Topuk Çatlağı Tedavisi Topuk Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?
27 Haziran 2024

Topuk Çatlağı Tedavisi Topuk Çatlağı Nasıl Tedavi Edilir?

Topuk Çatlağı Tedavisi

Topuklarda meydana gelen çatlaklar, hem sağlık hem de estetik açıdan rahatsız edici bir durumdur. Gün içerisinde uzun süre ayakta kalmak ve ayakkabıların içinde havasız kalan ayaklar, düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Düzenli bakım yapıldığında topuk çatlağı tedavi edilebilir bir durumdur. Ayakların elastikiyetini kaybetmesi ve aşırı kuruluk, topuk çatlağının oluşmasına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde, çatlaklar daha da derinleşebilir ve kanama veya enfeksiyona yol açabilir. Bağışıklık sistemi zayıf bireyler için bu durum daha tehlikeli olabilir. Bu nedenle, topuk çatlağı tedavisi ihmal edilmemelidir. Topuk çatlağının başlıca nedenleri arasında uzun süre ayakta kalma, ayakların havasız kalması, aşırı kilolar, arka kısmı açık ayakkabılar, şeker hastalığı, deri hastalıkları ve ter bezlerinin düzensiz çalışması bulunur.

Topuk Çatlağı Tedavisinde Uygulanacak Yöntemler

Tıbbi Tedavi

Topuk çatlağı şikayeti ile doktora başvurulduğunda, uzman doktor ayaktaki ya da topuktaki çatlamış veya kuruluk nedeniyle sertleşmiş dokunun alınmasını tavsiye edebilir. Uygulama sonrasında sert kısım alınır. Eğer çatlakta ağrı varsa, doktor hastaya iyileşene kadar çatlakların birleştirilmesini sağlayan sargı kullanmasını önerebilir. Bazı durumlarda, doktor çatlağın daha hızlı iyileşmesi için doku yapıştırıcısı kullanmayı tavsiye edebilir. Cildiye uzmanının önerdiği topuk çatlakları tedavisine uygun nemlendiriciler kullanılabilir. Bu nemlendiriciler eczanelerde bulunmaktadır. Kullanacağınız nemlendiriciden daha iyi sonuç alabilmek için ayağınızı 15 dakika boyunca ılık suda bekletin. Daha sonra temiz bir havlu ile topuğunuzu kurutarak nemlendiriciyi topuğunuzdaki çatlaklara sürün. Bu işlemi gece uyumadan önce yapın. Üzerini streç film veya poşetle kapatarak iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

Muz

Olgun muzu ezip topuktaki çatlak kısımlarına sürün ve 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla temizleyin. Bu işlemi yatmadan önce uygulayıp sabaha kadar bekletebilirsiniz. Üzerine streç film veya poşet geçirdikten sonra ayağı korumak amacıyla çorap giymeniz gerekir. Bu uygulama ile topuk çatlağı tedavisinde nemlendirici etki sağlayarak çatlakların kapanmasını hızlandırabilirsiniz.

Sıcak Su ve Sünger Taşı

Topuk çatlağı tedavisinde en etkili yöntemlerden biri, topukları sıcak suda bekleterek yumuşamasını sağlamaktır. Sıcak suda bekletilmiş topuklarda sünger taşı ile sert derinin alınması daha kolay olacaktır. Bu işlem sonucunda çatlakların etrafındaki ölü derinin atılmasını sağlayarak iyileşmenin ve yaranın kapanmasını hızlandıracaktır. Ayağınızı her gece 20 dakika boyunca sabunlu suda bekleterek enfeksiyon oluşumunu büyük ölçüde engelleyebilirsiniz.

Zeytinyağı

Topuk çatlağı tedavisinde nemlendirici olarak zeytinyağı kullanmak etkili sonuç verir. Yatmadan önce topuğa zeytinyağı sürüp koruyucu olarak çorap giyin ve sabaha kadar bekletin. Zeytinyağı uygulamasını çatlaklar kapanıncaya kadar devam edebilirsiniz. Zeytinyağı, nemlendirici etkisi ile yaranın daha hızlı kapanmasını sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Bitkisel Tedavi

Epilepsi Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni

Güncel

Belde Sinir Sıkışması Bitkisel Tedavi

Belde Sinir Sıkışması Bitkisel Tedavi

Güncel

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Tedavisi

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Tedavisi

Güncel

Zehirli Guatr Tedavisi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Zehirli Guatr Tedavisi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?