Köpeklerde Uyuz Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri
05 Temmuz 2024

Köpeklerde Uyuz Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Uyuz Tedavisi

Özellikle sokaklarda sahipsiz olarak dolaşan köpeklerde sıkça rastlanılan uyuz hastalığı, köpek hastalıkları içerisinde oldukça yaygın görülen bir deri hastalığı türüdür. Köpeklerde yaygın olan uyuz etkenlerinin çoğu insan derisi üzerinde kolayca yerleşemez ve bu nedenle insana karşı köpeklerden kaynaklanan bir bulaşmaya nadiren rastlanır. Ancak yine de, özellikle açık yarası bulunan insanların uyuz hastalığına yakalanmış köpeklerle temastan kaçınması ve bulaşma riskine karşı dikkat etmesi gerekmektedir.

Uyuzun Çeşitlerine Göre Tedavi Yöntemleri

Uyuz hastalığının çeşitli etkenlere bağlı olarak gelişebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, tedavi yöntemleri uyuzun türüne göre farklılık gösterebilir.

Demodex Etkenine Bağlı Olarak Gelişen Uyuz Tedavisi

Lokal olan uyuz vakalarının tedavisi vücuda yayılmış olanlardan çok daha kolaydır. Lokal olarak gelişen demodex vakalarında, bölge çevresinin uygun medikal ürünler (amitraz, benzoyl peroksit veya sülfür içeren solüsyonlar) ile temizlenmesi yeterlidir. Amitraz solüsyonu toksik olduğu için dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır. Lokal olan vakalarda, bir yaşından büyük ve iki yaşından küçük köpeklerde herhangi bir tedavi uygulanmadan da iyileşme gerçekleşebilir.

Genel itibariyle vücuda yayılmış ya da geniş bir alanı kaplayan demodex vakalarında, hastalıklı bölgelerin uygun medikal ürünlerle temizlenmesine ek olarak (benzoyl peroksit banyosu, amitraz solüsyonu) ağızdan ivermectin maddesi içeren ilaç tedavisi uygulanır. Collie ve Avustralya Çoban köpeği gibi ivermectine karşı duyarlı olan köpek cinslerinde ise bunun yerine milbemycin etken maddesi içeren ilaçlar kullanılmalıdır.

Sarkoptes Etkenine Bağlı Olarak Gelişen Uyuz Tedavisi

Sarkoptes rahatsızlıklarında tedavi ve iyileşme süresi bir ay sürer. Sarkoptese bağlı uyuzun tedavisinde, köpeğin cins özelliklerine göre farklı türde ilaçlar kullanılır. Tedavide kullanılan ilaç etken maddeleri başta ivermectin olmak üzere; milbemycin, selamektin ya da moxidectin olabilir. Ayrıca tedaviyi destekleme amacıyla deri üzerine topikal olarak amitraz maddesi içeren solüsyonlar ve antibakteriyel şampuanlar belirli aralıklarla kullanılır.

Cheyletiella Etkenine Bağlı Olarak Gelişen Uyuz Tedavisi

Amitraz veya pyrethrin maddelerinden birini içeren solüsyon veya şampuanlarla haftada bir banyo yaptırılması ve tedavinin yaklaşık olarak 2 ay boyunca sürdürülmesi ile uyuz hastalığının geçtiği gözlemlenmiştir. Banyo yaptırmak dışında, ayrıca sülfür içeren daldırma solüsyonları da hastalıklı bölgelere uygulandığında iyileşme hızı artabilir. Ayrıca hayvanın barındığı mekânın da yine 2 ay boyunca her hafta bu ilaçlardan biriyle yıkanması, sonradan oluşacak parazitler için mutlaka gereklidir.

Uyuzun Önlenmesi ve Kontrolü

Köpeklerde uyuz hastalığının önlenmesi ve kontrolünde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta bulunmaktadır:

  • Düzenli veteriner kontrolleri yapılmalıdır.
  • Köpeğin yaşam alanı temiz ve hijyenik tutulmalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır.
  • Diğer hayvanlarla temas durumunda dikkatli olunmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

Uyuz hastalığı, köpeklerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen bir durumdur. Bu nedenle, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınması büyük önem taşımaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi

Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi