Glokom Tedavisi Glokom Nasıl Tedavi Edilir?
27 Haziran 2024

Glokom Tedavisi Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

Glokom Tedavisi

Glokom Nedir?

Glokom, halk arasında "Karasu" ya da "Göz Tansiyonu" olarak da bilinen, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Genellikle 40 yaşını aşan bireylerde görülür ve yıllar içinde ilerleyerek, görme kabiliyeti için gerekli olan göz sinirini bozar. Glokomda meydana gelen görme kaybı geri dönüşsüzdür. Tedavi edilmediğinde kalıcı görme kaybına sebep olabilir. Ülkemizde bu hastalıkla ilgili sağlıklı bir istatistik bulunmamakla beraber, diğer ülkelerdeki sıklığı göz önünde bulundurulduğunda, toplumun önemli bir kesiminde görüldüğü tahmin edilmektedir. Teorik olarak, glokom tüm körlüklerin yaklaşık %15'inin sebebi olarak düşünülmektedir.

Glokom Tedavi Yöntemleri

  • İlaçla Tedavi
  • Lazer Tedavi Uygulaması
  • Cerrahi Tedavi

İlaç Tedavisi

Göz tansiyonu tedavisinde basamaklı bir yol izlenir. Hastalık teşhisi yapıldıktan sonra mevcut birçok ilaç seçeneğinden hastalığın türüne en uygun olanıyla başlanır ve hasta takibe alınır. Gerekli aralıklarla göz tansiyonu ve görme alanı ölçümleri yapılır. Gerekirse başka ilaçlar eklenir. Buna rağmen göz tansiyonu düşmez ve görme alanında ilerleme olursa ameliyat kararı verilir. Glokom ameliyatı lazer ya da klasik cerrahi yöntemle yapılır.

Lazer Tedavisi

İlaç tedavisinde yeterli cevap alınamaması durumunda, glokom tedavisi için lazer işlemi, ameliyattan önce uygulanan bir tedavi türüdür. Uygulamasında gecikme olmaması durumunda bu yöntem başarılı sonuçlar verir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi yöntemde, gözün beyaz bölümünde küçük bir delik açılır. Dışarıdan görünmeyen bu delikten, göz içerisindeki fazla sıvı tahliye edilir ve göz içindeki basınç düşürülmeye çalışılır.

Başarı Oranları ve Özel Durumlar

Ameliyatın başarı şansı %80-90 arasında değişir. Basamak tedavisi, doğumsal göz tansiyonu yüksekliği için uygun değildir. Göz tansiyonu bebeklerde görüldüğünde, gözde sıvı çıkış kanalları gelişmediğinden, bunun tek tedavi yolu ameliyat olur ve bu ameliyatta başarı şansı yetişkinler kadar yüksek olmaz.

Glokomda Erken Tanının Önemi

Glokom tedavisinde hastanın rolü çok büyük önem taşır. Glokom kronik bir hastalık olduğu için tedavi bir ömür boyunca sürer ve kararlılık gerektirir. Tedavinin amacı, hastalığın yakalandığı aşamada durdurulması ve daha fazla hasar oluşumunun engellenmesidir. Teşhis edilerek tedavi edilmeyen glokom, kalıcı körlükle sonuçlanır.

Glokom hastalığı her insanda meydana gelebilir. Glokoma bağlı görme kaybına engel olmanın tek çaresi erken tanıdır. Görme alanında glokoma bağlı belli bir hasar oluşmadıkça hasta gözdeki bu kayıpların farkına varamaz. Bu nedenle düzenli aralıklarla dikkatli bir göz muayenesi ve görme sinirinin özel testlerle incelenmesi, görme alanı gibi ileri incelemelerin yapılması çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Çocuklarda Kekemelik Tedavisi

Çocuklarda Kekemelik Tedavisi

Güncel

Nöral Tedavi Nasıl Tedavi Edilir?

Nöral Tedavi Nasıl Tedavi Edilir?