Sülük Tedavisi Sülük Nasıl Tedavi Edilir?
20 Haziran 2024

Sülük Tedavisi Sülük Nasıl Tedavi Edilir?

Sülük tedavisi, tıp alanında kullanılan sülüklerin sanıldığı gibi kan emmesi ile değil, emme işlemi sırasında salgıladıkları sıvı ile tedavi etmesi ile bilinir. Sülüklerin salgıladığı bu sıvının içerisinde başlıca Calin ve Hirudin maddeleri bulunur. Bu maddeler, kanın içerisindeki birçok olumsuz durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Sülük Tedavisinin Faydaları
  • Kan pıhtılaşmasını engelleyici,
  • Ağrı kesici,
  • Kas gevşetici,
  • Oluşmuş pıhtıyı eritici,
  • Tansiyon dengeleyici,
  • Bağışıklık sistemini güçlendirici,
  • Mikrop öldürücü,
  • Stres giderici olarak vücut için kullanılır.

Sülük Tedavisinin Kullanım Alanları

Sülük tedavisi, toplardamar ve atardamar tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok dolaşım hastalığına, kalp ve damar tıkanıklıklarına, iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmalarına, varis, epilepsi çeşitlerine, kolesterol, yumuşak doku romatizmalarına, felç, kısmi felç, yüksek tansiyon, sedef, egzama, cilt hastalıkları, hemoroid, göz tansiyonuna bağlı körlük, çıban, işitme sorunlarına karşı uygulanır. Ayrıca sinüzit, migren ve diğer baş ağrısı sorunları, astım ve bronşiyal hastalık, tiroid nedeniyle oluşan şişmanlık, iktidarsızlık, kangren, iyileşmeyen ameliyat izleri veya yaralar, cinsel gücü artırıcı, kısırlık ve üreme organı rahatsızlıklarında da kullanılır. Sülük tedavisi, kopuk organlardaki kangren tedavilerinde de aktif olarak kullanılır. Son olarak, sülüğün güçlü antioksidan etkisi nedeniyle koruyucu olarak tıp alanında kullanıldığı bilinmektedir. Yıl içerisinde belirli aralıklarla vücudun belirli bölgelerine uygulanan sülük tedavisi ile enfeksiyonlardan korunmak ve birçok hastalığa yakalanma riskini en aza indirmek mümkündür.

Sülük Tedavisinin Uygulaması

Sülük tedavisi uygulama yöntemine Hirudoterapi denir. Bu yöntemle sülüğün nasıl kullanılacağına dair bazı prosedürler vardır. Bu prosedürler, doktor gözetiminde hastaya uygulanmalıdır. Doktorun sülük tedavisinin uygulanması öncesinde ve sonrasında olabileceklerle ilgili hastayı bilgilendirmesi çok önemlidir. Bu açıklamalar sayesinde hasta gerektiği şekilde yaklaşım sergileyeceğinden sonuçlar her zaman en iyi derecede olur. Türkiye'de sülük tedavisi ile ilgili uzman doktor bulmak neredeyse imkansız gibidir. En azından sülük tedavisi hakkında bilgi ve donanıma sahip doktor bulmak oldukça zordur.

Sülük Tedavisinde Bilinmesi Gerekenler

Öncelikli olarak sülük tedavisinde hastaya herhangi bir zararı olan durum söz konusu değildir. Ancak geçici olarak bazı gelişmeler meydana gelebilir.

  • Tedavinin başlangıcında ağrı,
  • Kanama,
  • Sülüğün ısırdığı yerde kaşıntı ve kızarıklık,
  • Isırma sonrasında lenf bezlerinde şişlik,
  • Deri enfeksiyonu,
  • Isırılan yerlerde kabuklanma,
  • Geçici şişlikler,
  • İnce ve hafif şiddette sızı gibi semptomlar görülebilir. Ancak bunların hepsi ilk beş dakikadan sonra kesilerek hasta bu etkileri hissetmez hale gelir.

Sülük tedavisinde hastanın temizlik ve hijyen kurallarına uyması çok önemlidir. Tedavinin aşamalarında uygulanacak bölgenin temiz ve kuru olması gerekir. Tedavinin uygulanacağı bölgede parfüm, jel veya losyon kullanılmamış olmalıdır. Tedavinin uygulanacağı bölgenin tuzlu su ile temizlenmesi, ardından ılık suyla durulanması ve bölgenin ılık bir derecede olması gerekir.

Sülük Tedavisinde Uygulanan Metotlar

Öncelikli olarak şırınganın ucunun kesilerek depo kısmına çekilmesi gerekir. Daha sonra hangi bölge için kullanılacaksa tekrar şırınganın ucundan itilerek istenen bölgeye yerleştirilir. Bu işlemden sonra kullanılan şırınga yeniden kullanılmaz ve atılır. Bu sayede belirlenen bölgeye yerleştirilen sülük, işlemi yapabilmesi ve başıboş dolaşmasını engellemek için etrafına sargı bezi uygulanarak alan daraltması yapılır. Daha sonrasında sülüğün başı tedavinin uygulanacağı bölgeye yönlendirilmesi için arada tahta kaşık kullanılır. Yerleştirilmesinin ardından hemen yapışmayacaktır. Daha sonrasında sülük iyice şişinceye kadar olduğu yerden oynatılmamalıdır. Sülük gereken şişliğe ulaştığında yani karnını doyurduğunda kendi kendine yapıştığı yerden ayrılır. Bu süreç ortalama 45 dakika kadar sürer.

Sülük Tedavisinde Son Nokta

Sülüğün ısırdığı noktanın her defasında dezenfekte edilmesi gerekir. Böylelikle yapılan pansuman ile olası enfeksiyonların önüne geçilmiş olunur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Manuel Tedavinin Tarihçesi

Manuel Tedavinin Tarihçesi

Düz Taban Tedavisi Düz Taban Nasıl Tedavi Edilir?

Düz Taban Tedavisi Düz Taban Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Yanık Tedavisi

Çocuklarda Yanık Tedavisi

Lösemi Tedavisi Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Lösemi Tedavisi Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Oksijen Tedavisi Oksijen Nasıl Tedavi Edilir?

Oksijen Tedavisi Oksijen Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Kortizon Tedavisi Kortizon Nasıl Tedavi Edilir?

Kortizon Tedavisi Kortizon Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Güncel

Karaciğer Yağlanması Bitkisel Tedavi

Karaciğer Yağlanması Bitkisel Tedavi