Çıban Tedavisi Çıban Nasıl Tedavi Edilir?
25 Haziran 2024

Çıban Tedavisi Çıban Nasıl Tedavi Edilir?

Çıban Nedir?

Çıban, toplumumuzda yaygın olarak görülen cilt sorunlarından biridir ve genellikle kıl kökü kesesi veya yağ bezelerinde biriken bakterilerin neden olduğu iltihaplı bir yapıdır. İlk dönemlerde küçük kırmızı kabarıklık şeklinde başlar ve zamanla içi sarı irinle dolu bir kabarıklığa dönüşür. Aşırı yorgunluk, açlık, hastalık ve vücutta aşırı kilo kaybı çıban oluşumuna zemin hazırlayan sebeplerdir. Çıbanın geçmesi için hijyen koşullarına önem vermek hayati öneme sahiptir. Çıban çoğu zaman kendi kendine geçmekle beraber, kendi kendine geçmeyen ve durumunu muhafaza eden çıbanlardan kurtulmak için cerrahi müdahale şarttır. Çıban çıkan bölgenin hijyen koşullarına daha fazla özen gösterilmeli ve çıbanın etrafına bulaşmaması için dikkat edilmelidir. Çıban sterilize edilmiş bir aletle boşaltılabilir ancak ilerleyen süreçlerde kabuğu kaldırılan çıbandan etrafa yayılan irin sebebiyle oluşacak enfeksiyon, çıban çıkan bölgeden etrafa yayılabilir ve bu durum tekrar çıban çıkmasına sebep olabilir. Bunu engellemek için içi boşaltılan çıban, boşaltma işlemi gerçekleştirildikten sonra antiseptik bir ilaçla pansuman yapılmalıdır.

Çıban Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çıban çoğu zaman kendiliğinden patlar ancak çıbanın kendiliğinden patlamadığı durumlarda cerrahi müdahale ile çıban patlatılır ve içindeki irin temizlenir. Cerrahi müdahaleyle patlatılan çıbanın etrafı gazlı bez ve antibiyotik ile pansuman yapılarak mikroplar öldürülür ve böylelikle çıbanın tekrar nüksetmesi ve etrafa yayılması önlenir.

Düzenli beslenmeye önem verilmesi çıban tedavisinde önem arz etmektedir. Eğer çıban çıkması sürekli tekrarlanıyorsa, antibiyotik özelliği ağır basan sarımsak tüketimine ağırlık verilmesi gerekir. Sarımsak, hem antibiyotik özelliği ile çıban çıkmasını engeller hem de kanın temizlenmesine katkı sağlar.

Çıbanın ilk çıktığı dönemde güzel avrat otu kullanılarak hem çıbanın çıkması engellenir hem de çıbanın büyümesi ve tekrar oluşmasının önüne geçilir.

Lavanta, limon, papatya, kekik gibi bitkisel çaylar da çıban tedavisinde kullanılabilir. Hazırlanan bitkisel çay, çıban çıkan bölgeye sürülerek çıbanın içindeki irinin boşaltılmasına katkı sağlar ve çıban çıkmasını engeller. Çıbanın tedavi sürecinde her gün günde 3 defa tarçın çayı veya kekik çayı içilerek de tedavi sürecine katkı sağlanabilir. Bu bitkisel çaylar, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek bakterilerin çıban oluşturmasına engel olur.

Çıban tedavisinde çıban çıkan bölgenin temiz tutulması hayati öneme sahiptir. Bu bölgenin temiz tutulması hem çıbanın tedavi sürecini kısaltır hem de daha verimli sonuç alınmasını sağlayacağı gibi ayrıca çıbanın yayılmasını engeller.

Vücutta çıban oluşması durumunda, oluşan çıban küçük ise belirttiğimiz yöntemler evde tek başına uygulanabilir. Ancak çıbanın daha büyük olması ve uygulanan tedavi yöntemlerine rağmen geçmemesi halinde kişinin doktora başvurmasında fayda vardır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kasık Biti Tedavisi Kasık Biti Nasıl Tedavi Edilir?

Kasık Biti Tedavisi Kasık Biti Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Tedavisi Saç Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Tedavisi Saç Nasıl Tedavi Edilir?

Okb Tedavisi Okb Nasıl Tedavi Edilir?

Okb Tedavisi Okb Nasıl Tedavi Edilir?

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Belde Kireçlenme Tedavisi

Belde Kireçlenme Tedavisi

Güncel

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Güncel

Astım Tedavisi Astım Nasıl Tedavi Edilir?

Astım Tedavisi Astım Nasıl Tedavi Edilir?