Alzheimer Tedavisi Alzheimer Nasıl Tedavi Edilir?
06 Temmuz 2024

Alzheimer Tedavisi Alzheimer Nasıl Tedavi Edilir?

Alzheimer Tedavisi:

Alzheimer hastalığı, genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkan ve bunamanın en yaygın nedenlerinden biri olan ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Tüm bunama ile seyreden hastalıkların %50 ile %80'ini Alzheimer hastalığı oluşturmaktadır. Yaş ilerledikçe Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı artmaktadır. 60 yaşından sonra her 10 yılda bir, bu hastalığa yakalanma olasılığı iki katına çıkar. Ülkemizde giderek yaşlanan nüfus nedeniyle gelecek yıllarda Alzheimer hastalarının sayısında ciddi bir artış beklenmektedir.

Alzheimer Tedavisinde Hastalığın Tanısı Nasıl Konulur?

Alzheimer tanısını koymadan önce, bunama tanısının doğrulanması gerekmektedir. Bir kişiye bunama tanısı koyabilmek için hafıza kaybının yanı sıra aşağıda belirtilen birkaç bilişsel işlev kaybının nesnel olarak tespit edilmesi gerekir. Bu da ancak laboratuvar testleri ve klinik değerlendirmeler ile mümkün olmaktadır:
  • Konuşma ve anlama bozukluğu
  • Beceri kaybı
  • Tanıma kaybı
  • Yürütücü işlev kaybı
  • Planlama bozukluğu
Bunama tanısının konulmasının ardından, Alzheimer hastalığının kriterlerine uyup uymadığı değerlendirilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, bunamaya neden olabilecek başka bir rahatsızlığın olup olmadığının araştırılmasıdır. Eğer başka bir rahatsızlık bulunmazsa Alzheimer hastalığı tanısı konulabilir. Ancak, Alzheimer hastalığının kesin tanısı hala sadece beyin biyopsisi veya otopsi ile yapılabildiği için, hastalara yaşamları süresince kesin Alzheimer hastalığı teşhisi genellikle konmamaktadır.

Alzheimer Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Alzheimer hastalığının tedavisi üç ana başlıkta özetlenebilir:

Eğitim ve Destek: Birinci aşamada, hastalar ve yakınları hastalık hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir. Hastanın unutkanlığını ve zihinsel karışıklığını artırabilecek diğer ilaçların kısıtlanması veya tamamen kesilmesi önerilmelidir. Hastalığın erken döneminde bile olabilecek kaybolma, tehlikeli davranışlar ve diğer riskler kontrol altına alınmalıdır. Hastanın tehlikeli araç kullanımı engellenmeli ve gerekirse gözetim altında tutulmalıdır. Aile bireyleri ve hasta arasında ileride meydana gelebilecek vesayet sorunları değerlendirilmeli ve geleceğe yönelik planlamalar yapılmalıdır.

Alzheimer Hastalığında İlaç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şu an için Alzheimer hastalığının seyrini değiştiren bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak hastaların yaşam kalitesini artıran ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatan bazı ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar arasında beyindeki asetilkolin seviyesini artıran kolinesteraz inhibitörleri bulunur. Bu grupta onay almış dört ilaç bulunmaktadır: donepezil, rivastigmin, galantamin ve memantin. Takrin ise yan etkileri yüksek olduğu için kullanılmamaktadır. Bu ilaçlar, unutkanlığı azaltmanın yanı sıra hastanın hırçınlık, asabiyet ve depresyon gibi davranışsal belirtilerinin düzelmesine de yardımcı olabilir. En sık görülen yan etkiler arasında bulantı, kusma ve ishal bulunmaktadır.

Psikiyatrik Destek:

Alzheimer tedavisinde, hastalığın zihinsel yetilerin kaybı tek belirti değildir. Hastaların %50'sinde depresyon, %30'unda hırçınlık ve %60'ında ise halüsinasyonlar gibi psikiyatrik bulgular görülmektedir. Bu nedenle hastalara ve ailelerine psikolojik destek sağlanması büyük önem taşır. Psikiyatrik semptomların tedavisi, hastaların yaşam kalitesini artırabilir ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Veli

15 Mayıs 2024 Çarşamba

Alzheimer hastalığın hastalar üzerinde geçmişte yaşanan birçok durumu unutturduğunu hatta 5 dakika önce bile hastaların ne yaptığını unuttuğunu duymuştum. Bununla birlikte bazı anıları ise oldukça detaylı bir şekilde hatırladıklarını okumuştum. Bu durumun sebebi ne olabilir? Kişinin yaptıklarını unutup hafızasında 40 yıl öncesine kadar yer edinen bilgiyi hatırlamasının sebebi ne olabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin zarar görmesiyle ortaya çıkan ve hafıza ile diğer bilişsel fonksiyonları etkileyen bir durumdur. Hastalığın erken dönemlerinde, beyin daha yeni oluşan anıları saklamakta zorlanırken, uzun süredir mevcut olan anılar daha stabil olabilir. Bu nedenle, kişiler geçmişteki bazı anılarını daha iyi hatırlayabilirler. Ancak hastalık ilerledikçe, bu eski anılar da silinmeye başlayabilir. Bu durumun temel sebebi, beyin hücrelerindeki hasarın ve plakların beyindeki farklı alanları farklı şekillerde etkiliyor olmasıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ses Tellerinde Nodül Tedavisi

Ses Tellerinde Nodül Tedavisi

Haber Bülteni