Cilt Kanseri Tedavisi Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
26 Haziran 2024

Cilt Kanseri Tedavisi Cilt Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt Kanseri Tedavisi

Günümüzde bilinçsizce kozmetik kullanımı ve çeşitli çevresel etkenler nedeniyle cilt kanseri daha sık görülür hale gelmiştir. ABD'de yapılan araştırmalara göre her yıl cilt kanseri vakaları artmaktadır. Vücudun her bölgesinde görülebilen cilt kanseri, çoğunlukla yüz bölgesinde kendisini gösterir. Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmak ise cilt kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Derideki herhangi bir anormallik (yara, yara izi veya leke gibi) kanserin belirtileri olabilir. Bu belirtilerin yanında kaşıntı, akıntı veya düz deri yüzeyinde parlaklık, kırmızı nokta, pullanma şeklinde de kanser kendisini gösterebilir.

Cilt Kanseri Türleri

Cilt kanseri, üç ana grupta incelenir:
  • Bazal Hücre Karsinomu: En sık görülen kanser türü olup, genellikle beyaz tenli kişilerde ortaya çıkar. Küçük kabarcıklar halinde kendini belli eder. Bu kanser türü genellikle yüz, boyun ve ellerde görülür ve diğer organlara sıçrayabilir.
  • Yassı Hücreli Karsinom: Sıklıkla kulak ve ağız bölgesinde ve beyaz tenli kişilerde görülür. Bu kanser türünde erken tanı mümkündür ve tedavi %95 oranında olumlu sonuç verir.
  • Malign Melanom: En tehlikeli kanser türü olup, erken tanı ile tedavinin olumlu sonuç verme şansı artar. Derideki melaninlerin (deriye renk veren madde) bozularak çoğalması sonucu ortaya çıkar. Kanserli bölgede kahverengi, siyah, beyaz ve kırmızı lekeler görülebilir.

Cilt Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt kanserinin tedavisi genellikle cerrahi müdahale ile başlar. Kanserli kısım lokal anestezi uygulandıktan sonra alınır ve eksik bölge, hastanın başka bölgesinden alınan sağlıklı deri ile kapatılır. Bu işlem, hastada doku işlevini kaybetmeyecek şekilde uygulanır. Nakledilen doku ile kanserli bölgedeki sağlıklı dokular kaynaşarak deri kendisini onarır. Tedavide cerrahın planlaması önemli rol oynamaktadır. Cerrahi uygulama sonrası deride anormal bir görünüm oluştuğunda, bir estetik cerrahına başvurulabilir.

Eğer hastalık daha ileri bir safhadaysa ve cerrahi müdahale mümkün değilse, radyoterapi (ışın tedavisi) veya ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi alternatif yöntemlere başvurulabilir. Çoğu cilt kanseri, ışın tedavisine karşı duyarlıdır. Tedavinin amacı, ışınlar sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemek ve hücrelerin ölümünü sağlamaktır. Tedavi, ortalama 2-5 hafta sürebilir. Radyoterapi gibi tedavilerin tek dezavantajı, tedavilerin uzun sürmesidir.

Tedaviden sonra nadiren kızarıklık, kuruluk, deri üzerinde damarlanma gibi değişiklikler görülebilir. Bu anormallikler tedaviden birkaç hafta sonra geçer. Cilt kanserinin tedavisi, en iyi şekilde erken tanı ile sonuç verir. Ciltte önemsiz görülen leke veya yaralarınızı gözlemleyip herhangi bir anormallik gördüğünüzde bir hekime danışmalısınız.

Ekstra Bilgiler

Cilt kanserine karşı önlem almak için güneşten korunmak büyük önem taşır. Güneş kremi kullanmak, uzun süre güneşte kalmamak ve koruyucu giysiler giymek gibi basit önlemlerle cilt kanseri riski azaltılabilir. Ayrıca düzenli doktor kontrolleri ve cilt taramaları da erken tanı ve tedavi açısından kritik öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni