Bebeklerde Nezle Tedavisi
15 Temmuz 2024

Bebeklerde Nezle Tedavisi


Bebeklerde nezle tedavisi esnasında, bebeğe soğuk yiyecek ve içecekler verilmemeli, terli kalmasına izin verilmemelidir. Nezle, kışın soğuk aylarda öksürük ve burun akıntısı olarak kendini gösterir ve kişiden kişiye bulaşabilir. Nezle, hasta olan kişinin aksırması veya öksürmesi sırasında mikroplu su damlacıklarının havaya karışması ile diğer insanlara solunum yoluyla geçer. Kısa bir süre içinde akciğerlere yerleşip, ağır hastalıklara sebep olabilir.

Bebekler için de en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Genellikle burun akıntısı ile kendini gösterir ve grip ile sıkça karıştırılır. Nezle ile gribin belirtileri benzerdir ancak neden olan etkenleri birbirinden farklıdır. Nezle, üst solunum yolunun; burun, boğaz ve soluk borusunda ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur. Akciğerlerin veya kulakların bu durumdan etkilenme riski yüksek olduğu için bebeklerde görülen nezle, daha ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Nezle, hafife alınan bir hastalık olmasına rağmen, özellikle bebeklerde sıkıntılara ve huzursuzluğa sebep olabilir. Bu problemlerin en büyük nedeni, bebeklerin burunlarının temizlenmemesi ve ağızdan nefes alırken zorlanmalarıdır.

Bebeklerde nezle belirtisi genellikle burun akması ya da burun tıkanması olarak görülür. İlk olarak saydam olan, daha sonra koyulaşarak yeşil veya sarı renge dönüşen burun salgısı anlaşılır. Ayrıca, 37.5 derece civarında hafif ateş, öksürük, hapşırma, iştahsızlık, uykuya dalmada zorluk, huzursuzluk ve sancı olabilir.


Bebeklerde nezle tedavisinde, bebeğin yediği ve içtiği gıdalara dikkat edilmeli ve doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak verilmelidir. Bebek, burun tıkanıklığı nedeniyle iştah sorunu yaşıyorsa, plastik bir burun aspiratörü ile burnunun temizlenmesi gerekir. Burnu temizlenen bebek rahatça nefes alır ve beslenmeye devam eder. Bu işlemi yemekten ve uykuya yatmadan önce yapmak daha iyidir. Ayrıca uyku öncesi bebeği banyo ettirmek, burun tıkanıklığının hafiflemesini ve bebeğin rahat bir şekilde uyumasını sağlar. Burun aspiratörü tekniği, bebeğin ilk 6 ayında faydalıdır. Bebek büyüdükçe bu yöntemi kullanmak zorlaşabilir.

Bebeğin burun akıntısı yoğun ise hekime danışılmalı ve hekim önerisi ile tuzlu damlalar kullanılmalıdır. Sabun ve temiz su ile yıkayıp durulanan bir damlalık ile beslenmeden 15-20 dakika önce her iki burun deliğine de tuzlu damladan ikişer defa damlatılmalıdır. İçinde tıbbi ilaç bulunan damlalar bebeklere kesinlikle kullanılmamalıdır. Nezleye iyi gelen en etkili yöntem, bebeğin burun akıntısının sulandırılması ve ateş varsa ateşin düşürülmesidir. Salgıların sulandırılması için su en iyi ilaçtır. Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi nezlede de ilk 48 saat içinde bebekte yüksek ateş gözlemlenebilir. Bu dönemde bebek ince giydirilmeli, ılık duş yaptırılmalı ve ateşi düşürülmelidir. Ateş 38 dereceyi geçerse ateş düşürücü verilebilir. Ancak bebek 2 aydan küçükse doktora danışılmadan ilaç verilmemelidir. Doktorun önerdiği ilaçlar dozuna göre kullanılmalıdır. Emziren anneler, emzirme sıklığını artırmalıdır. Çünkü bebeklik döneminde anne sütü, hastalıklara ve mikroplara karşı koruyucu bir kalkandır. Bebeğin bulunduğu ortam nemlendirilmelidir. Bunun için buhar makinesi kullanılabilir. Bol bol ılık sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Son olarak, bebeğin başını uyku esnasında hafif yükseltmek de yararlı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Önal

12 Temmuz 2024 Cuma

Bebeğimde nezle belirtileri var ve burun akıntısı çok yoğundu. Plastik burun aspiratörü kullanarak burnunu temizledim ama hala rahat nefes alamıyor. Bu durumda tuzlu damla kullanmanın uygun olduğunu okudum. Tuzlu damlayı nasıl ve ne sıklıkla kullanmalıyım? Ayrıca, burun tıkanıklığını hafifletmek için başka neler yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Önal,

Bebeğinizin burun tıkanıklığı için tuzlu damla kullanmak iyi bir seçenek olabilir. Tuzlu damlayı günde 2-3 kez kullanabilirsiniz. Her burun deliğine 1-2 damla damlatmak yeterli olacaktır. Damlayı uyguladıktan sonra bebeğinizin başını biraz yukarıda tutarak damlanın etkisini göstermesini sağlayabilirsiniz.

Burun tıkanıklığını hafifletmek için şu yöntemleri de deneyebilirsiniz:
- Bebeğinizin bulunduğu odayı nemlendirmek için bir buhar makinesi ya da nemlendirici kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizi daha dik bir pozisyonda beslemek ve uyutmak, nefes alıp vermesini kolaylaştırabilir.
- Sık sık emzirmek veya su vermek, burun salgılarının incelmesine yardımcı olabilir.

Eğer belirtiler devam eder veya kötüleşirse bir doktora başvurmanızda fayda var. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Alt Çene Geriliği Tedavisi

Alt Çene Geriliği Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Güncel

Sık İdrara Çıkmanın Bitkisel Tedavisi

Sık İdrara Çıkmanın Bitkisel Tedavisi