuklarla aynı sınıfta eğitim görmemeleridir. Bu durum, disleksiye sahip çocukların psikolojik gelişimleri açısından oldukça önemlidir.
  • Disleksiye sahip çocuğa eğitim verilecek sınıf içerisinde her bir unsurdan önce duygusal olarak güvenilir bir ortamın oluşturulması gereklidir.
  • Disleksiye sahip çocuğun benlik duygularını ve özgüven duygusunu geliştirmesi amacıyla, çocuğun güçlü ve baskın olan yönünün ortaya çıkarılması gerekmektedir. Verilecek olan disleksi tedavisine de çocuğun güçlü yönlerinden başlanması gerekmektedir.
  • Disleksi tedavisinde mutlaka hiperaktivite ve dikkat eksikliği tedavisine de yer verilmesi gereklidir. Bu tür çocuklarda disleksiye ek olarak, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) hastalığına sıklıkla rastlanmaktadır.
  • Disleksi tedavisinde eğitimi sağlayacak olan öğretmenin seçimi oldukça önemlidir. Öğretmenlerin özellikle sabırlı, yumuşak ve kızma duygusunu bastırabilme yeteneği olan kişiler olarak seçilmesi önemlidir. Aksi takdirde, disleksiye sahip çocuğun özgüvenini kaybetmesine ve hayata küstürmesine neden olur. Ayrıca disleksi tedavisinin seyrini de olumsuz yönde değiştirebilir.
  • Disleksi tedavisi devam ederken, sık sık okuma çalışmaları yapılmalıdır. Okuma çalışmaları sırasında çocuk, okuduğu yazıyı parmağı ile takip etmelidir. Yazıları takip etme alışkanlığı, dikkat eksikliği miktarını azaltacaktır.
  • Disleksi tedavisi için günlük olarak bir önceki günün tekrarı yapılması yararlı olmaktadır. Bu alışkanlık, öğrenme güçlüğüne bağlı unutkanlık yaşayan öğrencilerin derslerini hatırlamasını sağlar.
  • Fazla olmamak şartıyla, günlük ödevler verilmelidir. Ödevleri yaptığı günlerde sevinç yaşatabilmeli ve ödül verilmelidir.

Disleksi tedavisi sürecinde, çocuğun eğitimi süresince aile desteği de oldukça kritiktir. Ailelerin, çocuklarının eğitim sürecine aktif olarak katılmaları ve onlara destek olmaları, tedavi sürecinin başarısını artıracaktır. Ayrıca, disleksiye sahip çocukların sosyal becerilerini geliştirmeleri için çeşitli sosyal aktiviteler ve oyunlar da tedavi sürecine dahil edilmelidir. Bu şekilde, çocukların hem akademik hem de sosyal becerileri gelişecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Düden

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Okuma yazma güçlüğü çeken bir çocuğun ebeveyni olarak, bu tedavi yöntemleri gerçekten etkili mi? Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisine de yer verilmesi gerektiği söylenmiş, bu konuda nasıl bir yol izlenmeli? Öğretmen seçiminin önemli olduğu vurgulanmış, uygun öğretmeni nasıl bulabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Düden, çocuğunuzun okuma yazma güçlüğü ile ilgili endişelerinizi anlıyorum. Tedavi yöntemlerinin etkinliği, çocuğun bireysel ihtiyaçlarına ve durumuna bağlı olarak değişebilir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisi için, doğru bir yol izlemek adına bir çocuk psikiyatristi veya nörologdan profesyonel yardım almanız faydalı olacaktır.

Öğretmen seçimi konusunda ise, deneyimli ve sabırlı bir öğretmen bulmak önemlidir. Bu konuda, çocuğunuzun okuluyla ve diğer ebeveynlerle iletişime geçerek öğretmen tavsiyeleri alabilirsiniz. Ayrıca, özel eğitim kurumları ve dernekler de size uygun öğretmenler konusunda yardımcı olabilir. Çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun bir eğitim planı hazırlamak için öğretmenle sürekli iletişimde olmanız da çok önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ameliyatsız Miyom Tedavisi

Ameliyatsız Miyom Tedavisi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Haber Bülteni

Güncel

Anemi Tedavisi Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Anemi Tedavisi Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Dizde Kök Hücre Tedavisi

Dizde Kök Hücre Tedavisi

Güncel

Artrit Tedavisi Artrit Nasıl Tedavi Edilir?

Artrit Tedavisi Artrit Nasıl Tedavi Edilir?