Pankreatit Tedavisi Pankreatit Nasıl Tedavi Edilir?
05 Temmuz 2024

Pankreatit Tedavisi Pankreatit Nasıl Tedavi Edilir?

Pankreatit Tedavisi

Pankreatit, yani pankreas iltihabı, vücutta önemli değişimlere yol açarak hayati riskler taşır. Bu nedenle acilen müdahale edilmesi gerekmektedir.

Pankreatit Tedavisinde İlk Adımlar

Pankreatit tedavisinde sindirim sistemi semptomları azaltılarak hazımsızlık gibi şikayetler en aza indirilmeye çalışılır. Mide içerisindeki enzimlerin yeniden işlevini yerine getirebilmesi sağlanır. İlk tedavi veya müdahale, pankreas iltihabını kontrol altına almak amacıyla yapılır. Bu süreçte pankreatit hastası olan kişi, sıvı kaybı yaşayacağından dolayı sıvı takviyesi yapılmalıdır. Ayrıca, hastanın sıvı gıdalarla beslenmesi veya az yemek yemesi gerekebilir.

Hastaya pankreatite bağlı karın ağrısını azaltmak amacıyla analjezik, yani ağrı kesici verilmelidir. İltihabın kontrol altına alınmasından sonra hasta yavaş yavaş sıvı gıdalardan yumuşak gıdalara geçebilir. Yumuşak ve sıvı özellikli gıdaların yanı sıra, hastaya vitamin ve kalsiyum takviyeleri yapılmalıdır. Hasta tamamen iyileşmeden normal beslenme düzenine geçilmemelidir.

Pankreatitin Altında Yatan Sebepler ve Tedavileri

Tüm bu tedavi sürecinin ardından pankreas iltihabının altında yatan sebeplerin tedavisine başlanır. Eğer pankreatit, safra taşı sebebiyle oluşmuşsa, safra kesesi cerrahi operasyonu ile bu taşlar alınarak hastalık iyileştirilir. Ancak safra kanalında daralma varsa, bu kanalı genişletmek için cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Pankreatit sonrasında pankreas dokusu zarar gördüğü için, etkilenen bölgelerin cerrahi operasyonlarla alınması zorunlu kılınabilir.

Alkol Kullanımının Etkileri ve Rehabilitasyon

Alkol kullanımı pankreatit hastalığına neden olduğundan, alkol bıraktırma rehabilitasyon programları veya AMATEM yatışı tavsiye edilmektedir. Eğer alkolizm devam ederse, alkol ve pankreatit semptomları ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Tamamlayıcı ve Destekleyici Pankreatit Tedavisi

Pankreatit tanısı koyulduktan sonra uzman bir doktor kontrolünde profesyonel tedaviye başlamak oldukça önemlidir. Ciddi iltihaplar hayati risk taşımaktadır. Pankreatit tedavisi sırasında kullanılan alternatif destekleyici yöntemlerin tam sonuçları hakkında kesin bilgi bulunmasa da, antioksidanların uzman tedavi sürecine yardımcı olduğu bilinmektedir. Kanda düşük miktarda olan antioksidanlar, serbest radikallerin pankreas dokusu üzerindeki olumsuz etkilerini artırabilir.

Sağlıklı ve düzenli bir yemek programı sayesinde vücudun pankreas tedavisi sürecinde ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminler alınmalıdır. Özellikle antioksidan etkisi nedeniyle tavsiye edilen sebze ve meyveler düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Pankreatit tedavisi sürecinde ve sonrasında alkol kullanımı kesinlikle sonlandırılmalıdır. Ayrıca, tedavi sürecinde ve sonrasında şu noktalara dikkat edilmelidir:

  • Vücudunuzda alerjiye sebep olabilecek gıdaları tüketmekten kaçınınız. Eğer neye alerjiniz olduğunu bilmiyorsanız, gıda alerji testi yaptırarak hafif de olsa alerjiniz olan besinleri öğreniniz.
  • Beyaz ekmek, makarna ve şeker gibi işlenmiş gıdaları kesinlikle tüketmekten kaçınınız.
  • Demir ve B vitamini açısından zengin olan kepekli tahıllar, ıspanak gibi koyu renkli yapraklı sebzeler tüketiniz.
  • Düzenli olarak kiraz, domates, yaban mersini gibi antioksidan maddeler tüketiniz.
  • Kahve, tütün ve alkolden kesinlikle uzak durunuz.
  • Günde 6-8 bardak arasında mutlaka su içiniz.
  • Kırmızı et yemeyi azaltınız ve eğer yerseniz yağsız etleri tercih ediniz.
  • Yağlı balık tüketiniz.
  • Haftanın 5 günü en az yarım saatlik egzersizler yapınız.
  • Öğünlerinizi küçültünüz.
  • Kurabiye, cips ve kek gibi trans yağ içeren abur-cuburlardan uzak durunuz.
  • Kızartmaları tüketmekten uzak durunuz.
  • A, C, E, D, magnezyum, kalsiyum, çinko, B-kompleks vitaminlerini ve selenyum içeren vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz.
  • Probiyotik takviyeleri kullanınız.
  • Antioksidan desteği için üzüm çekirdeği tüketebilirsiniz.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla omega-3 yağları veya balık tüketiniz.
  • Yeşil çay gibi kafein ve tein içermeyen doğal bitkisel çaylardan tüketiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Haber Bülteni

Güncel

Uyku Bozukluğu Tedavisi

Uyku Bozukluğu Tedavisi

Güncel

El Ayak Hastalığı Tedavisi

El Ayak Hastalığı Tedavisi