Nodül Tedavisi Nodül Nasıl Tedavi Edilir?
25 Haziran 2024

Nodül Tedavisi Nodül Nasıl Tedavi Edilir?

Nodül Tedavisi

Nodüller, genellikle boyun ve nefes borusunun ön kısmından her iki yöne doğru uzanan tiroit bezlerinde ortaya çıkan ve çeşitli sebeplerle oluşan kitlelerdir. Nodüller, birçok kişide sıkça görülen bir problemdir ve kişinin yaşı ilerledikçe artış gösterir. Genetik yatkınlık, Hashimoto gibi bazı tiroit hastalıkları ve besinlerden yeteri kadar iyot alınamaması gibi nedenlerle ortaya çıkan nodüller, çoğunlukla belirti vermeyerek ilerler ve yalnızca rutin boyun muayenesi sırasında tespit edilebilir. Bazı nodüller çok küçük yapıda olup görülmesi zordur, bazıları ise boyun bölgesinden bakıldığında rahatlıkla görülebilir. Çoğu nodül iyi huylu ve zararsızdır, bu nedenle tedavi gerektirmez. Ancak, küçük bir kısmı kanser olma eğilimi gösterebilir. Bu sebeple ihmal edilmemeli ve mutlaka kontrol edilmelidir. Nodül, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Ancak erkeklerde görülen nodüllerin kanser olma riski daha yüksektir.

Nodül Tedavi Yöntemleri

Nodül tedavisinde uygulanacak yöntem, nodülden ince iğne aspirasyonu ile biyopsi yapılmasının ardından patoloji sonucuna göre değişiklik gösterir. Eğer biyopsi sonucunda nodül iyi huylu yani kanser değilse, hastaya ilaç vermeden levotiroksin tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda ise hastanın sadece takip edilmesi yeterli olabilir. Nodülde kanser şüphesi veya kanser söz konusu ise, uygulanacak olan tedavi yöntemi ameliyattır. Nodülün boyutunun 3 cm'den büyük olduğu durumlarda kanser riski artacağı için veya nodülün gittikçe büyüyerek hastanın yutma ve nefes almasında zorluk yarattığı durumlarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide, tiroit dokusunun büyük bir bölümü alınır. Multinodüler guatr denilen, bir bezde çok sayıda nodül olması durumunda ise önce hastaya biyopsi yapılır ve ardından cerrahi tedavi uygulanır.

İlaç Tedavisi ve Takip

Nodül tedavisinde ilaç tedavisi uygulansa dahi, alınan yanıt genellikle azdır. Sıcak nodüllerde hormonlar normal seviyede ise yalnızca takip yapılır. Ancak sıcak nodüllerde hormonlar normal seviyesinden yüksekse, öncelikle ilaç tedavisi ile hormonlar normal seviyeye getirilir ve daha sonra radyoaktif iyot tedavisi veya ameliyat yapılır. Aynı zamanda, hasta röntgen filmi çekilirken kolundan yapılan ilaçların iyotlu ilaçlar olduğunu röntgen çeken doktora mutlaka bildirmelidir. Nodül rahatsızlığı olan kişilerin, billur tuz veya iyotsuz tuz tüketmesinde fayda vardır.

Ekstra Bilgiler ve Önlemler

Nodüllerin kontrolü ve tedavisi için bazı önlemler alınabilir. İşte bazı önemli noktalar:

  • Rutin boyun muayeneleri ve tiroit ultrasonografisi ile nodüllerin erken tespiti sağlanabilir.
  • Tiroit fonksiyon testleri ile hormon seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  • Genetik yatkınlığı olan kişiler, tiroit bezlerini korumak için düzenli doktor kontrollerine gitmelidir.
  • İyot eksikliğini önlemek için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Tiroit sağlığını korumak için sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sonuç olarak, nodüller genellikle zararsız olmakla birlikte, her nodülün kanser riski taşıyabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, nodül tespiti durumunda düzenli doktor kontrolleri ve gerekli tedavi yöntemleri ihmal edilmemelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Menisküs Yırtılması Tedavisi

Menisküs Yırtılması Tedavisi

Güncel

Omurilik Daralması Bitkisel Tedavi

Omurilik Daralması Bitkisel Tedavi