Zehirli Guatr Tedavisi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?
19 Haziran 2024

Zehirli Guatr Tedavisi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Zehirli Guatr Tedavisi

Zehirli guatr, tiroit bezlerinde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Zehirli guatr teşhisi konulduğunda, hastalar genellikle korku ve panik yaşar. Aslında, sadece adı bile insanları ürkütmeye yeterlidir. Ancak, tedaviye erken başlandığında genellikle olumlu sonuçlar alınır. Tiroit bezi hormonu tiroksinin aşırı salgılanması halinde zehirli guatr, yani hipertiroidi meydana gelir. Kimi hastalar geç fark ettiğinden dolayı guatr, boğaz kanserine dönüşebilir. Erken teşhis her zaman hayat kurtarır. Zehirli guatr hastalığının ilerleme durumuna göre tedavi uygulanır. Hastalık en son safhasında ise ameliyat edilir.

Zehirli Guatr Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zehirli guatr tedavisi üç şekilde yapılır: radyoaktif iyot, anti-tiroid ilaçlar ve ameliyat. En son safhada ameliyat edilir, ancak doktorlar tarafından ameliyat genellikle önerilmez. Çünkü ameliyat kesin çözüm olmayabilir ve hastalık kendini yenileyebilir. İkinci bir ameliyat, hasta için hayati risk taşıyabilir. Ameliyat esnasında hastaya anestezi verildiği için hastanın sağlık durumu hayati risk taşır. Bu ameliyat sırasında tiroit krizi ve kalp ritim bozuklukları görülebilir, bu da hastanın kalbinin durarak hayatını kaybetmesine sebep olabilir.

Anti-Tiroid İlaçlar

Zehirli guatr tedavisinde kullanılan bir başka yöntem de anti-tiroid ilaçlardır. Bu tür ilaçlar uzman doktor önerisi ile kullanılır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmez. Tiroit hormonlarını geçici olarak azaltır ve çarpıntıların azalmasına sebep olur. Ayrıca, ilaçlar hastanın kilo almasını da sağlar. Ancak ilaçlar uzun süreli kullanıldığında yan etkileri hastayı kötü etkileyebilir. Herhangi bir rahatsız edici durum olduğunda doktora başvurulmalıdır.

Radyoaktif İyot Tedavisi

Zehirli guatr tedavisinde kullanılan bir başka yöntem de radyoaktif iyot tedavisidir. Hastalık için en etkili ve önerilen tedavi yöntemi radyoaktif iyot tedavisidir. İlk başta hastaya düşük dozda verilmeye başlanır, hastanın bünyesi alıştıktan sonra dozu artırılır. Radyoaktif iyot tedavisinin önerilmesinin bir diğer sebebi de hastalığın tekrardan kendisini yenilememesidir. Hasta olan kişinin hastaneye yatmasına gerek yoktur. Radyoaktif iyot alacağı zaman hastaneye gelmesi yeterli olur. Ancak, hamile olan anne adaylarına radyoaktif iyot tedavisi uygulanmaz. Zehirli guatr hastalığı tedavi edilmezse, kalp yetmezliği, kalp büyümesi, göz problemleri ve kemik erimesi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Ekstra Bilgiler

Zehirli guatr tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Tedavi sürecinde hastaların yaşam tarzlarına dikkat etmeleri ve doktorlarının önerilerini titizlikle takip etmeleri önemlidir. Ayrıca, düzenli kontroller ve testler ile hastalığın seyri izlenmelidir. Beslenme düzenine dikkat etmek, stresten uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak da tedavi sürecini olumlu yönde etkileyebilir.

  • Erken teşhis hayat kurtarır.
  • Doktor önerisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
  • Radyoaktif iyot tedavisi hamile kadınlara uygulanmaz.
  • Düzenli kontroller ihmal edilmemelidir.

Zehirli guatr tedavisi, hastalığın ilerleme durumuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, tedavi sürecinde uzman bir doktorun rehberliğinde hareket edilmesi büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni