İç Hemoroid Tedavisi İç Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
21 Temmuz 2024

İç Hemoroid Tedavisi İç Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

İç Hemoroid Tedavisi

İç hemoroid, rektumun iç kısmında oluşan ve dışarıdan bakıldığında anlaşılamayan, ancak dışkılama sırasında belirgin hale gelebilen şişliklerdir. İç hemoroid, genellikle kişide herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz, ancak şişliklerin yüzeyi hassaslaştığında makat bölgesinde kanama meydana gelebilir. İç hemoroid, dışarı çıktığında makat tarafından sıkışabilir ve bu durumda ciddi ağrılar yaşanabilir. İç hemoroidin nedenleri arasında uzun süre tuvalette kalmak, uzun saatler ayakta çalışmak, aşırı ıkınmak, sürekli kabız olmak ve uzun süren ishal gibi durumlar yer alır.

İç hemoroid derecesine göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Henüz başlangıç aşamasında olan hemoroid, düzenli beslenme ve koruyucu önlemler gibi basit uygulamalarla tedavi edilebilir. İkinci ve üçüncü derece hemoroidlerde ise tıbbi tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir.

İkinci Derece İç Hemoroid Tedavisi

Lastikle Boğma Tedavisi

Lastikle boğma tedavisinde, hemoroid nedeniyle oluşan şişliğe bant ligasyon aletiyle, aspiratörün emme gücünden yararlanılarak lastik geçirilir. Hemoroid şişliğine geçirilen lastik, şişliğin sürekli sıkılmasını sağlar. Böylece şişlikte kan dolaşımı engellenir ve belli bir süre sonra şişlik kurur. Kuruyan şişlik, en geç bir hafta içinde lastikle birlikte düşer. Bu bölgede meydana gelen yara 1-2 hafta içinde iyileşir. Bazı hastalarda nadir olarak uygulama sonrası kanama ve rahatsızlık hissi görülebilir. Bu yöntem, birinci derece iç hemoroid tedavisinde de bazı durumlarda uygulanabilir. Çoklu şişliklerde birkaç seans gerekebilir. Her bir seansta iki adet şişliğe lastik takılır. Başarı oranı oldukça yüksek olan bir tedavidir. İlerleyen yıllarda tekrarlayan iç hemoroid için yeniden uygulanabilir.

Lazer Tedavisi

Lazer tedavisi, kızılötesi ışın kullanılarak yapılır. Hemoroid dokusu belirlenerek ısıyla pıhtılaşması sağlanır ve şişmiş olan hemoroid dokusu küçülüp sönerek tedavi edilir. Tedavinin yan etkisi neredeyse yoktur. Tedavi sırasında lokal anestezi uygulanır ve 5-10 dakikalık bir süreçte hasta ayaktan tedavi edilir.

Skleroterapi Tedavisi

Skleroterapi tedavisi, hastada kanama şikayeti varsa kullanılır. Hemoroidin bulunduğu bölgedeki damarlara fenol solüsyonu isimli sıvı ilaç enjekte edilir. Bu ilaç sayesinde hemoroid dokusu kurur ve kanama şikayeti ortadan kalkar. Hemoroid şişliklerinde oluşan sarkma da bu tedavi ile önlenir.

Üçüncü Derece İç Hemoroid Tedavisi

Üçüncü derece iç hemoroid, dışarı doğru sarkan ve makat içine kendiliğinden girmeyen şişliklerle karakterizedir. Şişlikler, kişinin ellerini kullanarak içeri itmesiyle geri döner. Üçüncü derece iç hemoroid, kaşıntı, kanama, ıslaklık hissi ve ağrıya yol açar. Tedavi için lastikle boğma ya da lazer tedavisi yöntemleri kullanılabilir.

Dördüncü Derece İç Hemoroid Tedavisi

Dördüncü derece iç hemoroid ve dış hemoroid birlikte görülür. Tedavi edilmediğinde şişlikler büyür, dışarı sarkar ve oldukça hassas hale gelir. Hastada ciddi ağrı ve ıslaklık hissi olur. Tedavi için yalnızca cerrahi yöntemler uygulanır.

Ameliyat Seçenekleri

Uygulanan tedavilere rağmen sonuç alınamayan hastalarda hemoroid ameliyatı yapılır. Ameliyat, etkili ve kalıcı bir tedavi sağlar. Longo ve hemoroidektomi, uygulanan ameliyat seçenekleridir.

Longo Tedavisi

Longo tedavisi, makatta sarkma varsa ve hemoroid ileri derecedeyse uygulanır. Longo yöntemi, ülkemizde hemoroid tedavisi için yıllardır uygulanmaktadır. Makat bölgesi sinir ağları bakımından yetersiz bir bölge olduğu için ameliyat sonrası ağrı hissedilmez. Ameliyat yaklaşık yarım saat içinde tamamlanır ve hasta birkaç günlük dinlenme sürecinden sonra normal hayatına dönebilir. Ameliyattan sonra şişlikler tekrar dışa doğru sarkmaz.

Hemoroidektomi Tedavisi

Hemoroidektomi tedavisinde, hemoroid şişlikleri kesilerek çıkarılır. Uzun süreli hemoroid tedavisi yapılmış ancak başarı sağlanamamışsa hemoroidektomi tercih edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ergüner

21 Temmuz 2024 Pazar

Lastikle boğma tedavisinden sonra şişlikler ne kadar sürede düşer ve bu süreçte ne gibi rahatsızlıklar yaşanabilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Ergüner, lastikle boğma tedavisinden sonra şişliklerin azalması kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, ancak genellikle birkaç gün ila bir hafta arasında şişlikler düşmeye başlar. Bu süreçte hafif rahatsızlıklar yaşanabilir; örneğin, uygulama bölgesinde hafif ağrı, hassasiyet veya kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Eğer rahatsızlıklar ciddi boyutlara ulaşırsa veya uzun süre devam ederse, bir uzmana danışmanızda fayda vardır. Tedavi sonrasındaki bakım önerilerini dikkatlice takip etmek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Eklem Romatizması Tedavisi

Eklem Romatizması Tedavisi

Haber Bülteni