Hipotiroidi Tedavisi, Hipotiroidinin standart olan tedavisi sentetik tiroid hormonu olan levatiroksinin günlük olarak kullanımıdır. Ağız yoluyla alınan bu ilaç tiroid hormon düzeyini normal hale getirerek vücudun normal olarak işleyişine dönmesini sağlar. Hastaya Hipotiroid teşhisi konmasından sonra sentetik ilaçlar yardımıyla tedaviye başlanır ve ilaçlardaki dozajı doktor belirler. Tedaviye başladıktan hemen 1-2 hafta sonra halsizlikte belirgin olarak azalma görülmektedir. Zamanla diğer belirgin belirtilerinde normal hale döndüğünü göreceksiniz. Bu ilacın ömür boyu kullanımı gerekmekle olup, berabererinde ihtiyaç duyulan doz zamanla değişkenlik göstereceğinden belli aralıklarla tiroid hormon düzeylerinizin sık sık kontrol edilmesi gerekir.
İlaca düşük dozlarda başlanıp kısa sürede artırılarak, genelde 5-6 haftada bir, TSH hormonu normale dönünceye kadar doz ayarlanıyor. Genellkle hamilelerde, yaşlılarda ve koroner kalp hastalığı olanlarda hipotiroidi varsa daha sıklıkla kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun sebebi ise tiroit içeren hormon ilaçlarının kalbin gereğinden hızlı çalışmasına sebep olmalarıdır. Bu yüzden ilaç ayarlanmasının iyi yapılması gerekmektedir.
Hipotiroidi tedavisinde uygun dozun bulunması;
Başlangıçta levatiroksinin doğru dozunu bulmak için 2-3 ayda bir kere TSH düzeyinize bakılması gerekmektedir. İlaç dozu yeterinden fazla olduğunda iştah artması, uykusuz kalma, çarpıntı ve ellerde titreme gibi yan etkiler görülebilmektedir.
Ciddi hipotiroidi ve koroner arter hastalığı olanlar hastalarda levatiroksin düşük dozda başlanır ve yavaş yavaş artış sağlanır. Bu sayede artan metabolizmaya kalbin uyum göstermesi sağlanmaktadır.
Levatiroksinin emilimi; Bazı ilaçlar, katkılar ve yiyecekler levatiroksinin emilimini etkilemektedir. Aşağıdaki yazılı maddeleri alacaksanız ilacınızı içtikten hemen sonra 4 saat beklemeniz önerilir. Kalsiyum, Demir içeren ilaçlar, Soya içeren yiyecekler ve soya sütü ,Kalsiyum ve Kolestiramin, aluminyum hidroksit içeren antiasitler, kolestipol ve sükralfat gibi ilaçlar.
Hipotiroidi tedavi sürecinde özellikle demir ilaçları veya kalsiyum ilaçları genellikle tiroid ilaçlarının emilimi bozmaktadır. Kalp hastalığı olan hipotiroidili hastalarda belirtilen bu ilaçlar yan etki oluşturabileceğinden sürekli kontrole gidilmelidir. Hipotiroidili hastaların bir kısmında (genellikle Hashimoto tiroiditlilerde) anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları aşırı yüksek olarak bulunur. Bu antikorlar hastalığı yapan veya oluşturan protein yapısında bulunan maddelerdir. Herhangi bir tedavi ile bunların düzeylerinde azalma olmaz. Bunların düzeyini azaltacak bir ilaç da henüz bulunmamaktadır. Bu antikorlara tanı konduğu zaman bakılması gerekebilir.
Hipotiroid Hastasının Komaya Girmesi; Şayet hasta hipotiroid sebebiyle komaya girmiş ise o zaman injeksiyonla L-Tiroksin (L-Thyroxin) verilir. Bunun oranını doktoru belirlemektedir. Genellikle 800 mikro gramdır. Aynı zamanda şifalı bitkilerle de Hipotiroidi tedavisi mümkündür. Bunların başında denizsüngeri, havalı yosun, bozotu, mineotu ve sıracaotu preparatları veya Gökçek İksiri kullanılmaktadır.