Polip Tedavisi Polip Nasıl Tedavi Edilir?
06 Temmuz 2024

Polip Tedavisi Polip Nasıl Tedavi Edilir?

Polip Tedavisi

Polipler; mide, rahim ağzı, ses telleri gibi vücudun çeşitli bölgelerinde oluşabilen tümör benzeri yapılardır. Rahim içinde oluşan polipler, rahmin içindeki kökte bulunurlar. Bu polipler, bazı durumlarda normalden daha fazla büyüyerek rahim boşluğuna doğru itilir ve bu şekilde ortaya çıkarlar. İtilen doku endometriyum ile olan bağlantısını kaybetmez. Eğer bağlantı daha geniş bir taban üzerinden gerçekleşmişse, bu tür poliplere geniş tabanlı polip adı verilir. Poliplerin oluşum nedenleri tam olarak anlaşılmamış olmakla birlikte, endometrial poliplerin ortaya çıkış sebebinin kadınların salgıladığı östrojen hormonundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Genetik faktörler de polip oluşumunda rol oynayabilir. Bazı araştırmalara göre, kadınlarda polip görülme olasılığı yüzde 50'dir. Menopoz döneminde kanamalar yaşayan kadınların yüzde yedisinin kanama nedeni poliplerdir. Polipler her yaş grubunda görülse de, özellikle 40-50'li yaşlarda daha sık rastlanmaktadır.

Poliplerin Türleri

Polipler, şekil ve fonksiyonlarına göre çeşitli gruplara ayrılırlar:

  • Fonksiyonel Polipler: Endometriyum ile benzer özellik taşıyan salgı hücreleri içerir.
  • Hiperplastik Polipler: Östrojen hormonuna bağlıdır ve endometrial hiperplaziye benzerler.
  • Adenomatöz Polipler: Kas dokusu içinde yer alır.
  • Atrofik Polipler: Hiperplastik polip özelliklerini gösterir ve bu polipleri oluşturur.
  • Pseudo Polipler: Yalancı polip olarak da adlandırılırlar.

Polip Belirtileri

Polipler, hiçbir semptom göstermeden de gelişebilirler. Genellikle rutin muayeneler sırasında veya rahim içi ameliyatlarda patolojik inceleme sonucu tespit edilebilirler. Poliplerin en belirgin belirtileri kanama ve adet düzensizlikleridir. Cinsel ilişki sırasında kanama veya ağrıya da neden olabilirler. Endometrial polipler, kısırlık veya gebelik kayıplarına yol açabilir. Embriyonun üst kısmında yer almış ise, embriyo normal şekilde gelişemez ve gebelik düşükle sonlanır. Poliplerin kansere yol açma olasılığı oldukça düşüktür.

Poliplerin Tanı ve Tedavisi

Polipler genellikle iyi huylu tümörlerdir. Alerji, tahriş veya iltihap nedeniyle oluşabilirler. Polipler, saplı veya sapsız olabilirler ve genellikle burun, gırtlak, mide, rahim içi, rahim boynu ve kalın bağırsakta yerleşebilirler. Bir bölgede birden fazla polip bulunuyorsa bu duruma polipozis adı verilir.

Burun Polipleri

Burun polipleri, genellikle enfeksiyon nedeniyle oluşurlar. İlk başta milimetrik boyutta olan bu polipler, zamanla büyüyebilirler. Burun polipleri genellikle steroid içerikli damlalarla tedavi edilirler. Bu damlalar, burunda oluşan poliplere karşı oldukça etkilidir ve kullanıldıktan 4-5 gün içinde etkisini göstermeye başlar. Diğer bir tedavi yöntemi ise steroid tabletlerdir. Bu yöntem de enfeksiyon oluşumunu engeller. Her iki tedavi yöntemi de oldukça başarılıdır.

Safra Kesesi Polipleri

Safra kesesi polipleri iyi huylu polipler olarak da adlandırılır. Safra kesesi hastalıkları arasında en sık görülen hastalık tipidir. Bu polipler, birçok hastalığın belirleyicisi konumundadır ve bazı durumlarda karın ağrısına neden olabilirler. Safra kesesi polipleri teşhis edildikten sonra tedavi seçeneği olarak poliplerin büyümesini engellemek amaçlanır. Polipler büyümeye devam ettikçe kanser riski artar. Kanser riski taşıyan polipler genellikle 10-12 mm ve daha büyük olmalıdır. Bu seviyeye gelmiş polipler, laparoskopi yöntemiyle yerlerinden çıkarılır. Diğer bir tedavi yöntemi ise cerrahidir ve bu yöntemde safra kesesi de alınır. Ameliyattan sonra, hasta aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınmalıdır.

Rahim Polipleri

Rahim polipleri, rahmin iç tabakasına yerleşerek rahmin kalınlaşmasına neden olurlar. Bu sorun her yaş grubunda görülebilir. Rahmin içinde bir veya birden fazla polip oluşabilir ve bu polipler genellikle büyüktür. Kadınlarda kalp tarzı ağrılar, aşırı adet görme ve adet düzensizliği yaşanmasına sebep olabilirler. Rahimde oluşan polipler kısırlığa da sebebiyet verir ve mutlaka tedavi edilmelidir. Polip tedavisinde histeroskopi yöntemi kullanılır. Bu yöntemle rahimden alınan polipler patolojik olarak incelenir ve tedavi edilir. Ayrıca, kürtaj yoluyla da tedavi mümkündür. Transvajinal ultrason yöntemi ile polipler başarılı bir şekilde alınabilir ve hasta sağlığına kavuşur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

İneklerde Mastitis Tedavisi

İneklerde Mastitis Tedavisi

Haber Bülteni