Kramp Tedavisi Kramp Nasıl Tedavi Edilir?
12 Temmuz 2024

Kramp Tedavisi Kramp Nasıl Tedavi Edilir?

Kramp Tedavisi:

Kas krampları, aniden başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalarıdır. Kramp giren kas oldukça gergin ve dokunmaya karşı aşırı hassas olur. Bu ağrı sadece egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Diyabet, böbrek hastalıkları, gebelik ve kalp damar hastalıkları gibi durumlarda sıkça kramplardan şikayet edilmektedir. Kaslarımız, hareket etme, yürüme ve koşma gibi fonksiyonları yapabilmemiz için iskelet sistemimize en fazla yardımcı olan ve en önemli hareket organlarımızdır. Vücudumuz kaslarla doludur; kollarımızdan bacaklarımıza, ellerimizden parmaklarımıza hatta iç organlarımızda bile kaslar önemli görevler üstlenir. Bu da kramp tedavisinin önemini vurgular. Kaslarımızın bazıları bizim istediğimiz gibi çalışırken bazıları ise bizim isteğimiz dışında hareket eder. Bazen bir ya da birden fazla kasın ani kasılmaları 10-15 dakikaya varan sürelerde devam edebilir ve bu duruma kramp denir. Kas krampları genellikle egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya çıkar.

Çocuklarda ve yetişkinlerde her yaş grubunda görülebilir. Yetişkinlerde daha sık görülen kramplar, çocuklarda ise bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Özellikle bulantı ve kusma gibi hastalıklara yakalanan çocuklar, aşırı sıcaklarda su kaybı ve kalsiyum eksikliklerinde kas krampları yaşayabilir. Kas kramplarında mineral eksikliği de etkilidir. Kas kramplarında mineraller önemli yer tutar. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar. Gebelik dönemlerinde sıklıkla kramplar oluşur. Özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin hızlı gelişme göstermesi, toplardamar üzerindeki etkisini artırır. Bu durum gebelerde dolaşım problemine neden olmakta ve toplardamara artan baskının yanı sıra yetersiz beslenme ve kalsiyum eksikliği de kramp oluşumuna neden olur. Özellikle gebeliğin son aylarında kalsiyuma daha fazla ihtiyaç duyulması ve annenin bu ihtiyaca yeteri kadar karşılık verememesi gebelik kramplarını artırır. Kramplar genellikle dinlenme esnasında ortaya çıkar.

Kramp Tedavisi Nasıl Yapılabilir?

Kas krampı durumunda yapılabilecek en doğru yardım, öncelikle yardım eden kişinin sakin olmasıdır. Kasların kasılması nedeniyle dokunulmaya karşı aşırı duyarlı olan hastaya sabırlı ve nazik bir şekilde davranmak önemlidir. Hastaya yardımcı olabileceğinizi söyleyip rahatlamasına yardımcı olun. Hastayı yavaş bir şekilde düz bir zemine yatırın. Bir elinizle kramp giren ayağı, diğer elinizle hastanın baldırını sıkıca kavrayın. Kramp giren ayağı yavaş bir şekilde eski haline getirmeye çalışırken baldıra da baskı uygulayın. Bu şekilde bacak ile ayak arasında dik üçgen şekline getirilmelidir. Bir süre bu pozisyonda durduktan sonra hastanın ayağını geri ve ileri şekilde hareket ettirerek krampın azalmasına yardımcı olun.

Eğer kramp sizin bacağınıza girmişse ve size yardımcı olacak birisi yoksa elinizi sert bir zemine dayayın. Kramp giren ayağınızı bükmeden geriye doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırın; bir süre bacağınızı bu şekilde hareket ettirin. Diğer bacağınız ile yaylanma hareketi yaparak kramp girmiş olan ayağınıza yardımcı olabilirsiniz. Eğer denizde ya da havuzda kramp girmişse yapabileceğiniz tek şey sakin kalmak ve karaya doğru sırtüstü kendinizi yormadan yüzmeye çalışmaktır. Panik yapmanız en çok kendinize zarar verir. Suyun içindeki arkadaşınız ayağınızı ovarak ya da hafif vuruşlar yaparak rahatlatmaya çalışabilir. Bu hareketlerin krampı normalde daha fazla yoracağı için, krampta azalma olmuyorsa vakit kaybetmeden sırtüstü yüzerek karaya ulaşmaya çalışın.

Kramp tedavisinde, aşırı sıcak günlerde sıvı tüketimine özellikle de su alımına önem vermelisiniz. Yaz günlerinde normalden daha fazla sıvı tüketmelisiniz. Bu dönemlerde daha fazla su, ayran ve meyve suyu tüketmeniz daha faydalı olacaktır. Asla alkollü olarak denize girmeyiniz. Alkol, kramp oluşma riskini artırır. Tek başına kişi haber vermeden denizlere açılmamalıdır. Gebelik döneminde ise yürüyerek ve hareket ederek bu dönemleri daha rahat atlatabilirsiniz.

Kramp Önleme Yöntemleri

Kramp oluşumunu önlemek için bazı yöntemler mevcuttur:

  • Düzenli egzersiz yapmak, kasların esnekliğini artırabilir.
  • Yeterli miktarda su içmek, dehidrasyonu önler.
  • Beslenmenize dikkat ederek, yeterli miktarda magnezyum, kalsiyum ve potasyum alın.
  • Uzun süreli hareketsizlikten kaçının.
  • Uyumadan önce kaslarınızı esnetin.

Kramp tedavisi ve önleme yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için sağlık profesyonellerine danışmanız önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alpkın

12 Temmuz 2024 Cuma

Krampları önlemek için yeterli miktarda su içmenin önemi nedir? Alkol kullanmak neden kramp riskini artırır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Alpkın, krampları önlemek için yeterli miktarda su içmek, kaslarınızın doğru çalışması için çok önemlidir. Vücut susuz kaldığında, kaslarınızın kasılma ve gevşeme yeteneği azalır, bu da kramplara yol açabilir. Su, kaslarınızın ihtiç duyduğu elektrolitlerin dengesini korur ve bu sayede kas fonksiyonlarını destekler.

Alkol kullanımı ise vücudu susuz bırakır. Alkol, idrar yoluyla daha fazla sıvı kaybına neden olur ve bu da elektrolit dengesini bozar. Sonuç olarak, kaslarınızın doğru çalışmasını zorlaştırır ve kramp riskini artırır. Bu nedenle, krampları önlemek için yeterli miktarda su içmek ve alkol tüketimini sınırlandırmak önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Haber Bülteni