Oksijen Tedavisi Oksijen Nasıl Tedavi Edilir?
07 Temmuz 2024

Oksijen Tedavisi Oksijen Nasıl Tedavi Edilir?

Oksijen Tedavisi

Oksijen tedavisi, günümüzde çeşitli hastalıkların tedavisinde giderek artan bir şekilde kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi, genellikle hiperbarik oksijen tedavisi olarak da adlandırılır. Hastalara, kapalı bir basınç odasında, en az 1 atmosferin üzerindeki yüksek basınç altında başlık, maske veya tüple oksijen solutulmasıyla uygulanır. Yüksek basınç, 1 atmosferin üzerinde olmalıdır; aksi takdirde bu oksijen tedavisi için uygun değildir. Hastalara basınç odasında yaklaşık 2-3 atmosfer basınç uygulanmaktadır. Oksijen tedavisi, hastanın durumuna ve tedavi koşullarına bağlı olarak günde 6 saate kadar sürebilir. Bu tedavinin vücutta iki ana etkisi vardır: mekanik etki (yani basıncın direkt etkisi) ve vücutta dokular, kan ve hücrelerdeki oksijen artışı.

Oksijen Tedavisi Nasıl Etki Eder?

Mekanik Etki (Basıncın Direkt Etkisi)

Gazların basınçlarıyla hacimleri arasında ters orantı vardır. Basıncın artmasıyla dokularda ve dolaşımda bulunan gazların hacimleri ve gaz kabarcıklarının çapları küçülür. Kabarcıkların gerilimleri ile büyüklüğü arasında da ters orantı bulunur. Büyük kabarcıklar, küçük kabarcıklardan daha stabil haldedir. Küçük kabarcıkların yüzey gerilimi arttıkça, çap belirli bir değerde kollabe olur ve absorbe edilir. Oksijen tedavisinde basıncın direkt etkisi, en fazla vurgun (dekompresyon hastalığı) ve iatrojenik hava embolisinin tedavisinde etkili olur.

Artan Oksijen Parsiyel Basıncı

Kapalı basınç odasında %100 oksijen solunduğunda, plazmadaki oksijen çözünürlüğü artar. Hastanın fizyolojik ve patofizyolojik koşullarına uygun olarak artan oksijen basıncının etkisi, vücuttaki dokularda ve biyokimyasal reaksiyonlarda görülür.

Plazmadaki Çözünmüş Oksijen Oranının Artması

Normalde 1 gram hemoglobin ile 1,34 ml oksijen bağlanır. 1 atmosfer basınçtaki hava solunduğunda, kandaki hemoglobin ile taşınan oksijen oranı artmaz. Ancak oksijen tedavisinde hiperbarik koşullarda solunan oksijen basıncındaki artış nedeniyle plazmadaki çözünmüş oksijen oranı artar. Bu sayede hemoglobin olmadan yaşamın devamı mümkün olabilir. Oksijenlenme çeşitli sebeplerle bozulsa bile, oksijen tedavisi uygulanabilir.

Oksijen Tedavisinin Etkileri

Yara İyileşmesine Etkisi

Vücuttaki yaralanan doku hipoksik hale gelir. Parsiyel oksijen basıncı 5-15 mmHg ve daha altına düşebilir. Yara iyileşmesi için gereken kolajenin fibroblastlarca sentezlenmesi için en az 30-40 mmHg parsiyel oksijen basıncı olmalıdır. Oksijen tedavisi, fibroblastik aktivitenin artmasına ve kolajen birikimine neden olur, bu sayede yara iyileşmesini hızlandırır. Termal yanıklarda, diyabet ve varis ülserlerinde, deri greftlerinde destek tedavisi olarak yara iyileşmesini hızlandırır.

Enfeksiyonlara Etkisi

Oksijen tedavisinde sınırlar önemlidir. 1 atmosfer basınçta %100 oksijenli alanda bakteriler hızlı gelişir. Ancak 1,3 atmosfer ve üzerindeki oksijen basıncının olduğu ortamda inhibisyon etkisi ortaya çıkar. Crush sendromu, kompartman sendromu ve gecikmiş dekompresyon gibi hastalıklarda oksijen tedavisinin bu etkisinden yararlanılır.

Oksijen Tedavisinin Yan Etkileri

Tedavinin en sık görülen yan etkisi, kulak ve sinüslerdeki basınç değişiminin yaptığı etkidir. Ancak bu, tehlikeli bir sorun değildir ve basınç eşitleme yöntemiyle önlenebilir. Nadiren hastalarda oksijen zehirlenmesi, geçici miyopi, kapalı yerde kalma korkusu (klostrofobi) gibi sorunlar görülebilir.

Klostrofobi

Hastaların çoğu, girdikleri basınç odasında sorun yaşamaz. Bazı hastalar buna geç alışır. Az sayıda hasta, basınç odasına girmeyi pek istemez. Bu durumda hastanın kapalı yerde kalma korkusunu yenmesi için rahatlatıcı ilaçlardan faydalanılır.

Kulak ve Sinüs Sorunları

Bu sorun, kulak ve sinüslerin dış ortamla basınç odasındaki basınç nedeniyle yaşanmasından kaynaklanır. Bunun nasıl giderileceği hastaya eğitimle anlatılır. Basınçtan rahatsız olan hastalar bunu bildirdiklerinde, müdahale edilerek basınç azaltılır ya da artış durdurulur.

Oksijen tedavisi, akciğerleri de olumsuz etkileyebilir. Nefes borusunda yanma, kuruluk ve kuru öksürük gibi sorunlara yol açabilir. Bu durumda tedaviye ara verilirse, hasta rahatlar. Tedavi, bunların dışında merkezi sinir sistemini etkileyerek kusma ve bulantı, sinirlilik, huzursuzluk gibi etkilere neden olabilir. Gözlerde geçici görme kaybına yol açabilir. Ancak olumlu tarafları değerlendirildiğinde, oksijen tedavisi birçok hastalığın tedavisinde faydalı görülmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Lenfödem Tedavisi Lenfödem Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfödem Tedavisi Lenfödem Nasıl Tedavi Edilir?

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Saç Tedavisi Saç Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Tedavisi Saç Nasıl Tedavi Edilir?

Mesane Tümörü Tedavisi Mesane Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Mesane Tümörü Tedavisi Mesane Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Esrar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Esrar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güncel

Leke Tedavisi Leke Nasıl Tedavi Edilir?

Leke Tedavisi Leke Nasıl Tedavi Edilir?