Sinüzit Tedavisi Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
20 Temmuz 2024

Sinüzit Tedavisi Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Tedavisi

Sinüzit, oldukça yaygın görülen ve kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkileyen bir rahatsızlıktır. Birçok ülkede önemli bir sağlık bütçesi gerektiren bu hastalık, paranazal sinüsler olarak adlandırılan burnun etrafındaki sinüsler ile ilgilidir. Frontal sinüs alın bölgesinde, maksiller sinüs yanak bölgesinde, ön ve arka etmoid sinüsler burun kenarında, sfenoid sinüs ise burun arka üst bölgesinde kafatası kemik yapısında yer almaktadır. Sinüslerin büyüklükleri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir ve genellikle doğumdan sonra ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı durumlarında sinüsler, içleri hava ile dolu olup sadece bir kanal ile burun boşluğuna açılmaktadır. Paranazal ve burun sinüslerini örten mukozal yapı aynı olduğundan dolayı çoğu kez beraber enfekte olmaktadırlar. Bu sebepten dolayı sinüzit yerine rinosinüzit demek daha doğru olmaktadır.

Paranazal Sinüslerin Fizyolojisi ve Fonksiyonları

Paranazal sinüslerin fizyolojisi ve fonksiyonları hakkında bazı hipotezler bulunmaktadır:

  • Isı yalıtımı
  • Fonasyonda, özellikle kendi konuşmasının kemik iletiminin engellenmesi ve insan sesinin ayarlanmasında
  • Statik: Kafatası ağırlığının azaltılması
  • Respiratuvar: Burun içinin nemli kalması ve basınç farklılıklarının tamponlanması
  • Olfaktuar: Koku mukozalarının daha iyi beslenmesi
  • Travmalara karşı koruma

Bu fonksiyonların olabileceği düşünülmektedir. Paranazal sinüzit, sinüslerin enfeksiyonudur ve akut, subakut ve kronik olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma, enfeksiyonun süresi ile yakından ilişkilidir. En az iki haftadan az süren sinüzit akut, iki hafta ile üç ay arasında süren sinüzit subakut ve üç aydan uzun süren sinüzit kronik olarak adlandırılır. Ayrıca, kendini tekrarlayan sinüzitler de bulunur ki bunlar, kronik sinüzitin akut alevlenmeleri olur.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Olur?

Komplikasyon yapmamış olan akut sinüzit türlerinde ilaç tedavisi çoğu zaman yeterli olmaktadır. Burun içerisindeki akıntılardan eğer kültür yapılabiliyorsa, uygun antibiyotik verilir. Kültür yapılamıyorsa, çoğu kez geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanılır. Antibiyotiğin yanı sıra, sistemik ödem çözücüler ve lokal çözücüler ile alerjik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu tedavi yöntemi, doktorun tavsiye ettiği dozlar ile ve doktorun kontrolü altında kullanılmalıdır. İlaçların alınma süresini sadece doktorunuz belirlemeli ve bazen iki, üç haftaya kadar uzayan tedaviler gerekebilir.

Sinüzite zemin hazırlayan anatomik bir bozukluk (örneğin, septum deviyasyonu) veya burun içerisini tıkayan polipoid var ise, bunların cerrahi yolla temizlenmesi gerekmektedir. Akut sinüzitte nadiren ihtiyaç duyulan sinüs cerrahileri, kronik sinüzitlerde daha sık yapılmaktadır. Sinüs ameliyatları, artık endoskop kullanılarak burun içerisinden girilerek yapılabildiği için eskisi kadar korkulacak bir uygulama değildir. Kişinin iş hayatından uzun süre ayrı kalmasını gerektirmeyen bir yöntemdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fetanet

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Sinüzit tedavisi için ilaç kullanmam gerektiği söylendi ama antibiyotiklerin yan etkilerinden korkuyorum. Sizce gerçekten gerekli mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fetanet, sinüzit tedavisinde antibiyotik kullanımı gerekip gerekmediği duruma bağlı olarak değişebilir. Eğer sinüzitiniz bakteriyel kaynaklı ise, doktorunuzun önerdiği antibiyotikler iltihabı gidermek ve iyileşmeyi hızlandırmak için gerekli olabilir. Ancak, viral kaynaklı sinüzitlerde antibiyotikler etkisizdir ve genellikle semptom hafifletici tedaviler yeterli olur. Antibiyotiklerin yan etkileri konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşarak alternatif tedavi yöntemleri hakkında bilgi alabilir ve riskleri minimize etmek için önerilerini dinleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Kanal Tedavisi

Hamilelikte Kanal Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Genital Bölgede Siğil Tedavisi

Genital Bölgede Siğil Tedavisi

Ağız Kokusu Tedavisi Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız Kokusu Tedavisi Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Puva Tedavisi Puva Nasıl Tedavi Edilir?

Puva Tedavisi Puva Nasıl Tedavi Edilir?

Huzursuz Bacak Sendromu Bitkisel Tedavisi

Huzursuz Bacak Sendromu Bitkisel Tedavisi

Yanık İzi Tedavisi Yanık İzi Nasıl Tedavi Edilir?

Yanık İzi Tedavisi Yanık İzi Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Polikistik Over Bitkisel Tedavi

Polikistik Over Bitkisel Tedavi