Hipotiroidi Tedavisi Hipotiroidi Nasıl Tedavi Edilir?
12 Temmuz 2024

Hipotiroidi Tedavisi Hipotiroidi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipotiroidi Tedavisi

Hipotiroidi, tiroit bezinin yeterince hormon üretememesi durumudur ve tedavisi genellikle sentetik tiroit hormonu olan levotiroksin ile yapılır. Bu tedavi, vücudun ihtiyaç duyduğu tiroit hormonunu sağlayarak normal işleyişine dönmesini sağlar. Hipotiroidi teşhisi konulduktan sonra, tedaviye başlamak için doktorlar genellikle levotiroksin reçete eder.

Levotiroksin Tedavisi

Levotiroksin, ağız yoluyla alınan bir ilaçtır ve hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre dozajı ayarlanır. Tedaviye başladıktan hemen 1-2 hafta sonra halsizlikte belirgin bir azalma görülmektedir. Zamanla, diğer belirtiler de normal hale döner. Bu ilaç genellikle ömür boyu kullanılmak zorundadır. Ancak, ihtiyaç duyulan doz zamanla değişebileceğinden, tiroit hormon düzeylerinizin düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.

İlaca genellikle düşük dozlarda başlanır ve kısa sürede artırılarak, genellikle 5-6 haftada bir, TSH hormonu normale dönünceye kadar doz ayarlanır. Özellikle hamilelerde, yaşlılarda ve koroner kalp hastalığı olanlarda hipotiroidi varsa daha sık kontrol gerekmektedir. Bunun sebebi, tiroit içeren hormon ilaçlarının kalbin gereğinden hızlı çalışmasına sebep olabilmesidir. Bu yüzden ilaç ayarlamasının dikkatli yapılması gerekmektedir.

Hipotiroidi Tedavisinde Uygun Dozun Bulunması

Başlangıçta levotiroksinin doğru dozunu bulmak için 2-3 ayda bir TSH düzeyinize bakılması gerekmektedir. İlaç dozu gerektiğinden fazla olduğunda iştah artışı, uykusuzluk, çarpıntı ve ellerde titreme gibi yan etkiler görülebilmektedir.

Ciddi hipotiroidi ve koroner arter hastalığı olan hastalarda levotiroksin düşük dozda başlanır ve yavaş yavaş artırılır. Bu sayede artan metabolizmaya kalbin uyum göstermesi sağlanmaktadır.

Levotiroksinin Emilimi

Bazı ilaçlar, katkı maddeleri ve yiyecekler levotiroksinin emilimini etkileyebilir. Aşağıdaki maddeleri alacaksanız, ilacınızı içtikten hemen sonra 4 saat beklemeniz önerilir:

  • Kalsiyum ve demir içeren ilaçlar
  • Soya içeren yiyecekler ve soya sütü
  • Kalsiyum ve kolestiramin
  • Alüminyum hidroksit içeren antiasitler
  • Kolestipol ve sukralfat gibi ilaçlar

Hipotiroidi Tedavi Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hipotiroidi tedavi sürecinde özellikle demir ve kalsiyum ilaçları, tiroit ilaçlarının emilimini bozabilir. Kalp hastalığı olan hipotiroidili hastalarda belirtilen bu ilaçlar yan etki oluşturabileceğinden sürekli kontrole gidilmelidir. Hipotiroidili hastaların bir kısmında (genellikle Hashimoto tiroiditi olanlarda) anti-TPO ve anti-Tiroglobulin antikorları aşırı yüksek olarak bulunur. Bu antikorlar hastalığı oluşturan protein yapısında bulunan maddelerdir. Herhangi bir tedavi ile bu antikorların düzeylerinde azalma olmaz ve bu antikorların düzeyini azaltacak bir ilaç henüz bulunmamaktadır. Bu antikorlara tanı konduğunda bakılması gerekebilir.

Hipotiroid Hastasının Komaya Girmesi

Hipotiroidi sebebiyle komaya giren hastalarda, enjeksiyonla L-Tiroksin (L-Thyroxin) verilir. Bunun oranını doktor belirler ve genellikle 800 mikrogramdır. Aynı zamanda şifalı bitkilerle de hipotiroidi tedavisi mümkündür. Bu bitkiler arasında deniz süngeri, havalı yosun, bozotu, mineotu ve sıracaotu preparatları veya Gökçek İksiri kullanılmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Eşref

12 Temmuz 2024 Cuma

Levotiroksin tedavisine başladığımda halsizliğimin hemen azalacağı söyleniyor, ama yan etkiler konusunda endişelerim var, ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Eşref, Levotiroksin tedavisine başladığınızda halsizliğinizin azalması beklenen bir durumdur, ancak yan etkiler konusunda endişelerinizin olması da doğaldır. Öncelikle, doktorunuzla bu endişelerinizi paylaşmanız önemlidir. Yan etkiler genellikle hafif ve geçici olabilir, ancak ciddi bir durumla karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca, ilacın doğru şekilde ve zamanında kullanımı konusunda doktorunuzun tavsiyelerine uymalısınız. Bu şekilde tedavinizden en iyi şekilde fayda görebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Kortizon Tedavisi Kortizon Nasıl Tedavi Edilir?

Kortizon Tedavisi Kortizon Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte Mantar Tedavisi

Gebelikte Mantar Tedavisi

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Dolama Tedavisi Dolama Nasıl Tedavi Edilir?

Dolama Tedavisi Dolama Nasıl Tedavi Edilir?