Sivilce Tedavisi Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?
27 Haziran 2024

Sivilce Tedavisi Sivilce Nasıl Tedavi Edilir?

Sivilce Tedavisi

Sivilce tedavisi, birçok insanın yaşadığı önemli bir cilt hastalığı ile kalıcı olarak mücadeleyi amaçlamaktadır. En fazla ergenlik döneminde hormonal birtakım etkilerle yağ bezlerinin salgısı artar ve bu nedenle bu dönemde oldukça yaygınlaşır. Böylece çok fazla önem verilen dış görünüm sivilcenin etkisiyle gençleri psikolojik olarak da çok etkilemektedir. İnsan derisinde yer alan yağ gözeneklerinin içinde parlaklık sağlayan, cildi dış etkilerden koruyan jel gibi bir madde bulunmaktadır. Gözeneklerin içine dolan yağ, okside olarak rengi siyaha dönen bir cilt problemi olarak ortaya çıkar ve böylece siyah nokta da denilen akne oluşur. Gözeneklerin ucunun kapanmasıyla da sivilce meydana gelir.

Sivilce Neden Oluşur?

Sivilce tedavisi kadar sivilcenin oluşma nedenlerinin bilinmesi de önem arz etmektedir. Sık rastlanan bir hastalık olan sivilcenin meydana gelmesinde pek çok faktör etkilidir. Daha çok yağ artışına bağlı olarak oluşur. Yanlış ve kalitesiz kozmetik seçimi, beslenme alışkanlıkları, hormonal hastalıklar, kullanılan ilaçlar, stres, cilt temizliğine dikkat edilmemesi ve hijyen gibi nedenler sivilce oluşumunu tetikler. Sivilcenin altında yatan sebeplerin bilinmesi tedavisini de kolaylaştırır.

Sivilce Tedavisinde Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Sivilce bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Sivilcenin oluşum nedenine göre şiddetini azaltmak kısmen de olsa mümkündür. Örneğin, cildin temiz tutulması basit görünümlü sivilce oluşumunu engelleyebilir. Sürekli tekrarlayan ve özellikle de kalıcı izler bırakan sivilcenin tedavi edilmesi gerekir ve tedavide kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler sivilceli ciltten cilde değişiklik göstermektedir. Tedavi için rastgele ürün ya da ilaç kullanmadan önce mutlaka uzmana başvurularak gerekli tetkiklerin yaptırılması gerekmektedir. Sivilce tedavisinde amaç sadece ciltteki sivilcelerin yok olmasını sağlamak değil aynı zamanda oluşumunu da azaltmaktır.

  • Sürme İlaç Tedavisi: Hafif durumlarda daha çok krem şeklindeki ilaçlar önerilmektedir. Bu ürünler A vitamini ve benzoyl peroksit maddesi içeren ve yağ bezinin tıkanıklığını ve bakteri oluşumunu engelleyen krem, losyon ya da jel şeklindedir. Daha ağır sivilce vakaları için önerilen bazı kremlerin bileşenleri antibiyotik şeklindedir. Cilde uygulanan bu ürünler bazı cilt tiplerinde kuruluğa ve döküntü yaşanmasına neden olabilir. Bazen sivilcenin baş kısmı tam olarak çıkmaz ve et beni gibi bir kiste benzer. Bu durumlarda sivilceyi sakın patlatmaya çalışmayın; bu kistler için en doğru ilaç kortizonlu enjeksiyonlardır. Böylece ağır ağrı da azaltılmış olur.
  • Ağız Yoluyla İlaç ve Antibiyotik Tedavisi: Sivilcenin durumuna göre daha yoğun görünümlü sivilce tedavisinde kremlere ilave olarak tablet şeklinde ilaçlar da önerilmektedir. Bu sivilcelerin kontrol altına alınması zaman alabilir. Ancak bu ilaçların hiçbiri dermatoloji uzman hekimine muayene olmadan kullanılmamalıdır. Bilinmesi gereken sivilcenin uzun süren bir hastalık olduğudur. Bu nedenle hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve düzenli aralıklarla kontrole gidilmelidir. Ağız yoluyla alınan antibiyotikler yağ bezindeki bakteri sayısını ve derideki kızarıklığı direkt olarak azalttığı için orta ya da ağır sivilcesi olan hastalar ile sırt ve göğüs bölgesinde çok sayıda sivilcesi olanlarda özellikle tercih edilir. Ayrıca çok ağır sivilceler de pek çok tedaviden cevap alınamazsa tedavide Roaccutane gibi ilaçlar kullanılır. Ancak bu ilacın kullanımına başlamadan önce ve kullanım esnasında karaciğer fonksiyonları, kan değerleri sık sık takip edilmelidir. Bu ilaç tedavisine başlayan bireylerin bazılarında depresyon, psikolojik rahatsızlıklar ve az da olsa intihara meyil gibi yan etkilerin yaşandığı gözlemlenmiştir. İlacın kullanılması sırasında ve bıraktıktan sonra belli bir süre bebek yapılamayacağı gibi kan bağışına da izin verilmez.
  • Lazer ya da Işın Tedavisi: Sivilceler için uygulanan en etkili ve hızlı yöntem olan lazer tedavisi aynı zamanda oldukça maliyetlidir. Bu yöntem 3 farklı şekilde uygulanabilir: Deri soymayan lazer, deri soyan lazer ve fraksiyonel lazer. Sivilce köküne kadar inerek en kalıcı çözümler veren ve en çok tercih edilen sivilce tedavisi yöntemi fraksiyonel lazerdir.


Ekstra Bilgiler

Sivilce tedavisinde kullanılan ürünlerin cilt tipine uygun olup olmadığına dikkat edilmelidir. Ayrıca, sivilce tedavisi sırasında güneş koruyucu kullanmak da önemlidir. Sivilcelerin sıkılması ya da patlatılması, enfeksiyon riskini artırabilir ve ciltte kalıcı izler bırakabilir. Beslenme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler de sivilce tedavisinde etkili olabilir; örneğin, yağlı ve şekerli yiyeceklerin azaltılması, daha sağlıklı bir cilt için faydalı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ayak Tırnak Mantarı Tedavisi

Ayak Tırnak Mantarı Tedavisi

Güncel

Tavuklarda Hırıltılı Solunum Tedavisi

Tavuklarda Hırıltılı Solunum Tedavisi