Skolyoz Tedavisi Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?
12 Temmuz 2024

Skolyoz Tedavisi Skolyoz Nasıl Tedavi Edilir?

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz, omurganın bel ve göğüs bölgelerinde görülen yana doğru eğriliktir. Normal bir omurgada, omurlar arkadan bakıldığında sırasıyla boyun, sırt ve bel bölgelerinde dümdüzdür. Skolyozda ise omurlar sağa ve sola doğru yön değiştirmektedir. Bu eğrilik, omurgaya bakıldığında genellikle hemen fark edilebilir ve röntgen filmleri ile doktor kontrolleri sırasında tespit edilir. Skolyoz, büyüme çağındaki çocukların geleceklerini etkileyen bir hastalıktır. Erken teşhis, tedavi süreci açısından oldukça önemlidir ve erken teşhis durumunda %100 tedavi edilebilir. Zamanında teşhis edilemeyen omurga eğrilikleri, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilir ve ilerleyen yaşlarda sırt ve bel ağrıları, akciğer ve kalp fonksiyon bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Skolyoz Tedavi Yöntemleri

Skolyoz tedavisinde, öncelikle eğriliğin derecesi ve hangi aşamada olduğu belirlenir. Tedavi yöntemleri, sırt kuşağı kullanımı, düzenli egzersiz ve cerrahi müdahaleyi içermektedir.

  • Skolyoz derecesi 20'nin altında olan ve iskelet gelişimini tamamlamak üzere olan hastalarda, sadece belli aralıklarla kontrol ve gözlem yapılır.
  • Korse, 30 derece civarındaki eğimlerde ve büyümenin hala aktif olarak devam ettiği çocuklarda kullanılır. Korse, eğimin artışını engeller.
  • Eğimin 40 derecenin üzerinde olduğu ve çocuk büyümeye devam ediyorsa, mutlaka cerrahi müdahale gereklidir. 40 derece üzerindeki eğrilikler, büyüme dursa bile az da olsa devam eder.

Eğriliğin yeri ve büyüklüğü, tedavi için önemli bir faktördür. Eğriliğin derecesi ne kadar fazla ise, büyüme durduktan sonra eğrilik o kadar artmaya devam eder. Tedavi edilmeyen aşırı derece skolyozlar, akciğer kapasitesini daraltarak ileride akciğer ve kalp ile ilgili rahatsızlıklara zemin hazırlar. 30 derecenin altındaki skolyozlar, belirli aralıklarla tedavi edilir. 30 derece üzerinde korse kullanılarak omurga basınçlara karşı desteklenir ve hastanın büyümesine paralel olarak korse değişikliği yapılır. Kız çocuklarında adet dönemine girildikten sonra 1,5 yıl daha korse kullanımı devam eder. Tedavi sona erdiğinde, ilk eğrilik derecesinin 1-2 derece altına düşen bir eğrilik derecesi varsa, tedavinin başarılı olduğu kabul edilir.

Skolyoz Hastalığında Cerrahi Tedavi Yöntemleri

  • Hemivertebrektomi: Anormal omur çıkarılarak eğrilik ortadan kaldırılır. Ameliyattan sonra 3-6 ay gibi bir süre gövde alçısı uygulanır.
  • Büyüyen Çubuklarla Eğrilik Kontrolü: Yaş küçükken eğriliğin derecesi uygun ise, eğriliğin alt ve üstüne koyulan ve vidalarla sabitlenen çubuklarla düzeltme yapılabilir. Erişkin yaşa kadar 6 ayda bir düzenli kontrol yapılır. Amaç, küçük çocuklarda büyümenin devam ettirilmesi ve gövdenin kısa kalmasının önlenerek akciğer ve göğüs kafesinin daralmasının engellenmesidir.
  • Göğüs Kafesini Genişletme Operasyonu: Bazı hastalarda yetersiz göğüs gelişimi gözlemlenmektedir. Göğüs kafesine yerleştirilen çubuklar ile hem göğüs kafesindeki anormallikler düzeltilmekte hem de eğriliğin kontrolü sağlanmaktadır. 6 ayda bir yapılan kontroller neticesinde büyümeye bağlı olarak bu çubuklar uzatılabilmektedir.
  • Enstrümantasyon ve Füzyon, Osteotomiler: Bu, tedavisi en güç skolyozdur. Eğrilik derecesi 70-80 dereceye ulaşmış ve ihmal edilmiş durumlarda uygulanır. Deforme omurga, cerrahi yöntem ile çıkarılarak ya da hiç çıkarılmadan omurların titanyum vida ve çubuklarla tespiti ile başarılı bir şekilde düzeltilebilir.

Skolyoz tedavisinde kullanılan yöntemler, hastanın yaşına, skolyozun derecesine ve diğer sağlık koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile skolyozun ilerlemesi durdurulabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dilşah

12 Temmuz 2024 Cuma

Skolyoz tedavisi sırasında korse kullanmanın etkili olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Kızım korse kullanmaya başladıktan sonra eğriliğin ilerlemesi durdu, ancak bu yeterli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Dilşah Hanım, kızınızın korse kullanmaya başladıktan sonra eğriliğin ilerlemesinin durması olumlu bir işaret. Ancak bu durumun yeterli olup olmadığını anlamak için düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek önemlidir. Doktorunuz, röntgen ve diğer tetkikleri kullanarak eğriliğin ilerleyip ilerlemediğini profesyonel bir şekilde değerlendirebilir. Bu kontroller süresince doktorunuzun verdiği geri bildirimler, tedavinin ne kadar etkili olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tsh Yüksekliği Tedavisi

Tsh Yüksekliği Tedavisi

Haber Bülteni