Tüp Bebek Tedavisi Tüp Bebek Nasıl Tedavi Edilir?
11 Temmuz 2024

Tüp Bebek Tedavisi Tüp Bebek Nasıl Tedavi Edilir?

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlamak amacıyla uygulanan yardımcı üreme yöntemlerinden biridir. Çiftlerin bir kısmı tüp bebek tedavisi sayesinde çocuk özlemlerini giderebilirler. Ancak tedaviye başlamadan önce, neden doğal yolla bebek sahibi olunamadığını anlamak önemlidir. Halk arasında tüp bebek tedavisinin %100 başarı sağlayacağı inancı yaygındır. Ancak bu tedavinin başarılı olabilmesi için çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi gerekir. Tüp bebek tedavisi, çiftler açısından maddi ve manevi olarak oldukça zorlu bir süreçtir. Hem tedavi sürecinde yaşanan stres hem de tedavi sonrasında başarı ihtimalinin belirsizliği oldukça yıpratıcı olabilir. Büyük umutlarla bu tedaviye başlayan çiftler, her aşamada sabırlı olmalıdır. Tüp bebek tedavisi dört aşamadan oluşur ve her aşamada çiftlerin dikkatli ve özenli olması gerekir.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde

Bu tedaviye başlamadan önce veya tedavi kararı alınmadan önce, çiftlerin gebelik konusunda detaylı bir araştırma yapması gereklidir. Gebeliğin neden elde edilemediği değerlendirilmelidir. Çünkü erkekten kaynaklanan sperm sorunları olmadığında ve kadında düzenli yumurtlama olduğunda, tüp bebek tedavisine gerek kalmadan diğer tedavi yöntemleriyle de gebelik sağlanabilir. Aşılama tedavisi veya yumurtlamayı artıran tedaviler çiftler için daha uygun olabilir. Bu sayede daha düşük maliyetle bebek sahibi olunabilir. Yardımcı üreme yöntemlerinin hepsi sabırlı bir süreci gerektirir. Tüp bebek tedavisi, tüm bu koşullarla bebek sahibi olamayacak çiftlere uygulanır. Ancak çiftler manevi olarak bu tedaviye hazır olmalıdır. Kendilerini zorlu bir süreç beklemektedir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Uygulanır?

Tüp bebek tedavisi, kadında yumurtlama kusurları, fallop tüp kusurları, kadının yaşının ilerlemesi, yumurtalık rezervinin azalması, erkekte sperm hareketliliğinin azalması, sperm sayısının azalması, sperm olmaması ve sperm şekil bozukluğu gibi durumlarda uygulanabilir. Sebebi bilinmeyen kısırlıkta ve kısırlık süresi üç yıldan fazla olanlarda da uygulanabilir. Eğer çiftlerde kısırlık sorunu yoksa ancak genetik hastalıklar mevcutsa, embriyolarda preimplantasyon genetik tanı yapılması yoluyla da tüp bebek tedavisi gerçekleştirilebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Hangi Aşamalardan Oluşur?

Tüp bebek kararı verildiğinde, çiftlere uygulanacak tedavi seçenekleri değerlendirilir. Dört aşamadan oluşan tedavinin ilk aşaması, kadının yumurtalıklarının uyarılması ve ay içindeki yumurtaların artırılması hedeflenir. Daha sonra olgunlaşan yumurtalar genel anestezi altında uzman denetiminde toplanır. Laboratuvar ortamında yumurtalar itinayla seçilerek ayrılır ve özel bir kapta saklanır. Bu sırada erkekten yine laboratuvar ortamında sperm alınır. Canlı ve hareketli spermler seçilerek saklanır. Tedavinin üçüncü aşamasında, spermler ve yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesi gerçekleştirilir. Spermler bu aşamada yumurtaları 24 saat içinde döller. Uygun ortamda bekletilen hücrelerden embriyolar elde edilir. Embriyologlar tarafından embriyolar kontrol edilir ve kadının rahmine transferine geçilir. Kadın bu aşamadan önce bol su içmelidir.

Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında

Tüp bebek tedavisi tamamlandıktan sonra, gebelik için bekleme sürecine girilir. Bu uygulamaların ardından yaklaşık iki hafta sonunda kadına gebelik testi yapılarak, tüp bebek tedavisinin başarısı değerlendirilir. Eğer yapılan test negatif çıkarsa, tüp bebek tedavisinin başarısızlığı belirlenir ve tedavi sonlandırılır. Pozitif bir sonuç alınırsa, tedaviye devam edilir. Kadına tedavinin devamında progesteron tedavisi uygulanır. Bunun amacı, olası düşüklerin önlenmesidir.

Tüp Bebek Tedavisi Kaç Defa Denenir?

Tüp bebek tedavisinde çiftlere yapılacak denemelerin sayısı konusunda bir kısıtlama yoktur. Ancak tedavinin iyi bir tüp bebek merkezinde yapılmasına rağmen başarısızlık yaşanıyorsa, çiftlerin bebek sahibi olma umutlarının azalmasına yol açabilir. Bazen nedeni tespit edilemeyen embriyonun rahme tutunma sorunu olabilir. Gebelik bazen birkaç denemenin ardından gelebilir. Bazı çiftlerde ikinci veya üçüncü denemede gebelik elde edilirken, bazı çiftlerde ise sekiz ila on denemeden sonra gebelik sağlanabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Sonlandırılmalı?

  • Kadından toplanan yumurtaların fonksiyonlarını yerine getirememesi
  • Toplanan yumurtaların zamanından önce çatlaması
  • Bu yumurtaların spermler tarafından döllenmemesi
  • Bölünmesi gereken ancak bölünemeyen döllenmiş yumurtalar olması
  • Erkekten sperm alınamaması halinde
  • Kadının rahmine transfer edilecek kaliteli embriyoların olmaması halinde
Tüp bebek tedavisi sona erdirilmelidir

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Tüp bebek tedavisi sürecinde çiftlerin moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaları önemlidir. Tedavi sürecinde çiftlerin birbirlerine destek olmaları, başarı şansını artırabilir. Ayrıca, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, uygun beslenme ve düzenli egzersiz yapmak tedavi sürecinde olumlu etkiler yaratabilir. Uzman doktorların önerilerine uymak ve düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemek de tedavinin başarısı açısından kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zernigar

03 Mayıs 2024 Cuma

İyi günler ben 37 yaşındayım ve 15 senelik evliyim çocuğumuz yok uzun zamandır tüp bebek tedavisi görüyorum. Bundan önce 3 sefer tüp bebek tedavisi uyguladık olmadı. Acaba bundan sonra bir kez daha tüp bebek tedavisi uygularsak tutma olasılığı zayıflamış olabilir mi? Lütfen bu kadın da bana bilgi verirseniz çok sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zernigar,

Öncelikle, yaşadığınız süreç gerçekten zorlu ve sabır gerektiren bir durum. Tüp bebek tedavisinde başarısızlık yaşamak, umudu kırabilir fakat her denemede başarı şansı kişiden kişiye ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Yaşınız, genel sağlık durumunuz ve eşinizin sağlık durumu gibi etkenler başarı oranını etkileyebilir.

Dördüncü kez tüp bebek tedavisi düşünüyorsanız, öncelikle doktorunuzla ayrıntılı bir şekilde konuşmanız ve durumu değerlendirmeniz önemlidir. Doktorunuz, önceki tedavi süreçleriniz ve sonuçlarına göre size en doğru bilgiyi verecektir. Ayrıca, bu süreçte psikolojik destek almak da moralinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir.

Umarım en kısa zamanda hayalinizdeki güzel haberi alırsınız. Kendinize iyi bakın ve umudunuzu kaybetmeyin.

2. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zernigar,

Öncelikle yaşadığınız sürecin zorluğunu anlıyor ve size sabır diliyorum. Tüp bebek tedavisi, her denemede farklı sonuçlar verebilen bir süreçtir. Daha önceki denemelerde başarı elde edememiş olmanız, sonraki denemelerde de mutlaka aynı sonucu alacağınız anlamına gelmez. Ancak, yaş faktörü ve önceki denemelerin başarısızlık nedenleri gibi etkenler, tedavinin başarısını etkileyebilir. Bu konuda en doğru bilgiyi ve yönlendirmeyi sizi takip eden doktorunuz verecektir, çünkü onlar sizin sağlık durumunuzu ve tıbbi geçmişinizi en iyi bilen kişilerdir. Size en iyi ihtimalleri ve alternatifleri sunacaklardır. Umutlarınızın tükenmemesi dileğiyle, iyi günler dilerim.

3. Cevap
cevap

Sabit

Merhaba, zernigar hanım öncelikle umudunuzu yitirmeyin rabbim size verecekse bunun ne zaman ve ne şekilde ne ile vesile olacağını bilemeyiz o yüzden umudunuzu, Allah’ tan kesmeyin eşimin yengeside 35 yaşında 5 kez tüp bebek sonunda oldu. Sizinde olasılık zayıfladı diye söz konusu değil.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Erken Boşalma Bitkisel Tedavi

Erken Boşalma Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Güncel

Kedilerde Mantar Tedavisi

Kedilerde Mantar Tedavisi

Güncel

Zehirli Guatr Tedavisi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Zehirli Guatr Tedavisi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?