Faranjit Tedavisi Faranjit Nasıl Tedavi Edilir?
19 Haziran 2024

Faranjit Tedavisi Faranjit Nasıl Tedavi Edilir?

Faranjit Tedavisi: Faranjit Nasıl Tedavi Edilir?Boğaz iltihaplanması olarak bilinen faranjit, ani bir şekilde başlayan yanma, yutkunma ile artan ağrı, ateş, ses kısıklığı, uçuk ve öksürük şeklinde kabarcıklar, gri beyaz renkte iltihaplı dokular ve ağız kokusu gibi belirtilerle kendini gösterir. Faranjit, viral veya kısmen bakteriyel nedenlerden kaynaklanabilir ve özellikle dört ile yedi yaş arasındaki çocuklarda sıkça görülür. Belirtilerin gelişimi hastalığın nedenlerine göre değişkenlik gösterir. Bakteriyel faranjit vakalarında belirtiler çok ağır seyrederken, çoğu faranjit vakası birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.

Faranjit Tedavisi

Faranjit tedavisi, daha çok belirtilere göre yapılmalıdır ve hastalığın sebebine göre değişiklik gösterir. Antibiyotikler sadece boğaz ağrısının sebebi olan bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır. Viral faranjit vakalarında antibiyotikler etkisizdir; bu nedenle viral boğaz ağrılarında analjezikler kullanılır.

Akut ve Kronik Faranjit

Faranjit hastalığı, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde meydana gelir. Kronik faranjitin tedavisinde öncelikle teşhisin kesinliği çok önemlidir. Faranjitin akut mu yoksa kronik mi olduğunun belirlenmesi için detaylı kulak burun boğaz muayenesi ve gerekli tüm laboratuvar, röntgen ve endoskopik çalışmalar yapılmalıdır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotikler geçici bir iyileşme sağlasa da, kronik sinüzitte cerrahi müdahale gerekebilir. Oluşan veya var olan alerji sebebini ortadan kaldırmak için antihistaminikler, dekonjestanlar, steroid ve kromolin burun spreyleri, diğer steroidler ve hiposensitizasyon (aşı) tedavileri kullanılabilir.

Akut Faranjit Tedavisi

Akut faranjitte boğaz duvarlarında oluşan enflamasyon vardır ve bu durum bakteriyel veya viral olarak iki şekilde meydana gelir. Viral semptomlarda belirtilere göre semptomatik tedavi uygulanır. Bu tür akut faranjit tedavisi genellikle analjezik, yatak istirahati, ılık serum fizyolojikle gargara ve bol sıvı tüketilmesi ile yeterlidir.

Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Faranjit hastalığında bitkisel tedavi yöntemleri de kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemleri arasında iyota batırılan pamuk ile boğazın silinmesi, kristal tuz eriyiği ile boğaz gargarası, sarımsak ve ekinezya bitki ve besinleri, limon ve ananas, soğan suyu, hatmi çiçeği ve adaçayı çayı ile gargara gibi bitkisel uygulamalar yer alır. İster bitkisel ister ilaç tedavisi olsun, burada önemli olan hastada yaşanan faranjitin türüdür. Tedavi yöntemlerinin buna göre belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir.

Faranjit Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Faranjit tedavisinde, bol sıvı tüketimi ve dinlenme oldukça önemlidir.- Boğazı tahriş edebilecek sigara dumanı ve kirli hava gibi etkenlerden uzak durulmalıdır.- Boğazın nemli kalmasını sağlamak için buhar makineleri kullanılabilir.- Antibiyotikler sadece doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.- Bitkisel tedavi yöntemleri doktor kontrolünde uygulanmalıdır.Faranjit tedavisinde doğru teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile hastalık kısa sürede kontrol altına alınabilir. Hem ilaç hem de bitkisel tedavi yöntemleri ile faranjitin neden olduğu rahatsızlıklar hafifletilebilir ve hastalık süreci daha rahat geçirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Polikistik Over Bitkisel Tedavi

Polikistik Over Bitkisel Tedavi

Alerjik Rinit Bitkisel Tedavi

Alerjik Rinit Bitkisel Tedavi

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Haber Bülteni