{ "title": "Zatürre Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Zaturre-Tedavisi-13.jpg", "date": "21.01.2024 12:32:43", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Zatürre Tedavisi, Zatürre akciğer dokusunun iltihaplanması sonucunda oluşan bir hastalık türüdür. Zatürre hastalığı sancı, koyu balgam, yüksek ateş ve şiddetli öksürük ile kendini belli etmekte olan oldukça ciddi bir hastalıktır. Her yüz zatürre hastalığından en az beşi ölüm ile sonuçlanır. Bunun nedeni bakterilerin çok hızlı bir şekilde kana ve vücuda yayılmasından dolayı olur. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalar sonucunda ortaya çıkan istatistiklere göre dünya'da her sene yüz kişi içinden en az iki kişi çok ciddi olan zatürre hastalığına yakalanır. Türkiye'de ise sağlık Bakanlığının verilerine göre her sene doksan bin kişi zatürre hastalığına yakalanır ve bu kişilerden tam üç bini ise yaşamını yitirir. Zatürre hastalığı kolay ve hızlı bir şekilde bulaşan ve yayılan oldukça ciddi bir hastalıktır. Elden ele dolaşan bir eşya ile, grip ya da benzeri üst solunum yolu enfeksiyon hastalıkları ile, tokalaşma esnasında kişiden kişiye, öksürük ve hapşırma sırasında çevreye yayılan bakteri ile virüs sayesinde bulaşır. Bu yüzden dolayı açıklamış olduğumuz istatistikler sonucu oldukça yüksektir.

Zatürre Nasıl Tedavi Edilir?

Zatürre tedavisi hastalığın şiddeti bakılarak tedavi belirlenir. Hastalığın şiddetine göre çok farklı tedavi yöntemleri gerektiren bir hastalık türüdür. Çok daha hafif yaşanan zatürre ise yumuşatıcı, antibiyotik veya balgam söktürücü ilaçlar kullanılarak tedavi edilebilir. İlaç alındıktan belirli bir müddet sonra kişi yeniden muayene edilerek kontrol altına alınır ve hastalığın ilerleyişi hakkında kişi bilgilendirilir. Çok daha ağır zatürre yaşayan kişiler için ise gözlem altında tutulmak yani hasta kişiye hastaneye yatırılarak tedavi olması şarttır. Hasta kişi en az yedi, on gün arası gözlem altında tutulur ve bu süre içerisinde uygun tedavi yöntemi uygulanır. Ancak tedavi süresi hasta kişinin durumuna göre farklılık göstermektedir. Böyle bir durumda ise antibiyotik damardan sıvı şeklinde verilir. Kişiye oksijen ile solunum desteği verilerek tedavi edilmektedir. Zatürre göz ardı edilmesi gereken bir hastalık kesinlik ile değildir eğer tedavisinde geç kalınır ise sonu ölüme kadar giden çok tehlikeli bir hastalık türüdür.

Zatürre Tedavi Edilmez İse Ne Olur?

Zatürre belirtisi olan ya da zatürre tanısı koyulmuş bir kişi eğer erken tedavi edilmez ise ölüm riski ile karşı karşıya kalır. Zatürre tedavi edilmediği müddetçe ölüm riski oldukça yüksek olan bir hastalık çeşididir. Zatürre tedavisine çok geç kalındığında ise boğaz hastalıkları, üst solunum hastalıkları, şeker, kanser, karaciğer kalp hastalıkları ve yutkunma zorluğu gibi çeşitli birçok hastalıklara yol açar. Zatürre hastalığı oldukça ciddi bir hastalık türüdür bu hastalığa yakalanmamak için ya da zatürreden korunabilmek için her beş senede düzenli olarak zatürre aşısı mutlaka yaptırmanız gerekir. Eğer zatürre aşısını hastalık esnasında yaptırmazsınız. Bunun nedeni ise hastalık sırasında yapılan aşı hastalığı olumsuz yönde etkilemesinden dolayıdır. Mutlaka doktor ya da Uzman önerisi doğrultusunda aşı yaptırmanız gerekir.

" } ] }