Diş Kırılması Tedavisi Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?
11 Temmuz 2024

Diş Kırılması Tedavisi Diş Kırılması Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kırılması tedavisi, dişin bir parçasının kopması veya tamamen kaybı durumunda uygulanan yöntemleri kapsar. Diş kırılması, diş hekimine başvurmadan teşhis edilebilecek kadar bariz olabilir. Dişten bir parça kopması şeklinde olabileceği gibi, komple diş kaybı ile de ortaya çıkabilir.

Diş Kırılmasının Nedenleri

Diş kırılmaları çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir:
  • Diş çürüğü: İçten içe çürüyen ve zayıflayan dişler, küçük bir çatlağın zamanla ilerlemesiyle kırılabilir.
  • Travmalar: Diş kırılmalarının çoğunlukla nedeni travmalardır. Özellikle ön dişler, dışarıya çıkık pozisyonları dolayısıyla travmalarda en sık zarar gören dişlerdir.
  • Patolojik süreçler: Farklı patolojik süreçlere bağlı olarak dişlerin yapısal bütünlüğü bozulabilir.

Diş Kırılmasının Belirtileri

Diş kırılması durumunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
  • Görünür diş parçası kaybı
  • Hassasiyet ve ağrı
  • Çiğneme sırasında zorlanma
  • Diş etinde kanama

Tam Diş Kaybı

Dişin tamamen kaybı durumunda tedavi seçenekleri kısıtlıdır. Kırılmanın şekline ve dişe verdiği hasara bağlı olarak, kopan diş parçasının bütünlüğünü koruyorsa, diş hekimi tarafından tekrar yerine oturtulması ve çene kemiği ile doku bütünleşmesi denenebilir. Bu işlem, splint ile dişin yerine sabitlenmesini içerir. Dişin işlevini tekrar kazanma ihtimali vardır.

Reimplantasyon işlemi sonrasında, olası enfeksiyonları önlemek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ayrıca, şiddetli ağrıları gidermek amacıyla analjezikler kullanılır. Tedavinin olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığını anlamak için düzenli kontrollere gitmek gerekir.

Reimplantasyon başarısız olursa veya diş tamamen kaybedilmişse, tedavi seçenekleri daralır. Bu durumda en iyi tedavi seçeneği, çene kemiğine yerleştirilen diş vidası üzerine yapılan kron kaplama dental diş implantı protezidir. İmplant tedavisi, günümüzde en olumlu sonuç veren diş kırılması tedavisidir.

Kısmi Diş Kırılması

Kısmi diş kaybında tedavi seçenekleri; kırığın yapısına, diş parçasının büyüklüğüne, dişin ağız içindeki yeri ve işlevine, genel ağız yapısı ve hastanın yaşına göre belirlenir. Diş kırığını değerlendiren hekimin deneyimi ve bilgisi, tedavinin başarısını doğrudan etkiler.

Sonuç

Diş kırılması tedavisi, diş hekimliği pratiğinde oldukça efektif çözümleri olan bir olgudur. Günümüzde, diş kaybını takiben yerine tamamen işlevsel olan yeni bir dişin konabilmesi, diş hekimliğinin büyük başarılarındandır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Define

11 Temmuz 2024 Perşembe

Dişimden kopan parça yüzünden çok hassasiyet yaşıyorum ve çiğnerken zorlanıyorum, bu durumda ne yapmam gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Define, dişinizden kopan parça nedeniyle yaşadığınız hassasiyet ve çiğneme zorluğu, dikkate alınması gereken ciddi bir durum olabilir. Öncelikle, en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmanızı tavsiye ederim. Diş hekiminiz, kopan parçanın nedenini ve hasarın boyutunu değerlendirecek ve gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Bu arada, hassasiyeti azaltmak için çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının ve sert gıdalar tüketmemeye özen gösterin. Durumu ihmal etmeyip profesyonel yardım almanız, sağlığınız için en doğru adım olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni