Tırnak Mantarı Tedavisi Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?
12 Temmuz 2024

Tırnak Mantarı Tedavisi Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak Mantarının Tedavisi

Tırnak mantarı, yaşam boyunca birçok kişinin uğraşmak zorunda olduğu tedavilerden biridir. Tırnak mantarı çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ayak tırnaklarında görüldüğünde tedavi süreci daha kolay olsa da, el tırnaklarında oluştuğunda yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Sosyal yaşantınızda sürekli ellerinizi saklama hissi psikolojik olarak rahatsız edici olabilir. Tırnak mantarında mikrop, derinin keratin tabakasına yerleşmektedir. İlerlediğinde ise tırnak gibi sert keratin içerisine yerleşerek tırnak mantarını meydana getirir.


Tırnak Mantarının Belirtileri

Tırnak mantarında hasta olan tırnak ya da tırnakların renkleri sarımsı beyaz olur. Ayrıca tırnak kalınlaşır ve ufalanmaya başlar. Nadir olarak tırnak yüzeyinde beyaz lekeler ve çizgiler de görülebilmektedir. Ayak tırnaklarında daha çok görülen mantarlar, 1. ve 5. ayak tırnağında daha sık yerleşirler. Ayakta sık görülmesinin nedeni, buranın nemli kalmasından kaynaklanır. İyi kurulanmayan ayaklar, mantarın oluşması için uygun zemini hazırlar. El tırnaklarında ise hasta tırnak çevresindeki deride kızarıklık, şişlik ve ağrı da görülür. Tırnak mantarı başlangıçta belirti vermeden gelişir. Zaman içerisinde tırnaklarda kalınlaşma, renk ve şekil bozukluğu ve ayakkabı baskısı ile ağrı başlar. Tırnak kalınlaştığı için kesilmesi de güçleşir. Özellikle el tırnağının görünümü rahatsız edici olabilir.


Tırnak Mantarının Tanı ve Tedavisi

Birçok tırnak hastalığının başlangıç görüntüsü mantar hastalığına benzemektedir. Sedef hastalığı olan bir tırnak da mantar gibi his uyandırabilir. Ezbere ilaç kullanan kişiler genelde mantar ilaçları ile tedavi etmeye çalışıp zaman kaybederler. Bu hastalıkların mantar ilaçları ile düzelme şansları yoktur. Bu yüzden tırnak mantar tedavisine başlamadan önce kesin tanı ortaya konulmalıdır. Öncelikle mantardan şüphe duyduğunuz bir tırnağınız varsa hemen bir dermatoloğa başvurmalısınız. Doktor, kesin tanıyı koyabilmek için hasta tırnağın dökülen kısmından örnek alarak laboratuvarda mikroskop altında çeşitli incelemeler yapacaktır. Tırnak mantarı tedavi edilmezse yumuşak doku enfeksiyonları meydana gelebilir. Tırnak mantarı tedavisinde ilk amaç mantar enfeksiyonundan kurtulmaktır. Daha sonraki süreçte tırnak eski görünümünü geri kazanacaktır.


Tırnağa Uygulanan Tedaviler

Tırnak mantarı tedavisinde tırnak üzerine sürülerek uygulanan tedavi yöntemleri, ağızdan alınan haplara göre daha az etkili sonuç vermektedir. Tırnağın düzenli olarak kesilmesi ve törpülenmesi tedaviye destek verse de derine inen enfeksiyon için etkili olmamaktadır. Ağızdan tedavi yolunda terbinafin ve itrakonazol ilaçları etkilidir. El tırnaklarında %80-90, ayakta ise %70-80 başarı göstermektedir. Tırnak mantarı tedavisi uzun sürebilen bir süreçtir. Bazı durumlarda 12 haftaya kadar çıkabilmektedir. Hatta tırnağın eski görünümünü tekrar kazanmasını da hesap edersek 6 ay gibi bir süreçte tam tedavi oluşmuş olur.


Öneriler ve Ekstra Bilgiler

Tırnak mantarı tedavi sürecinde ve normal sağlıklı zamanda da tırnaklarınızın kısa, kuru ve temiz olmasına dikkat ediniz. Hasta tırnak için ayrı bir tırnak makası kullanınız. Tedavi sürecinde mantarla enfekte olan ayak deriniz için de mantar kremleri kullanmanız gerekir. Ayak tırnak mantarı oluşmuşsa ayaklarınızı kuru tutunuz, pamuklu çorap giyin ve çoraplarınızı her gün değiştiriniz ve hava alabilen ayakkabılar giymeyi tercih ediniz. Tırnak mantarı tedavisi sürecinde yüzme havuzlarında, duşlarda ve soyunma odalarında çıplak ayak dolaşmayınız. Tedaviden önce hamile iseniz, emziriyor iseniz ya da dahili hastalıklarınız var ise doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz. Şimdiden geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni