Kıl Kurdu Bitkisel Tedavi
26 Haziran 2024

Kıl Kurdu Bitkisel Tedavi


Kıl kurdu, özellikle çocuklarda sıkça rastlanan bir parazit hastalığıdır. Enterobius vermicularis adı verilen bu bağırsak parazitleri, nematodlar grubundan olup, insanlarda kör bağırsak, apandisit ve diğer kalın bağırsak bölümlerinin iç kısmına başlarından yardım alarak tutunur. Dişileri 10, erkekleri ise 3 milimetre boyundadır. Gebe olan dişiler geceleri makat bölgesine doğru ilerler ve bu bölgedeki deriye yaklaşık 10.000 civarında yumurta bırakır ve ardından ölürler. Her yumurta bir embriyo içerir ve birkaç saat içinde bu yumurta bir larva haline gelir. Yumurtaların elle alınarak ağıza götürülmesi sonucu tekrar yüzlerce yumurta alınır ve bu yumurtalardan çıkan larvalar bir süre sonra olgunlaşıp hamile kalarak tekrar yumurtlayacak hale gelirler. Bu döngü, makat bölgesine doğru hareket edip o bölgedeki deriye yumurtalarını bırakarak ölme süreciyle devam eder. İç çamaşırlara ve yataklara dökülen yumurtalar dış ortamda da canlılıklarını sürdürebildikleri için ailenin bir ferdinde kıl kurdu bulunması, diğer üyelerinde de bulunduğu anlamına gelir. Bu nedenle tedaviye tüm ailenin gidip kontrol altına alınması gerekmektedir. Tüm çocuklar kıl kurdu hastalığı bakımından riskli grup içindedir. Kıl kurdu, çocuklarda yüksek oranda rahatsızlık verici olabilir ve tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Belirtileri

Kıl kurdu hastalığının belirtileri arasında en dikkat çekici ve en sık olanı, özellikle geceleri görülen makat kaşıntısıdır. Bu kaşıntının sebebi, olgun dişi parazitlerin yumurtalarını bırakmak için aşağıya doğru hareket etmeleri sırasında meydana gelir. Bu şikayetin yanı sıra gece huzursuzluğu, uykusuzluk, sinir bozukluğu, baş dönmesi, apandisit bölgesinde ağrılar ve yatağını ıslatma gibi belirtiler de görülebilir. Kaşıma sonucunda makat bölgesinde ve çevresinde egzama ve iltihaplı yaralar ortaya çıkabilir. Ayrıca sabahları uyandığında ağızdan su akıp yastığını ıslatma da gözlemlenebilir.

Kıl Kurdu Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

  • Sabahları aç karnına 250 gram çilek yenilip öğlene kadar hiçbir şey yemeden durulursa, bu kıl kurtları için fayda sağlar ve bir süre bu yönteme devam edilmelidir.
  • Nar meyvesinin köklerini kaynatarak elde edilen suyun bir hafta kadar sabahları aç karnına tüketilmesi, kıl kurdunun düşmesinde etkili yöntemlerden biri olarak belirtilmektedir.
  • Her gece yatmadan önce bir diş sarımsak yutmak, birçok hastalığa iyi geldiği gibi kıl kurdunun da dökülmesinde oldukça yararlı olduğu gözlemlenmektedir. Sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Bu yüzden sürekli olarak tüketilmelidir.
  • Sabahları aç karnına bir avuç kabak çekirdeği yemek, kıl kurdunun bitkisel tedavisinde olumlu etki yapar.
  • Geceleri yatmadan önce kekik kaynatıp suyunu içmek, kıl kurdu bitkisel tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Bir adet soğan ve bir adet havucu rendeleyip elde edilen bu karışımı bir tencereye koyarak bir miktar su ile karıştırın. Daha sonra ocağın üzerine koyup bir müddet kaynatın. Kaynatıp kapattıktan sonra süzerek sadece suyunun kalmasını sağlayın. Süzdükten sonra suyu alın ve biraz elma sirkesi ile karıştırın. Daha sonra günde 2 kez olacak şekilde kıl kurdunun dökülmesi gereken bölgeyi yıkayın.
  • Bir taban içerisinde sarımsağı dövün. Ardından bir miktar süt ekleyin. Bu karışımı her gece ılıtarak bir fincan olacak şekilde için.

Kıl kurdu tedavisinde bitkisel yöntemlerin yanı sıra, hijyen kurallarına dikkat etmek ve düzenli olarak elleri yıkamak da oldukça önemlidir. Ayrıca, iç çamaşırları ve yatak örtülerini sık sık değiştirmek ve yüksek sıcaklıkta yıkamak, parazitlerin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Geniz Eti Bitkisel Tedavisi

Geniz Eti Bitkisel Tedavisi

Haber Bülteni