Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
20 Temmuz 2024

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon


Fizik tedavi ve rehabilitasyon, doğumsal ya da yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkan, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen veya kişiyi toplumsal yaşamdan koparan engellilik durumlarının iyileştirilmesine yönelik özel tedaviler uygulayan bir tıp dalıdır. Günümüzdeki iş koşulları ve yaşam tarzı göz önünde bulundurulduğunda, modern tıbbın hemen her branşında; hastaların günlük yaşam aktivitelerini geri kazanmaları, mesleki yaşamlarına dönmeleri ve toplumsal yaşamda etkin bir şekilde devam etmeleri amacıyla bireye özel yaklaşımlarla tedavi programlarını yöneten bu bölümün önemi giderek artmaktadır. Bölümde farklı tedavi yöntemleri, modern tıbbın gerekliliklerine göre şekillendirilmekte ve ileri teknolojilerden de önemli ölçüde yararlanılmaktadır.

Muayene odaları, fizyoterapi odaları ve egzersiz salonlarından oluşan, son sistem cihazlarla donatılmış fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümümüzde, uzman doktorlar ve fizyoterapistlerden oluşan profesyonel ekibimiz ile poliklinik, servis ve yoğun bakım hastalarına hizmet verilmektedir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonun Alanları

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, farklı hastalıklar veya yaralanmalar nedeniyle, vücudun çeşitli kısımlarının fonksiyonlarını yitirdiği veya tehdit edildiği durumlarda, hastaların yaşam kalitesini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Temel olarak hastaların bağımsız hareket edebilme potansiyellerinin artırılması, ağrılarının giderilmesi ve en yüksek fonksiyonel yeteneklerinin kazandırılması amacıyla modern tedavi teknikleri uygulanmaktadır.

Fizik tedavi bölümlerinde, ortopedik tedavi gerektiren durumlar, spor yaralanmaları rehabilitasyonu, kırık sonrası tedavi, menisküs operasyonu sonrasında rehabilitasyon, protez ameliyatı geçiren hastaların rehabilitasyonu gibi alanlarda hizmet verilmektedir. Kas hastalıklarının tedavisi ve rehabilitasyonu kapsamında, eklem problemlerinin önlenmesi veya eklem kısıtlılıklarının açılması, bel ve boyun ağrılarının rehabilitasyonu, romatizmal hastalıkların rehabilitasyonu gibi alanlarda uluslararası fizyoterapi protokolleri ile rehabilitasyon yapılmaktadır. Nörolojik tedavi kapsamında, kas, tendon ve sinir yaralanmaları sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyon, tam veya kısmi felçli, omurilik yaralanmalı hastaların rehabilitasyonu hizmetleri verilmektedir.

Osteoporoz ve dejeneratif eklem hastalıklarının rehabilitasyonu, omurga eğriliği (Skolyoz) rehabilitasyonu, solunum rehabilitasyonu, el yaralanmaları amacıyla mikrocerrahi ameliyatları sonrasında rehabilitasyon, özellikle kadınlarda obstetrik ve üro-jinekolojik fizyoterapi, eklem içi inflamasyon, nöralterapi, mezoterapi ile ağrı rehabilitasyonu gibi kapsamlı bir yelpazede fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de sunulmaktadır.

Manuel Terapi Nedir?

Bel, boyun, sırt ağrıları ve ek olarak birçok kas-iskelet sistemi problemlerinde el ile uygulanan manuel terapi; etkin ve ağrısız bir yoldur. Eklem, kas, yumuşak doku ve birçok myofasyal yapılara el ile uygulanan, kendine özgü spesifik tekniklerden oluşan bir tedavi yaklaşımıdır. Fizik tedavi içinde özel bir yeri olan bu yöntem, birçok kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında ve omurga ağrılarında etkin ve güvenli bir uygulamadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon, spazma giren kas, blokaja giden eklem, baskıya maruz kalan sinir, gerilen ve sertleşen her myofasyal yapıda ağrı oluşturabilecek ve kişiyi günlük hayatında önemli derecede huzursuz edebilecek sebeplerdendir. Manuel terapide; bedendeki anatomik ve fiziksel işleyiş dikkate alınarak, bu yapıların işleyişindeki bozukluklar giderilmeye çalışılır. Başka bir deyişle vücuda herhangi bir ilaç verilmeden dokuların tekrar sağlıklı çalışması hedeflenir. Kendine özgü; mobilizasyon, manipülasyon, germe, gevşetme ve kas-enerji teknikleri ile dokulara fonksiyonları tekrar kazandırılır. Etkin, ağrısız ve herhangi bir yan etkisi olmayan bu yöntem başlıca;

  • Bel ve boyun fıtığı
  • Omurganın kas ve faset eklem ağrıları
  • Donuk omuz, impingement sendromu, rotator cuff yırtıkları
  • Kol ve bacakta görülebilen sinir sıkışmaları
  • Kalça ve sacroiliak eklem ağrıları
  • Dizin menisküs ve bağ yaralanmaları
  • Kırık sonrasında oluşabilen eklem kısıtlanmaları
  • Boyundan kaynaklanan baş ağrıları gibi birçok durumda fizik tedavi ve rehabilitasyon sağlam bir şekilde uygulanabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dürüst

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Manuel terapi ile boyun fıtığı tedavisini denemiş olan var mı? Ağrılarınızda bir azalma ya da iyileşme gözlemlediniz mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Dürüst,

Manuel terapi, boyun fıtığı tedavisinde bazı insanlar için oldukça etkili olabiliyor. Ancak herkesin vücudu farklı tepkiler verebilir. Benim deneyimim şu şekilde oldu: İlk birkaç seanstan sonra ağrılarımda belirgin bir azalma hissettim ve hareket kabiliyetimde de iyileşme gözlemledim. Ancak kesin sonuçlar kişiden kişiye değişebilir. Tedaviye başlamadan önce bir uzmana danışmanızı ve tedavi sürecini profesyoneller eşliğinde yürütmenizi tavsiye ederim. Manuel terapiyle ilgili daha fazla bilgi ya da deneyim paylaşmak isteyenler de olabilir. Umarım sana da faydası olur.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tırnak Batması Evde Tedavisi

Tırnak Batması Evde Tedavisi

Güncel

Sjögren Sendromu Tedavisi

Sjögren Sendromu Tedavisi