Gıda Zehirlenmesi Tedavisi
07 Temmuz 2024

Gıda Zehirlenmesi Tedavisi


Gıda zehirlenmesi, son kullanma tarihi geçmiş, saklama koşullarına dikkat edilmemiş veya üzerinde zehirli bakteri üremiş besinlerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Gıda zehirlenmesine içme suyuna karışmış bakteriler, parazitler, virüsler ve toksinler de sebep olabilir. Aynı ürünü tüketen herkes de aynı belirtiler görülmeyebilir. Gıda zehirlenmesi ile özellikle toplu yemek yenen yerlerde karşılaşılır. Gıda zehirlenmesinde en çok görülen belirti ishaldir. Gıda zehirlenmesi teşhisi konan kişilerde yaygın olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik, üşüme ve titreme belirtileri görülmüştür. Bu belirtilerin ortaya çıkma süresi kişinin vücut direncine ve gıda türüne göre değişiklik gösterir. Gıda zehirlenmesi belirtileri genel olarak 2-6 saat içerisinde ortaya çıkar. Kırmızı et, yumurta, piliç eti, deniz ürünleri ve işlenmiş etler, süt ve süt ürünlerinde gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler daha hızlı yayılır. Salmonella, Campylobacter Enterit, Shigella, Staphylococcus aureus, E. Coli Enterit, Bacillus cereus ve Listeria gıda zehirlenmesine sebep olan bakteriler arasındadır.


Gıda zehirlenmesi tedavisi esnasında, çoğu kişi ishal belirtisi gösterdiği için su kaybeder, bu durumdaki hastanın bol bol su içmesi gerekmektedir. Çoğu zaman hastalık hafif belirtilerle atlatılır. Hekimler gıda zehirlenmesinde genellikle antibiyotik eklenmiş serum tedavisi uygular; bu uygulama hem etkili hem de daha hızlı iyileşme sağlar. Hastalığın ağır geçtiği hatta ölümle sonuçlanan zehirlenme vakaları da görülmüştür. 38.5 derecenin üzerinde ateşi olan ve ishali 48 saat içinde geçmeyen hastalar mutlaka bir hekime görünmelidir. 50 yaşının üstünde olan hastalar ve bebeklerde gıda zehirlenmesi daha sıkıntılı bir tedavi süreci olabileceği unutulmamalıdır.

Gıda Zehirlenmesinden Korunmanın Yolları

Öncelikle bir ürün satın alırken son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Satın aldığınız ürünün ambalajında delik, yırtık ve benzeri kusurlar varsa kesinlikle bu ürün tüketilmemelidir. Açıkta satılan et, peynir, yoğurt gibi ürünler ambalajı olmadığı için her zaman risk taşımaktadır. Özellikle bakterilerin hızlı yayıldığı ürünlerde el değmeden üretilmiş, vakumlu ambalaj ile korunan, güvenli olduğundan emin olduğunuz markaları tercih ediniz. Aldığınız ürünlerin saklama koşulları da sağlığınız açısından önemli bir unsurdur. Et ve balık gibi hızlı bozulabilecek ürünler 1 saat içerisinde buzdolabına konmalı, eğer 48 saat içinde pişirilmeyecek ise dondurucu bölümde saklanmalıdır. Buzdolabı içi 1-4 derece, dondurucu bölme ise en az -18 derece olmalıdır. Sebze ve meyveler tüketilmeden önce iyice yıkanmalı, pişmiş ve pişmemiş ürünler aynı kapta saklanmamalıdır.

Ekstra Bilgiler

Gıda zehirlenmesi, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, çocuklar ve hamileler için daha tehlikeli olabilir. Bu grupların gıda hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, gıda zehirlenmesi şüphesi olan kişiler, semptomlar hafif olsa bile, diğer insanlara bulaşma riskini engellemek için başkalarıyla yakın temas kurmaktan kaçınmalıdır. Eldiven kullanımı, ellerin sık sık yıkanması ve yüzeylerin dezenfekte edilmesi, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için önemli adımlardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni