Soğuk Algınlığı Tedavisi Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir
20 Temmuz 2024

Soğuk Algınlığı Tedavisi Soğuk Algınlığı Nasıl Tedavi Edilir

Soğuk Algınlığı Tedavisi

Soğuk algınlığı, özellikle kış aylarının gelmesi ile birlikte sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bu dönemde vücudumuzda halsizlik ve kırgınlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durum, genellikle hava değişikliklerinin bedenimiz üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Yaz aylarından kalma alışkanlıklarla pencerelerin açık kalması, kısa kollu tişörtlerle dışarı çıkmak ve terli iken soğuk su içmek soğuk algınlığına davetiye çıkarabilir. Soğuk algınlığı belirtileri arasında burun akıntısı, üşüme ve yüksek ateş bulunur. Soğuk algınlığını tedavi edebilmek için öncelikle bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir. Bunun için gerekli vitaminleri almak, yeterli ve dengeli beslenmek ve dinlenmek tedavinin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Soğuk Algınlığı Tedavisi İçin Neler Yapılmalı?

Soğuyan hava aynı zamanda havanın kurumasına neden olur. Bu durumda, gece yattığınız odada bir nemlendirici bulundurmak faydalıdır. Havanın nemlenmesi burun tıkanıklığını azaltır, rahat nefes almanızı sağlar ve boğazda kuru havanın etkisiyle oluşmuş tahrişleri yatıştırır. Nemlendiricinin seviyesi normal düzeyde olmalıdır, aksi takdirde hijyen sorunu ortaya çıkabilir.

Eğer bedeninizde soğuk algınlığı belirtileri hissediyorsanız, akşam yatmadan önce sıcak duş almak nefes kanallarınızı açarak rahat bir uyku çekmenizi ve daha kolay iyileşmenizi sağlar. Duş alırken sinüslere masaj yaparak yüzünüzü yıkarsanız baş ağrınızın hafiflediğini ve soğuk algınlığı etkisinin azaldığını göreceksiniz.

Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoruna giderek belirli tetkiklerden sonra verilen ilaçları kullanmak soğuk algınlığının başka bir tedavi yöntemidir. Tedavi aşamasında burun açıcı spreyler, boğaz pastilleri, antibiyotikler, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Bunun yanı sıra, istirahat etmek ilaçların etkisini tam olarak göstermesi için gereklidir. Unutulmamalıdır ki kendinizi çok hasta hissetmiyorsanız, bitkisel tedavi uygulamanız daha sağlıklı olabilir.

Soğuk algınlığına karşı bitkisel çaylar da oldukça etkilidir. Nane limon kaynatıp günde üç su bardağı içmek vücudun direncini artıracaktır. Bununla birlikte kuşburnu çayı, ada çayı ve zencefil çayı içmek soğuk algınlığının tedavisinde faydalıdır. Soğuk algınlığının başlamasından itibaren 3-4 gün geçtiği halde semptomlar geçmiyorsa sıcak bir odada ya da hamama giderek terlemek soğuk algınlığını atlatmada etkili olabilir.

Soğuk algınlığı ile birlikte boğazda karıncalanma ve kesik öksürük başladıysa, tuzlu ılık su ile ağzınızı gargara yapın. Burun tıkanıklığı varsa burun bandı kullanarak burun kanallarını açın. Burun deliklerinin kenarlarına, boğazın ön kısmına ve nefes borusunun geçtiği göğüs kısmına nane ve mentollü kremler sürün, daha sonra boğaz spreyi kullanın ve uykuya dalın. Sabah uyandığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yatarken başınızın altını destekleyerek bir yastıktan daha yüksek bir konumda uyursanız, sinüslerden dışarı doğru akıntı gerçekleşir ve bu durum soğuk algınlığının azalmasına ve daha rahat nefes almanıza yardımcı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Anevrizma Tedavisi Anevrizma Nasıl Tedavi Edilir?

Anevrizma Tedavisi Anevrizma Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Bebeklerde Mantar Tedavisi

Bebeklerde Mantar Tedavisi