Diş Apsesi Tedavisi Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?
20 Temmuz 2024

Diş Apsesi Tedavisi Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Apsesi Tedavisi

Ağız ve diş hijyeni, sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Bu hijyen şartları düzenli olarak yerine getirilmediğinde, bakteriler ve mikroplar için ideal bir yaşam alanı oluşur. Zamanla bu zararlı organizmalar dişlerde enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyon, içi iltihapla dolu şişliklere yani diş apsesine yol açar. Diş apsesi, inanılmaz derecede ağrılı, rahatsız edici ve yüksek ateşe yol açabilen bir durumdur. Diş apsesi oluşur oluşmaz, vakit kaybetmeden bir diş hekimine başvurulması gerekir. Kendi kendine iyileşecek bir durum söz konusu değildir ve mutlaka uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Ağrıyı hafifletmek amacıyla doktora gidene kadarki süreçte bazı şifalı bitkilerden faydalanabilirsiniz.

Diş Apsesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Diş apsesinin tedavisinde ilk öncelik, korunma yöntemleridir. Ağız ve diş temizliği günlük olarak aksatılmadan yapılmalı, sağlıklı diyet ve beslenme programı ile diş sağlığı korunmalıdır. Şekerli ve asitli gıdalar dişlerin en büyük düşmanıdır; bunların tüketimi sınırlandırılmalı veya tamamen hayatımızdan çıkarılmalıdır. Aynı şekilde sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi de dişler için zararlıdır.
  • Doktorunuz teşhisi koyduktan sonra gereken tedavi sürecini sizinle paylaşacaktır. Tedavinin ilk aşaması, apseyi geçirmek için başlatılan antibiyotik sürecidir. Bu tamamen doktor kontrolünde ve doktorunuzun önerdiği bir antibiyotik olmalıdır. Çevreden duyduğunuz bilgi ve önerilere göre antibiyotik kullanmamalısınız.
  • Antibiyotik tedavisinden sonra, apse miktarına bağlı olarak drenaj işlemi yapılır. Bu işlem, apsenin içindeki irinin akmasını sağlar.
  • Apse oluşumunda diş çekimi genellikle söz konusu değildir. Apsenin şiddetine göre 1 hafta veya daha uzun sürebilecek antibiyotik tedavisi, tamamen diş hekiminizin önerdiği süreyle sınırlıdır. Diş apsesi genel sağlığınız için de riskli bir durumdur; bu zararlı madde yutma suretiyle kana karışabilir.
  • Diş apsesi tamamen yok olduktan sonra, tedavi süreci diş çekimi, dolgu veya kanal tedavisi şeklinde devam edebilir. Diş apsesi hangi nedene bağlı oluşmuşsa, tedavi bu yönde ilerler.
  • Dişteki apseyi geçirmek için evde uygulayabileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Örneğin, zeytin yaprağı çayı kaynatılarak ağız gargara şeklinde kullanılabilir. Çay ağacı yağı temiz bir pamuğa dökülerek apseli bölgeye bastırılabilir. 1 çay kaşığı toz zerdeçal, 1.5 çay kaşığı temiz su ile karıştırılarak apseli bölgeye sürülebilir. Yine, karanfil yağı da temiz bir bez veya pamukla birkaç damla olacak şekilde apseli bölgeye sürülebilir. Ancak bu bitkisel tedaviler, diş hekiminize gidene kadar sizi rahatlatma amacıyla yapılan uygulamalardır ve vakit kaybetmeden mutlaka uzman diş hekiminize başvurmalısınız.

Ekstra Bilgiler

Diş apsesi tedavisinde, doğru ve zamanında müdahale büyük önem taşır. Tedavi edilmediğinde, apse daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Apse tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin doktor kontrolünde alınması zorunludur, aksi halde gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin oluşmasına neden olabilir.

Ayrıca, diş apsesi tedavisinde kullanılan bitkisel yöntemlerin tamamlayıcı tedavi olduğu unutulmamalıdır. Bu yöntemler ana tedavinin yerine geçmez. Diş apsesi tedavisi sonrasında, diş sağlığınızı korumak için düzenli diş kontrollerine gitmek ve ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir.

Diş apsesi tedavi edilmezse, enfeksiyon çevre dokulara ve hatta kemiklere yayılabilir. Bu durum, daha ciddi cerrahi müdahaleleri gerektirebilir. Enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılma riski de bulunmaktadır, bu nedenle erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Obezite Tedavisi Obezite Nasıl Tedavi Edilir?

Obezite Tedavisi Obezite Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer Kanseri Tedavisi