Akut Pankreatit Tedavisi Akut Pankreatit Nasıl Tedavi Edilir
07 Temmuz 2024

Akut Pankreatit Tedavisi Akut Pankreatit Nasıl Tedavi Edilir

Akut Pankreatit Tedavisi

Akut pankreatit, ani başlayan pankreas inflamasyonu olarak tanımlanır ve bu durum, pankreasın yanı sıra birçok organı etkileyebilir. Tıptaki adıyla pankreatit, pankreasın iltihaplanıp zarar görmesi durumudur. Şiddetli kanamaya yol açabilen ve son derece ciddi bir hastalık olan akut pankreatit, genellikle safra kesesi taşlarının safra kanalına girerek kanalı tıkaması veya pankreasın tıkanıp hasara uğramasına ve basınç artmasına sebep olması gibi durumlarla ortaya çıkar. Ayrıca, hastanın kan değerlerinin yüksek olması, aşırı alkol kullanımı, doğuştan gelen anormal durumlar, pankreas kanalının dar olması ve herhangi bir kaza sonucu da akut pankreatit gelişebilir.

Belirtiler

Akut pankreatit genellikle kişide ağır bir yemek yedikten sonra ya da alkol alımından sonra ortaya çıkar. Aniden ve gittikçe artacak şekilde bir ağrı ile belirti verir. Bu ağrı göbek bölgesinden başlar ve daha sonra sırt bölgesine geçer. Akut pankreatit hastalarında devamlı bulantı ve kusma durumu gelişir. Ayrıca karnın üst bölgelerinde hassasiyet, ishal, iştah kaybı, lökosit artışı, kalp atışında hızlanma ve yüksek ateş görülür.

Tedavi Yöntemleri

Akut pankreatit tedavisi, hastanın öyküsü ve bulguları incelenerek hastalığın tanısı konulduktan sonra hastalığın tipi ve nedeni belirlenir. Hastalığın nedeni ve tipi ne olursa olsun, tedaviye ilk olarak hastanın ağızdan gıda alımını kesip hastayı damardan besleyerek başlanır. Pankreasta oluşan hasarın durumu bilgisayarlı tomografi ile takip edilir. Bazı durumlarda organların oksijen alması için hastada oksijen desteğine ihtiyaç duyulabilir. Akut pankreatit aynı zamanda karında şiddetli ağrıların ortaya çıkmasına neden olduğu için morfin gibi oldukça güçlü ağrı kesicilerin kullanılması gerekli olabilir. Bu durumda hasta tepkisiz ve uyuşuk olabilir. Pankreasın etrafındaki dokuda iltihap söz konusu ise antibiyotik ilaçlar kullanılmaya başlanır. Bozulan iltihaplı dokunun temizlenmesi için veya akut pankreatitin safra kesesi taşından kaynaklandığı durumlarda cerrahi operasyon gerekli olabilir ve bu operasyonda hastanın safra kesesi alınabilir.

Önleyici Tedbirler ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Akut pankreatit geçirme riskini azaltmak için bazı önleyici tedbirler alınabilir:

  • Alkol tüketimini sınırlamak veya tamamen bırakmak.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek, özellikle yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmak.
  • Düzenli egzersiz yapmak ve ideal vücut ağırlığını korumak.
  • Safra kesesi taşları oluşumunu önlemek için düzenli sağlık kontrolleri yapmak.
  • Doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmamak.

Bu önlemler, pankreas sağlığını korumada ve akut pankreatit riskini azaltmada önemli rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni