Hpv Tedavisi Hpv Nasıl Tedavi Edilir?
24 Temmuz 2024

Hpv Tedavisi Hpv Nasıl Tedavi Edilir?

HPV Tedavisi

HPV tedavisi, genellikle genital siğillerin tedavisini içermektedir. HPV virüsünün enfeksiyonu tedavisinde ana prensip, bulaşıcılığı en aza indirmek için siğilleri vakit kaybetmeden temizlemektir. HPV tedavisi, yani genital siğil tedavisi için genellikle şu yöntemler kullanılmaktadır:

  • Yakma tedavisi
  • Dondurma tedavisi
  • Lazer tedavisi

Her ne şekilde olursa olsun, tedavi ciddi bir süreçten geçeceği bilinmeli ve seçenekler hakkında hasta tam anlamıyla bilgilendirilmelidir. Öncelikle her hastanın durumu birbiriyle aynı olamayacağı için hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.

HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV virüsü, bazı hastalarda enfekte olmasına rağmen hiçbir belirti göstermez. Bu hastalar için aşılama programı yapılabilir ve hasta sık aralıklarla kontrol edilir. HPV virüsü bulaşmış ve aşı tedavisi başlamış bu gibi durumlarda bazen hastalık hiçbir lezyon oluşturmayabilir ve vücut kendi kendine bu virüsü tamamen ortadan kaldırabilir. Virüsün siğil olarak ortaya çıktığı durumlarda ise hastaya hemen müdahale edilmeli ve yakma, dondurma veya lazer yöntemleriyle siğil vücuttan temizlenmelidir.

Genital siğiller hafife alınmaması gereken bir hastalıktır ve her ne kadar hemen müdahaleye başlansa bile virüsü hemen yok etmek mümkün değildir. Siğiller geçtikten sonra bile virüsün vücuttan atılması bazen yıllar alabilir. Ancak bahsettiğimiz yöntemlerle siğillerden hemen kurtulmak mümkündür. Tedavi sadece siğilleri ortadan kaldırır ve virüse bağlı hızlı yayılma ve bulaşıcılığı durdurur. Pek çok vakada tek sefer tedavi yeterli olmayabilir ve 2-3 seans gerekebilir.

İleri Düzey HPV Enfeksiyonları

HPV virüsü bulaşmış bazı hastalarda ise ne yazık ki durum oldukça ilerlemiş olabilir. HPV enfeksiyonuna bağlı olarak hastada doku değişiklikleri meydana gelebilir. Virüs ses tellerine kadar varabilir ve bunun sonucunda hastanın ses telleri papillomlarına eksizyon tedavisi uygulanabilir. Eksizyon yöntemlerinde lazer uygulaması, kriyocerrahi ve elektrokoter metotları kullanılabilir. Bu noktaya varan hastaların ses telleri zarar görebilmekle birlikte tamamen kaybolabilir.

Bu duruma gelmemek için erken tanı ve tedavi çok büyük bir önem taşımaktadır. Cinsel yönden aktif olan kişilerin bu virüsü taşıma olasılığı zaten hep vardır. Bu yüzden en ufak bir şüphede dahi doktorlara başvurmak büyük kayıpların önüne geçebilir.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

HPV virüsünden korunmak için alınabilecek bazı önlemler bulunmaktadır. Bunlar arasında:

  • Düzenli aşı programları
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilinçlenme
  • Düzenli sağlık kontrolleri

HPV aşıları, özellikle genç yaşta yapılması önerilen ve virüse karşı yüksek koruma sağlayan önemli bir önlemdir. Ayrıca, cinsel sağlık ve hijyen konularında bilinçlenmek ve düzenli sağlık kontrollerine gitmek de HPV virüsünün yayılmasını engellemede etkili olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şemail

24 Temmuz 2024 Çarşamba

HPV tedavisi için hangi yöntemi seçmeliyim? Yakma, dondurma veya lazer tedavisi arasında kararsız kaldım, hangisi daha etkili?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Şemail,

HPV tedavisinde hangi yöntemin daha etkili olacağı, lezyonların bulunduğu yer, sayısı ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Yakma (elektrokoter), dondurma (kriyoterapi) ve lazer tedavisi, her biri farklı durumlarda etkili olabilir. Doktorunuz sizin özel durumunuzu değerlendirerek en uygun yöntemi önerecektir. Genel olarak, küçük ve az sayıdaki lezyonlar için dondurma etkili olabilirken, daha büyük ve yaygın lezyonlar için lazer tedavisi veya yakma tercih edilebilir. Sağlık uzmanınızın tavsiyesine uymanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lazerle Göz Tedavisi Lazerle Göz Nasıl Tedavi Edilir?

Lazerle Göz Tedavisi Lazerle Göz Nasıl Tedavi Edilir?

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Menisküs Yırtılması Tedavisi

Menisküs Yırtılması Tedavisi

Çene Geriliği Tedavisi Çene Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Çene Geriliği Tedavisi Çene Geriliği Nasıl Tedavi Edilir?

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz Kireçlenmesi Tedavisi