Kas Yırtılması Tedavisi Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?
27 Haziran 2024

Kas Yırtılması Tedavisi Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kas Yırtılması Tedavisi

Kaslar, vücudumuzun hareket etmesini sağlayan ve kemik dokularına yardımcı olan önemli yapılardır. Kas yırtılması, kas liflerinin aşırı zorlanması sonucu meydana gelen bir yaralanmadır. Kas yırtılmasının başlıca nedenleri arasında şiddetli düşme, kasın aşırı gerilmesi ve yorgun olan kasın ani hareket ettirilmesi yer alır. Kas yırtığı belirtileri şişme, aşırı ağrı, kızarıklık ve zorlanma şeklinde kendini gösterir. Kas yırtılmaları, kısmi kas yırtığı ve tam kas yırtığı olmak üzere ikiye ayrılır. Kısmi kas yırtığına neden olan durumlar arasında maksimum gerilme ve kasılma bulunur. Kısmi kas yırtığı durumunda ağrı, belirgin bir şişme ve yırtılan bölgede kanama görülür. Tam kas yırtığı ise ani bir şekilde ortaya çıkar ve yırtılan bölgede şiddetli bir ağrı meydana gelir. Tam kas yırtığına neden olan durumlar arasında maksimum hareket sırasında kasılma, harekette yaşanan koordinasyonsuzluk ve vücuttaki sert bir kasın şiddetli bir dirence karşı gösterdiği ani tepkime yer alır. Tam kas yırtığı durumunda kas bütünlüğü bozulur, şiddetli ağrı, kanama, hareket ve kuvvet kaybı görülür.

Kas Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas yırtılmaları, yırtılmanın büyüklüğüne ve çeşidine göre farklılık gösterir. Kas yırtıklarının tedavisinde gözetilen asıl amaç, kanamanın yırtık olan bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Kasın yırtılma olan bölgeden uzaklaştırılması için lifin koptuğu andan itibaren hemen müdahale edilerek yırtık olan bölgeye soğuk buz torbası gibi araçlarla hemen baskı yapılır ve bu işlem 48-72 saat boyunca belirli aralıklarla tekrarlanır. Bu tedavi şekli, kas yırtığı gerçekleştiği günden itibaren her gün en az üç defa, 20 dakikayı geçmeyecek şekilde kas gücü olan bölgeye uygulanır.

Yaşanan küçük kas yırtıklarının tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra kasın dinlendirilmesi ve atel yardımıyla kasın istirahat etmesi sağlanır. Daha büyük kas yırtıklarında ise yırtığın yerine ve büyüklüğüne göre cerrahi müdahale gerekebilir. Büyük kas yırtıklarında, yırtılan kasların dikilmesi gerekebilir.

Yırtılan kasın istirahati almak, kol ve bacak bölgelerinde gerçekleşen kas yırtıklarında bandaj kullanmak, bacak bölgesinde gerçekleşen kas yırtıklarında uzanarak bacakları kaldırmak ve omuz bölgesinde gerçekleşen kas yırtıklarında ise bandajlama ile omzun sarkmasını engellemek gerekmektedir.

Yırtılan kasın tedavisinin ileri süreçlerinde, ağrılı dönemin geçmesi ile gerçekleştirilen fizik tedavi programları ile yırtılan kasın eski gücünü toplaması için çaba sarf edilir. Kas yırtılması şüphesi taşıyan kişinin ilk anda buz yöntemiyle ilk önlemi almasının ardından doktora başvurması da faydalıdır.

Kas Yırtılmasını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

Kas yırtılmalarını önlemek için aşağıdaki önlemler alınabilir:

  • Egzersiz öncesi ve sonrası uygun ısınma ve soğuma hareketleri yapmak.
  • Kasları güçlendirmek için düzenli olarak egzersiz yapmak.
  • Ağır kaldırma gibi fiziksel aktiviteler sırasında doğru teknikleri kullanmak.
  • Yeterli dinlenme sürelerine özen göstermek ve aşırı yorgunluk durumunda fiziksel aktivitelerden kaçınmak.
  • Kas kramplarını ve yaralanmaları önlemek için yeterli su ve elektrolit alımına dikkat etmek.

Sonuç

Kas yırtılması, tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, kas yırtılması belirtileri fark edildiğinde hızlı bir şekilde müdahale etmek ve uzman bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Doğru tedavi ve uygun bakım ile kas yırtıkları tamamen iyileşebilir ve kişi normal aktivitelerine dönebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Madde Bağımlılığı Tedavisi

Madde Bağımlılığı Tedavisi

Güncel

Bebeklerde Grip Tedavisi

Bebeklerde Grip Tedavisi