Hamilelikte Diş Tedavisi Hamilelikte Diş Nasıl Tedavi Edilir
26 Haziran 2024

Hamilelikte Diş Tedavisi Hamilelikte Diş Nasıl Tedavi Edilir

Hamilelikte Diş Tedavisi

Hamilelik sürecinde kadınlar, yeterli ve dengeli beslendikleri ve ağız ve diş bakımına özen gösterdikleri takdirde, normal dönemden daha fazla diş problemi yaşamazlar. Ancak, diş bakımına dikkat edilmezse, gebelik sırasında hormonal değişiklikler nedeniyle ağız içinde zarar verici değişiklikler meydana gelebilir. Örneğin, kandaki ve tükürükteki asit miktarının artması dişlerin çürümesini kolaylaştırır. Ayrıca, diş eti rahatsızlıkları da daha sık ve daha kolay bir şekilde ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Beslenme ve Diş Sağlığı

Ağız ve diş sağlığı açısından, hamilelik boyunca A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketilmelidir. Bu gıdalar arasında meyveler, sebzeler, tahıllar, süt ve süt ürünleri, et, balık ve yumurta dengeli bir şekilde bulunmalıdır. Bebeğin diş gelişimi anne karnında başlar. Bu dönemde anne adayı, hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye özen göstermelidir.

Hamilelikte Diş Tedavisinin Zamanlaması

Gebelik sırasında, bebeğin organ gelişim safhası olan ilk üç ayda diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler, gebeliğin ikinci üç ayına ertelenmelidir; çünkü bu dönem diş tedavileri için en uygun zamandır. Gebeliğin son üç ayı da ilk üç ay gibi hassas bir dönemdir ve acil olmayan diş tedavileri doğum sonrasına bırakılmalıdır. Ancak, diş veya diş etlerinde enfeksiyon gibi acil durumlarda, mevcut enfeksiyonun bebeğin gelişimini diş tedavi sürecinin olumsuz etkilerinden daha fazla etkileyebileceği düşünülerek, jinekoloğun önerileri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.

Hamilelikte Diş Tedavisi İçin Anestezi Kullanımı

Hamilelik sırasında pek çok ilacın kullanımı sınırlı veya kontrollü bir şekilde önerilmesine karşın, diş tedavilerinde kullanılan lokal anestezik ilaçların herhangi bir yan etkisi rapor edilmemiştir. Lokal anestezi kullanımı konusunda üretici firmanın önerilerine uyulmalıdır. Herhangi bir uyarı yoksa, lokal anestezik kullanmanın bir sakıncası yoktur. Ağrı kesicilerden, hamilelik esnasında zararlı olmayan türleri kullanılabilir. Antibiyotiklerden, özellikle Penisilin ve türevlerinin kullanımı bebek açısından bir sakınca teşkil etmez.

Hamilelikte Diş Tedavisi İçin Röntgen Çekilebilir mi?

Bu dönemde tedavi amacıyla film alınabilir. Diş hekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı fazla olmasa da, karın bölgesine çok yakın olmadığı sürece, gelişmekte olan bebeğin radyasyon almasını önlemek için mutlaka kurşun önlük kullanılmalıdır. Zorunluluk yoksa hamilelikte diş tedavisi doğum sonrasına ertelenmelidir.

Ekstra Bilgiler

Hamilelik döneminde diş sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır:

  • Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması
  • Diş ipi kullanımı
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme
  • Aşırı şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınma
  • Düzenli diş hekimi kontrolleri

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nodül Tedavisi Nodül Nasıl Tedavi Edilir?

Nodül Tedavisi Nodül Nasıl Tedavi Edilir?

Amip Tedavisi Amip Nasıl Tedavi Edilir?

Amip Tedavisi Amip Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Nöropati Tedavisi Nöropati Nasıl Tedavi Edilir?

Nöropati Tedavisi Nöropati Nasıl Tedavi Edilir?