{ "title": "Zehirli Guatr Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Zehirli-Guatr-Tedavisi-67.jpg", "date": "21.01.2024 08:44:34", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Zehirli Guatr Tedavisi, Tiroit bezlerinde meydana gelen bir tür rahatsızlıktır. Zehirli guatr teşhisi konulduğu zaman ilk olarak hasta ister istemez korkar ve paniğe kapılır. Aslında sadece adı insanı çok ürkütür. Tedavisine erken başlandığı zaman olumlu sonuç alınır genellikle. Tiroit bezi hormonu tiroksinin aşırı olarak salgılanması halinde zehirli guatr denilen hipertiroidiiiii meydana gelir. Kimi hastalar geç fark ettiğinden dolayı guatr boğaz kanserine çevirir. Her zaman erken teşhis hayat kurtarır. Zehirli guatr hastalığın ilerleme durumuna göre tedavi uygulanır. Hastalık en son safhasında ise ameliyat edilir.

Zehirli guatr tedavisi nasıl yapılır?

Zehirli guatr tedavisi üç şekilde yapılır. Radyoaktif iyon, anti-tiroid ilaçlar ve ameliyat. En sonra safhada ameliyat edilir. Ama doktorlar tarafından ameliyat önerilmez. Çünkü ameliyat kesin çözüm olmuyor. Hastalık kendini yenileyebiliyor ve ikinci bir ameliyatta hasta için hayati durum taşıyabilir. Ameliyat esnasında hastaya anestezi verildiği için hastanın sağlık durumu hayati risk taşır. Bu ameliyat sırasında tiroit krizi ve kalp ritim bozukları görülebilir bu da hastanın kalbinin durarak hayatını kaybetmesine sebep olur.

Zehirli guatr tedavisinde kullanılan bir başka tedavi yöntemi de anti-tiroid ilaçlardır. Bu tür ilaçlar Uzman doktor önerisi ile kullanılır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılması önerilmez. Tiroit hormonlarını geçici olarak azaltır ve çarpıntıların azalmasına sebep olur ve ilaçlar hastanın kilo almasını da sağlar. Ancak ilaç uzun süreli kullanıldığı zaman yan etkileri hastayı kötü etkileyebilir. Herhangi rahatsız edici bir rahatsızlıkta doktora başvurulmalıdır.

Zehirli guatr tedavisinde kullanılan bir başka yöntemde radyoaktif iyon tedavisi. Hastalık için en etkili ve önerilen tedavi yöntemi radyoaktif iyon tedavisidir. İlk başta hastaya düşük dozda verilmeye başlanır, hastanın bünyesi alıştıktan sonra dozu arttırılır. Radyoaktif iyon tedavisinin önerilmesinin bir diğer sebebi de hastalık tekrardan kendisini yenilemez. Hasta olan kişinin hastaneye yatmasına gerek yoktur. Radyoaktif iyon alacağı zaman hastaneye gelmesi yeterli olur. Hamile olan anne adaylara radyoaktif iyon tedavisi uygulanmaz. Zehirli guatr hastalığı tedavi edilmezse eğer, kalp yetmezliği, kalp büyümesi, göz problemlerinin oluşmasına ve kemik erimesine sebep olur.
" } ] }