Hamilelikte Kanal Tedavisi
20 Temmuz 2024

Hamilelikte Kanal Tedavisi


Hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına dikkat etmek son derece önemlidir. Gebelikte artan hormon seviyeleri, kan dolaşımında ve dokularda değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler diş etlerini de etkileyerek diş eti çekilmeleri ve kendiliğinden kanamalara neden olabilir. Bu durum "epulis gravidarum" olarak adlandırılır. İleri vakalarda diş etlerinin cerrahi olarak düzeltilmesi gerekebilir. Ayrıca, hamilelik, diş çürükleri açısından da riskli bir dönemdir. Özellikle ilk trimesterde yaşanan kusmalar, bakteri plaklarının diş yüzeyinde birikimini artırarak çürük riskini artırır.

Hamilelik, ağız ve diş hijyenine ekstra özen göstermeniz gereken bir dönemdir. Diş hekiminizle konuşarak uygun fırçalama, diş ipi kullanımı ve diğer ağız bakım teknikleri hakkında detaylı bilgi almanız faydalı olacaktır.

Gebelikte Diş Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik döneminde diş hekimleri tedavi süreçlerini üç farklı safhada değerlendirirler. Bu aşamalar, hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Yanlış uygulamalar veya tedbirsizlikler düşük riskine neden olabilir.

İlk Üç Aylık Dönem:

Bu safhada bebek oluşumu yeni başlamaktadır. Çocuğun organları bu dönemde gelişmeye başlar. Bu dönemde yapılacak tedaviler, bebeğin gelişimine olumsuz yönde etki edebilir ve düşük riskini artırabilir. Bu nedenle, ilk üç aylık dönemde diş hekimleri genellikle herhangi bir tedavi uygulamazlar. Ancak, doğum kontrol uzmanlarının kontrolünde bazı ilaç tedavileri ile dişteki problemler geçici olarak hafifletilebilir.

İkinci Üç Aylık Dönem:

Bu dönemde bebek gelişimini tamamlamış ve büyüme aşamasına geçmiştir. Bu dönem, ilk üç aylık döneme göre daha az risklidir. Diş hekimleri, acil olmayan durumlarda müdahalede bulunmazlar, ancak geciktirilemeyecek diş dolgusu, kanal tedavisi ve diş çekimi gibi işlemleri bu safhada gerçekleştirebilirler.

Son Üç Aylık Dönem:

Doktorlar, erken doğum riski ve annenin aşırı tepkileri nedeniyle bu dönemde genellikle tedavi uygulamazlar. Bu tür tedaviler doğum sonrasına ertelenir.

Hamilelikte Kanal Tedavisi İle İlgili Öneriler
  • Düzenli beslenin ve günde iki kez florürlü diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın. Ayrıca, günde bir kez diş ipi kullanın.
  • Periyodik diş muayenesi ve diş temizliğinizi hamilelik sırasında da sürdürün.
  • Diş hekimine gittiğinizde hamile olduğunuzu mutlaka belirtin.
  • Acil olmayan uygulamalar gebelik sonrasına ertelenmelidir.
  • Diş hekiminin koltuğunda otururken bacak bacak üstüne atmadan rahat bir pozisyonda oturun, böylece bacaklarınızdaki kan dolaşımı bozulmaz.

Dişte oluşan çürükler ve bunların tedavileri, hamile kadınlar için her zaman endişe verici olabilir. Özellikle dolgu veya kanal tedavisi gibi işlemler sırasında kullanılan antibiyotikler ve lokal anestezik maddeler birçok hamile kadını rahatsız eder. Ayrıca, geçmişte jinekologların bu tedavilere izin vermemesi ve bazı diş hekimlerinin hamilelik ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmamaları bu korkuyu artırmıştır. Ancak yapılan birçok çalışmada, gebelik sırasında kanal tedavisi ve dolgu da dahil olmak üzere diş tedavilerinin gelişmekte olan bebek üzerinde olumsuz bir etki yarattığına dair kanıt bulunamamıştır.

Tedavi öncesinde diş hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka belirtin. Bu durumda diş hekiminiz, gerekirse jinekolog ile görüşerek sizin için en uygun lokal anestezik ve antibiyotiği belirleyecektir ve tedavinizi buna göre planlayacaktır. Ayrıca, biyolojik bir kanıt olmamakla birlikte, bazı diş hekimleri gebelik sırasında cıvalı amalgam dolgu maddelerini kullanmamayı tercih ederler. Bu tamamen kişisel bir tercihtir ve sizin tedavinizi etkilemez.

Sonuç olarak, gebelik sırasında dolgu ve kanal tedavisi yaptırmanın bir sakıncası yoktur. Ancak, her zaman diş hekiminize ve jinekoloğunuza danışarak tedaviye başlamanız en doğrusu olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Puva Tedavisi Puva Nasıl Tedavi Edilir?

Puva Tedavisi Puva Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Gebelikte Mantar Tedavisi

Gebelikte Mantar Tedavisi