Diş İltihabı Tedavisi Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?
12 Temmuz 2024

Diş İltihabı Tedavisi Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş İltihabı Tedavisi

Diş İltihabı Nedir?

Diş iltihabı, dişin çevresinden başlayarak köküne kadar inebilen bakterilerin oluşturduğu bir enfeksiyon türüdür. Dişlerin temizliği düzenli olarak yapılmadığında, dişler bakteriler için uygun bir üreme alanı haline gelir. Diş fırçalama ve diş bakımı, çocukluk çağlarından itibaren düzenli olarak yapılması gereken en önemli temizlik alışkanlıklarından biridir. Kaybedilen dişlerin geri dönüşü yoktur. Sağlıklı bir yaşam için ağız hijyeni şarttır. Diş çürükleri ve diş eti iltihapları, sadece dişler için değil diğer organlar için de son derece zararlıdır. Düzenli bakımı yapılmayan dişlerde oluşan bakteriler ve mikroplar zamanla çoğalarak dişlerde iltihaplanmaya sebep olur. İltihaplar zamanla çürüğe dönüşüp dişlerde ağrıya neden olur. Diş ağrısı en dayanılmaz ağrılardan biridir. Bazı kişiler diş çürüklerini önemli bir rahatsızlık olarak görmeyip önemsememektedirler. Enfeksiyon diş köküne yayıldığında diş ağrısına, diş kemiğine yayıldığında ise diş kaybına neden olur. Bazen de diş iltihabı beyine kadar ulaşabilmektedir. Yine iltihap yutulmaya devam edildiği sürece damarlar aracılığı ile kalbe kadar ulaşarak ölümcül sonuçlar yaratabilmektedir. Düzenli fırçalama alışkanlığı ve yılda bir kez diş taşları ve plak temizliği sayesinde doktorunuzla irtibat halinde olmak alınacak önlemler arasındadır.

Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

  • Antibiyotik Tedavisi: Diğer enfeksiyon türlerinde olduğu gibi diş iltihaplanmalarında da antibiyotik tedavisine başvurulur. Antibiyotiklerin en önemli görevi iltihapların vücuttan hızlı bir şekilde atılarak yok olmasını sağlamaktır. Diş için antibiyotik tedavisine başlar başlamaz iltihabın oluşturduğu ağrılar yok olmaya başlar ve iltihaplı alan temizlendiği için iltihap da tedavinin sürecine göre yok olacaktır. Antibiyotik belli sürelerde ve doktor reçetesi ile kullanılan bir ilaçtır. Ayrıca hatırlatmakta fayda var ki sürekli antibiyotik kullanmak vücuda ciddi zararlar verir ve vücutta farklı sağlık sorunlarına sebep olur.
  • Diş İltihabının Akıtılması Yöntemi: Bazen dişteki iltihaplanmaya bağlı olarak dişte inanılmaz bir şişlik meydana gelir. Dişte bu şekilde iltihaplanmaya bağlı şişlik meydana geldiyse, diş hekimi tarafından bu iltihap delinerek dışarı boşaltılması sağlanır. İltihap boşaltıldığı için ayrıca antibiyotik kullanımı gerekmez.
  • Drenaj İşlemi: Bu tamamen cerrahi bir müdahale gerektirir. Bu işlem, diş iltihabını temizlemenin çok zor olduğu durumlarda tercih edilen bir işlemdir. Lokal anestezi ile iltihabın olduğu bölgenin uyuşturulması gerekir. İltihaplı bölgeye kesi açılarak temizleme işlemi yapılır.
  • Doğal Yöntemler:
    • At kuyruğu otu 6-7 dakika kaynatıldıktan sonra oluşan su ile gargara yapılabilir.
    • Papatyanın dezenfekte edici özelliğinden faydalanarak 2-3 tutam papatya bir cezve içinde kaynatılarak gargara yapılabilir.
    • Birer tutam hatmi kökü ve ahududu çiçeği kaynatılarak gargara yapılabilir.
    • Isırgan otu ve ardıcı karıştırıp kaynatın ve ağzınızı bu karışımla çalkalayın.
    • Ayrıca nar suyu da ağızda bekletilerek içilmek suretiyle iyi gelmektedir.

Önleyici Tedbirler

Diş iltihabını önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:
  • Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı.
  • Yılda en az iki kez diş hekimi kontrolü.
  • Şekerli ve asitli gıdalardan kaçınmak.
  • Yeterli miktarda su tüketimi.
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak.

Sonuç

Diş iltihabı, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir enfeksiyon türüdür. Bu nedenle, düzenli ağız ve diş bakımı yapmak, diş iltihabını önlemek için hayati öneme sahiptir. Diş iltihabı oluştuğunda ise zaman kaybetmeden bir diş hekimine başvurulmalı ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Ayrıca, diş iltihabını önlemek için düzenli diş kontrolleri ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsenmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tağalap

12 Temmuz 2024 Cuma

Disimde inanilmaz bir agri ve siskinlik var, acaba antibiyotik tedavisi mi daha etkili olur yoksa dis iltihabinin akitilmasi mi gerekir? Bu siskinlik icin hemen doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tağalap,

Diş ağrısı ve şişkinlik ciddi bir durum olabilir ve bu tür belirtiler genellikle derhal bir diş hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Antibiyotik tedavisi bazen enfeksiyonları kontrol altına almak için kullanılabilir, ancak diş iltihabının akıtılması gerekebilir. Bu durum, enfeksiyonun türüne ve yayılımına bağlıdır.

Şişkinlik ve ağrı, enfeksiyonun yayılabileceğini gösteren belirtiler olduğundan, derhal bir diş hekimine gitmeniz çok önemlidir. Diş hekiminiz, en uygun tedavi yöntemini belirlemek için gerekli muayeneyi yapacaktır. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni