Molluskum tedavisi: Çiçek virüsü olarak DNA virüsünde yer almaktadır. Bu hastalık oldukça sık görülen bir hastalıktır. Dünyada her altı kişiden birinde görülmektedir. Özellikle 1-10 yaş arasında ki çocuklarda daha sık görülür. Molluskumun daha çok kıyafetlerden ve ortak kullanılan eşyalardan geçmektedir. Cilt teması ile de vücuda ulaşabilir. Virüs otoinokülasyon adı verilen sistemle ciltteki komşu yerlere geçebilir.
Molluskum virüsü tedavi yöntemi neden uygulanmalıdır?
Molluskum tedavisinde enfeksiyon bazen 7 ile 8 hafta içinde Bazen ise 4-5 ay içerisinde kendiliğinden kaybolmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu hastalık 6-7 yıla kadar devam edebilir. Çok ciddi bir hastalık olmamasına rağmen virüsü aktif olarak görüldüğü zaman tedavi yapılmasında fayda vardır. Özellikle cinsel organda yayılan molluskum hastalığı sektörsel bazda başkalarına geçmemesi için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Molluskum hastalığı nasıl tedavi edilir?
Molluskum sık olarak nitröz oksit ya da sıvı nitrojen ile lezyonların doldurulması ile tedavi edilir. Bu tedavi yöntemine Kriyoterapi adı verilir. Dondurma ile cilt üzerinde meydana gelen tırtıklı lezyonlar öldürmektedir. Bu tedavi işleminde çoğu zaman birden fazla uygulama gerekir. Kriyoterapi işlemi kolay rahat ve az ağrılı bir işlemdir. Bu tedavi işlemi uygulanırken lokal anesteziye gerek yoktur. Kriyoterapi işlemine Kriyocerrahi uzmanı bakmaktadır. Bu işlem sırasında ciltte renk değişimleri olabilir.
Molluskum hastalığının tedavisinde dünyada kullanılan ilaçlar nelerdir?
Povidone- iyodin cerrahi sabunu ile günde 5 dakika hasta olan dokuyu yıkayarak lezyonların iyileştiği saptanmıştır. Bu yıkama iyot alerjisi olanlar için uygulanmaz.
Bölgesel olarak kullanılan diğer ilaç tedavileri:
- Trikloroasetik asit
- Podofilin
- Potasyum hidroksit
- Katraridin
- Benzoil peroksit
- Çay ağacı yağı
- Tretioin kremi
- Imiquimod
Düzenli olarak kullanılan ilaç tedavileri:
Bu tedavi yöntemleri immum direnci düşük kişilerde, immünsüpresif ilaç kullananlarda ve ALS hastalığı taşıyanlarda bu ilaçları kullanabilmektedir. Bu ilaçlar:
- Simetidin
- Griseofulvin
- Metisazon
Molluskum hastalığı lazerle tedavi edilebilir mi?
Bu hastalık tedavi edilebilir. Son yıllarda kullanılan dye lazer uygulaması ile hastalığın iyileşme oranı yüzde 80 dir. Etkisini çok hızlı bir şekilde gösterir. Tedavi yönteminden sonra depigmente lezyonları ortadan kaldırmasını sağlar. Pahalı bir yöntem olduğu için sıklıkla kullanılmaz.
Molluskum hastalığında tedavi öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler:
- Bu hastalığın başkasına bulaşmaması için elleri bol bol yıkamamız gerekmektedir.
- Ortaya çıkan cilt döküntülerini koparmamalıyız.
- Ellerin üzerinde cilt döküntüleri varsa bir bez ya da yara bandı ile o yarayı kapatabiliriz.
- Hastalıkların üzeri temiz ve kuru tutulması gerekir.
- Ortak kullanılan havlu elbise gibi eşyaları başkaları ile paylaşmayınız.
- Vücut direnci yükseltici alışkanlıkları geliştirmeniz gerekmektedir.
- Döküntüleri jilet ya da farklı bir alet ile almayınız.
- Genital bölgede lezyonlar varsa cinsel temastan uzak dururuz.
- Farklı türden lezyonlar ortaya çıkması halinde en yakın zamanda hekime başvurunuz.
- Lezyon tedavisi esnasında rastgele ilaç tedavisi uygulamayınız. İnternet de satışı olan ilaçları doktor önermeden almayınız.
Molluskum tedavisinde kullanılan yöntemler sayesinde hastalık kısa zamanda iyileşme pozisyonuna geçebilir. Hastalığın başkasına bulaşması ancak enfeksiyonu uzamasına sebep olur.