Kuru İğne Tedavisi Kuru İğne Nasıl Tedavi Edilir?
20 Temmuz 2024

Kuru İğne Tedavisi Kuru İğne Nasıl Tedavi Edilir?

Kuru İğne Tedavisi

Kuru iğne tedavisi, ameliyata gerek kalmadan ve ilaçsız olarak uygulanan bir ağrı tedavi yöntemidir. Bu yöntem, özellikle ağrılı kas spazmlarının tedavisinde kullanılır. 12-15 yaşından büyük bireyler için rahatlıkla uygulanabilen bir tedavidir. Kansız bir yöntem olduğundan, kan görmeye dayanamayan kişiler için uygun bir tedavi seçeneğidir. Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler farklı uzunluklarda olup, ilaçsız kuru iğnelerden oluşur. Tedavinin esası, farklı uzunluktaki oldukça ince iğnelerin kaslarda spazm olan bölgelere batırılması ve bu sayede spazmın çözülmesine dayanır. Bu tedaviye kuru iğneleme ve intramusküler stimulasyon (IMS) gibi tanımlarla da anılmaktadır. Özellikle kronik kas iskelet sistemi bozukluklarında ve bu bozukluklar nedeniyle oluşan ağrıların tedavisinde oldukça faydalı bir yöntemdir.

Kuru İğne Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Uygulanan tedavide kasılan ve kısalmış olan kasa iğne batırılarak spazm çözülmeye çalışılmaktadır. Genellikle bir kasta çok sayıda kasılan ve kısalan kas demetleri bulunur. Bu nedenle birden fazla iğneleme yapılması gerekebilir. Eğer sürekli tekrarlayan, kronikleşen ağrılarda spazmla beraber fibrozis doku gelişmişse, yapılan iğne sayısı ve iğne sıklığı artırılır.

Kuru İğne Tedavisi ve Akupunktur Arasındaki Farklar

Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler nedeniyle bu yöntem akupunktur yöntemine benzetilir. Ancak, uygulama esasları akupunktur tedavisinden oldukça farklıdır. Kuru iğne tedavisi, akupunktur tedavi yöntemi değildir. Aralarındaki benzerlik, sadece tedavide iğne kullanılmasıdır. Akupunktur yönteminde iğneler belirli noktalara batırılarak 20 dakika kadar kalırken, kuru iğne tedavisinde ise spazm olan veya spazm olma olasılığı bulunan kaslara iğne yapılır ve iğne hemen çıkarılır. İğne bu şekilde hemen etkisini göstermektedir. Kişideki nöroanatomik yapıya göre farklı doku derinliklerine uygulanır. Kuru iğne tedavisindeki iğnelerde herhangi bir ilaç ya da solüsyon bulunmaz. Bu sayede ilaç kullanılmadığı için hastada alerjik reaksiyon, ilaçlar nedeniyle yan etki ya da ilaç etkileşimleri olmaz.

Kuru İğne Tedavisi Kas Ağrılarında Etkili Bir Yöntemdir

Kuru iğne tedavisi, kas romatizması yani miyofasyal ağrı sendromu tedavisinde de kullanılır. Bu rahatsızlık iskelet kasları denilen bütün çizgili kaslarda olabilir. Vücutta hareketi sağlayan, eklemlerin çalışmasında etkili olan, fiziki faaliyetlerin en önemli etkeni bu kaslardır. Bu tedavi, kas spazmından oluşan ağrıların tedavisinde oldukça etkilidir. Özellikle boyun, bel ve sırt ağrılarının en önemli nedeni kas spazmlarıdır. Kas spazmı omurların arasındaki disklere baskı yapar, kireçlenme, fıtık ve ağrılı omurganın oluşmasına neden olur. Damarların sıkışmasına neden olup, kol ve bacaklarda uyuşma, soğukluk, ödem ve üşüme etkisine yol açar. Bu tedavi tek başına uygulanabileceği gibi başka tedavilerle de beraber uygulanabilir. Muayene edilen hastanın MR, tomografi gibi tetkikleri incelenerek teşhis konduktan sonra, kuru iğne tedavisi seanslar halinde uygulanır.

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıkların ve Ağrıların Tedavisinde Uygulanır?

  • Baş ve boyun ağrıları
  • Sırt ağrısı, donuk omuz ve omuzdaki diğer ağrılar
  • Bel ağrısı
  • Ağrılı kas spazmları
  • Tenisçi dirseği ve golfçü dirseği
  • Bilgisayar kullanımından kaynaklanan ağrılar
  • Kasık çekmesi, kas romatizması
  • Duruş bozukluklarından kaynaklanan ağrılar
  • Dirsek, el, topuk, omuz, kasık tendinitleri
  • Diz ağrısı
  • Fibromiyalji ağrılarını kısmen düzeltir
  • Kalça ve topuk ağrısı
  • Çene eklemi ağrısı
  • Spor yaralanmaları
  • Bel, sırt ve boyun disk rahatsızlıkları
  • Travma nedeniyle oluşan omurga ağrılarında kuru iğne tedavisi uygulanabilir.

Kuru İğne Tedavisinin Uygulama Alanları

Kuru iğne tedavisi, vücutta ağrıların en fazla oluştuğu baş, boyun, ense, sırt, omuz, bel ve kalça, bacaklarda rahatlıkla uygulanabilir. Bu ağrıların oluşma sebebi genellikle kaslardaki kısalmadır. Kasta kısalma olduğunda, kasın yönetimindeki eklemde şekil bozukluğu ortaya çıkar. Eklem gerildiğinde, sinire baskı yapar ve ağrı olmaya başlar. Tedavide kısalan kasa ince bir iğneyle girilerek kasta uyarılma gerçekleştirilir. Bu sayede hem ağrı tedavi edilir hem de ağrının kaynağı tedavi edilmiş olur. Tedavinin düzenli olarak uygulanması halinde, hastanın yaşam kalitesi yükselir. Tedavide ilaç kullanılmadığından, doğal bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. İleri yaştaki hastalarda iyileşme daha hızlı olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni