Diş Teli Tedavisi Diş Teli Nasıl Tedavi Edilir?
15 Temmuz 2024

Diş Teli Tedavisi Diş Teli Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Teli Tedavisi

Diş Teli Tedavisi: Genel Bilgiler

Diş teli tedavisi, dişlerin düzeltilmesi ve hizalanması amacıyla gerçekleştirilen yaygın bir ortodontik tedavi yöntemidir. Dişlerimiz sindirim sisteminin bir parçası olmanın yanı sıra, konuşma şeklimizi belirlemede ve estetik görünümde de önemli bir rol oynar. Hastaların diş teli tedavisi yaptırmak istemelerinin sebepleri genellikle estetik isteklerden veya diş hekiminin uygun görmesi halinde uygulanmaktadır. Genetik faktörler ya da sonradan meydana gelen sebeplerden ötürü diş yapısının çarpık olması kişiyi rahatsız edebilir. Bu durum gülmekten çekinme ve özgüven eksikliğine bile yol açabilir. Ayrıca, dişlerdeki düzensizlik konuşmayı etkileyebilir ve düzgün durmayan dişlerde fırçalama yetersiz kalabilir. Bu da diş plaklarının oluşmasına ve diğer diş eti rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. İşte tüm bu nedenlerden ötürü diş teli tedavisine karar verilebilir.

Diş Teli Tedavi Süreci

  • İlk aşamada dişlerin tedaviye başlamadan önce kayıtlama işlemleri yapılır. Kayıt yapmanın amacı, dişlerin ilk halleri üzerinden ölçümler yaparak tedavi süreci için gerekli analizlerin oluşturulmasıdır. Ayrıca, tedavi sonucunda dişlerin eski ve yeni halleri karşılaştırılarak hastaya sunulur.
  • Bundan sonraki aşamada dişlerin tedaviye hazır hale gelmesi için temizlikleri yapılır. Diş telleri takılacağı zaman, diş yüzeylerinin kuru olması gerektiği için yanak ve dudakların diş yüzeyine değmesine engel olacak ekartör adı verilen bir plastik aparat kullanılır.
  • Sırada dişlere braket adı verilen kare şeklindeki diş telleri, özel yapıştırıcılar ile dişin üzerine yapıştırılır. Kullanılan yapıştırıcılar mavi ışıkta sertleşebilen formdadır. Bu işlem her dişin üstüne braket gelecek şekilde yapılır.
  • Braketleme işlemi bittikten sonra ekartör çıkarılır ve braketlerin orta kısmından geçen ince uzun tel, braketlere lastiklerle sabitlenir.
  • Bütün bu işlemler ağrı olmadan ve kısa sürede yapılır. Genellikle hastalar canlarının yanacağını düşünerek tedirginlik duyarlar. İlk 1-2 hafta alışma döneminden sonra ağız tellere alışır.

Diş telleri dişlere zarar veren aparatlar değildir. Ancak kullanım hataları sonucunda diş tellerinde kırılma meydana gelirse, tekrar yapıştırma işlemi yapmak diş yüzeyine zarar verebilir. Diş teli tedavisi süresince dişlere çok iyi bakılmalı ve doktorun belirttiği fırçalama talimatlarına uyulmalıdır. İlk başlarda zor gelebilir ancak braketler arasında bakteri oluşumunu engellemek için bu disiplin şarttır.

Diş Teli Tedavisi Bittiğinde Diş Tellerinin Çıkarılması

Tedavi bitiminde diş tellerini çıkarmak için özel malzemeler kullanılır. En fazla 10 dakika içerisinde bütün dişlerinizden diş telleri çıkarılmış olacaktır. İkinci aşama ise dişlerin üzerinde yer alan yapıştırıcı artıklarının temizlenmesidir. Yapıştırıcıları çıkarmak için diş minesine zarar vermeyen malzemeler kullanılmalıdır. Bu nedenlerden ötürü tüm aşamalarıyla sağlıklı bir diş teli tedavisi için güvendiğiniz bir kliniği tercih etmeniz yararınıza olacaktır.

Şimdiden geçmiş olsun. Tedavi sürecinizde başarılar dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İber

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Diş teli tedavisi gerçekten ağrısız mı? İlk başta rahatsızlık hissetmek normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İber,

Diş teli tedavisi başlangıcında bazı rahatsızlıklar ve hafif ağrılar hissetmeniz normaldir. Diş teli takıldığında dişleriniz harekete alışmaya çalışır ve bu da bazı hassasiyetlere yol açabilir. Genellikle bu rahatsızlıklar birkaç gün içinde azalır ve zamanla diş tellerine alışırsınız. Tedavi süreci boyunca doktorunuzun önerilerini takip etmek ve ağrı kesici kullanmak bu süreci daha rahat atlatmanıza yardımcı olabilir. Unutmayın ki, diş teli tedavisi sonunda güzel bir gülüşe sahip olacaksınız!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gebelikte Grip Tedavisi

Gebelikte Grip Tedavisi

Haber Bülteni