Kronik Gastrit Tedavisi Kronik Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
13 Temmuz 2024

Kronik Gastrit Tedavisi Kronik Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik Gastrit Tedavisi

Gastrit, midenin iç duvarında yer alan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Kronik gastrit, birden oluşan bir hastalık değildir. Aksine aylar hatta yıllara dayanan bir hastalıktır. Kronik gastritin temel nedeni Helicobacter pylori adı verilen bakteridir. Bu bakteri daha çocukken midenin alt kısmına yerleşir ve zamanla belirginleşir. Daha çok ağız yolu, çevresel etki ve gıdalar ile vücuda bulaşır. Kronik gastrit tedavisi düzenli ve doğru bir antibiyotik ile gerçekleştirilebilir.

Kronik Gastritin Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik gastrit, kendini çok belli etmediğinden ve genellikle belirtileri kısa süreli olduğundan hastaların gastrit teşhisini kendi kendilerine koymaları mümkün değildir. Genel olarak pek çok hastada iltihabın etkisi ile zamanla mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, şişkinlik hissi meydana gelir. Mide rahatsızlığı yaşayan hastaların bir süre sonra hayat kalitesi düşmekte ve gittikçe kronik hal alan gastrit zamanla derinleşerek ülsere neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalık teşhisinin konulması ve geç olmadan kronik gastrit tedavisine başlanabilmesi için vakit kaybetmeden teşekküllü bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir. Uzman hasta şikâyetini dinler ve kesin bir teşhis için bazı tetkiklerin yapılmasını ve yetişkinlerde endoskopinin uygulanmasını isteyebilir. Oldukça zor bir teknik olan endoskopi ile midenin görüntüsü alınır.

Tedavi Yöntemleri

Kronik gastrit teşhisi konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. Gastritin tipine göre tedavi şekli değişir. Atrofik gastrit tipi için hastanın sürekli B12 vitamini ve demir takviyesi alması gerekir. Tedavi amacıyla iltihabın daha çabuk kurutulması için midedeki asit miktarının azaltılması gerekir. Bunu sağlamak için Talcid, Rennie gibi asit dengeleyici ilaçlar verilir. Ayrıca doğru önerilen ve düzenli kullanılan antibiyotikler ile yaklaşık iki hafta sonra hastalık kontrol altına alınabilir.

Beslenme ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Hastalığın tedavisi kadar tekrarlamasını önlemek de oldukça önemlidir. Uygulanan düzenli tedavinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarının da gözden geçirilmesi tedavinin bir parçasıdır. Özellikle midedeki asidi artıran turşu, baharatlar, kızartmalar ve sirke gibi gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Hasta diyete riayet göstermez ise ilaç tedavisinin de etkisi çok uzun sürmez ve hastalık tekrarlar.

Doğal ve Alternatif Yöntemler

Kronik gastritten kurtulmak için her gün taze elma, üzüm suyu ve çiğ patates suyu tüketmek gastriti hafifletir. Özellikle kronik gastrit tedavisinde A, C ve D vitamini alımı ihmal edilmemelidir. Ayrıca, probiyotikler ve prebiyotikler içeren gıdalar tüketmek de mide sağlığını destekleyebilir.

Öneriler ve Önlemler
  • Stresten uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak mide sağlığını olumlu etkiler.
  • Alkol ve sigara kullanımını azaltmak veya tamamen bırakmak önemlidir.
  • Yemekleri yavaş yemek ve iyi çiğnemek, mideyi daha az zorlar.
  • Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak gereklidir.

Kronik gastrit tedavisi, doğru teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile mümkündür. Uzman doktorların önerileri doğrultusunda hareket etmek ve yaşam tarzı değişikliklerine dikkat etmek, hastalığın kontrol altına alınmasında büyük önem taşır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Türe

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Mide bulantısı ve şişkinlik hissi yaşıyorum, bu belirtiler kronik gastritin işareti olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Türe,

Mide bulantısı ve şişkinlik hissi, kronik gastritin belirtileri arasında yer alabilir. Ancak, bu belirtiler birçok farklı mide rahatsızlığının da işaretçisi olabilir. Kesin tanı koymak ve uygun tedaviye başlamak için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak doğru teşhisi koyacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Fizik Tedavi İçindeki Uygulamalar

Fizik Tedavi İçindeki Uygulamalar

Güncel

Evde Fizik Tedavi Uygulaması

Evde Fizik Tedavi Uygulaması