Salmonella Tedavisi Salmonella Nasıl Tedavi Edilir?
25 Haziran 2024

Salmonella Tedavisi Salmonella Nasıl Tedavi Edilir?

Salmonella Tedavisi

Salmonella Enfeksiyonunun Tanımı

Salmonella türü bakterilerin neden olduğu enfeksiyon, genellikle kontamine yiyecekler ve kirli içme suları aracılığıyla bulaşan yaygın bir mikrobik hastalıktır. Salmonella bakterileri, özellikle insana özgü olan tifo hastalığının etkenleridir. Bu bakterilerin bulaşma yolu genellikle ağızdır. İnsan vücuduna girdikten 1-2 hafta sonra hastalık belirtileri ortaya çıkar. Enterik ateş olarak da bilinen tifo; yüksek ateş, karın ve baş ağrısı, göğüs ve karında lekeler, nabzın düşmesi gibi belirtilerle kendini belli eder. Beyin, böbrek, akciğer, kalp gibi birçok organı ve kulaklardaki sinirleri etkileyebilir. Salmonella, çeşitli hastalıklara veya sağlık sorunlarına yol açabilir. Yılda dünya genelinde 15-20 milyon insan bu hastalığa yakalanmaktadır ve hijyen kurallarına uyulmadığı takdirde ortaya çıkma riski artar.

Salmonella Enfeksiyonunun Teşhisi

Hasta bireyin şikâyetleri üzerine yapılan tetkikler sonucunda salmonella (Tifo) teşhisi konur. Kan, idrar ve dışkı kültürü yapılarak bakterinin varlığı tespit edilir. Yapılan kültür neticesinde bakteri üreyebiliyorsa, kişi tifo hastası olarak değerlendirilir. Doktora başvurmadan antibiyotik kullanımı, bu bakterilerin üremesini engelleyebilir ve teşhisin yanlış yapılmasına neden olabilir.

Salmonella Enfeksiyonunun Tedavisi

Salmonella enfeksiyonu, başka tehlikeli rahatsızlıklara da sebep olabileceğinden, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir. Mide kanaması, dolaşım yetmezliği, damar iltihabı gibi ciddi problemlere neden olabilir. Ancak salmonella enfeksiyonu doğru tedavi edildiğinde, bu problemlerin oluşma riski ve ölüm oranı önemli ölçüde azalır.

Salmonella Hastalığında İlaç Tedavisi

Salmonella bakterilerini yok etmek ancak antibiyotik tedavisi ile mümkündür. En sık kullanılan antibiyotik kloramfenikoldür. İlaçla tedaviye başlandıktan yaklaşık üç gün içinde ateş kontrol altına alınabilir. Amoksisilin ve ampisilin gibi antibiyotikler de kullanılabilir. Çocuklar ve hamileler için farklı türden antibiyotikler tercih edilir. Doktor, hastanın durumunu göz önüne alarak uygun ilaçları reçete eder.

Salmonella Hastalığında Beslenmenin Önemi

Günlük yaşamda beslenmeye dikkat edilmelidir. Alınan besinlerin karbonhidrat ve protein içeriği zengin olmalıdır. Tüm hastalıklarda olduğu gibi, bol su tüketmek önemlidir. Salmonella hastalığının yaygın olduğu bir yere seyahat eden bireylerin, test edilmemiş çiğ ve soğuk gıdaları yememeleri ve içme suyunun temizliğine çok dikkat etmeleri gerekir.

Salmonella Enfeksiyonundan Korunma Yolları

  • İçme sularınızın temiz olmasına özen gösteriniz.
  • Yiyeceklerin, sebze ve meyvelerin iyice sirkeli suyla yıkanması gereklidir.
  • Salmonella için aşı geliştirilmiştir; tam koruma sağlamasa da yapılması önerilir.

Ekstra Bilgiler ve Uyarılar

Salmonella enfeksiyonu, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha ciddi seyredebilir. Bu nedenle, yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerin enfeksiyondan korunmak için ekstra önlemler alması gerekmektedir. Ayrıca, salmonella enfeksiyonu geçiren bireylerin bulaşıcılık potansiyeli olduğundan, hijyen kurallarına uymaları ve çevresindeki kişilere bulaşma riskini minimize etmeleri önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni