{ "title": "Vitiligo Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Vitiligo-Tedavisi-31.jpg", "date": "19.01.2024 13:56:27", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Vitiligo tedavisi, cildimizdeki melanosit hücreleri pigment üretir ve cildimize renk verir. Bu melanosit hücreler çeşitli sebeplerle hasar görür ve pigment üretemezler. Böylece deride beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Bunlar oldukça belirgin lekelerdir. Lekelerin en fazla görüldüğü yerler kol, el, yüz, dudak, göğüs ve dirsektir. Ayrıca genital bölgede de sık rastlanmaktadır. Vitiligo hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte uzmanlar bazı genetik bozuklukların ve bağışık sistemi bozukluklarına bağlı olarak lekelerin oluştuğunu düşünmektedirler. Vitiligo hastalığının şiddetlenmesini ya da ortaya çıkmasını tetikleyen bazı faktörler vardır. Bunlar; darbeler, çarpma, güneş yanıkları, vitaminsizlik, stres, uykusuzluk, iştah kaybı ve kansızlık gibi bazı rahatsızlıklardır. Vitiligo hastalığının en büyük belirtisi, deri üzerinde oluşan süt beyazı lekelerdir.

Vitiligo tedavisinde yapılması gerekenler

Vücutta oluşan her beyaz leke vitiligo olmayabilir. Bazı kişilerin stresli dönemlerinde beyaz lekeler görülebilir. Bunun yanında kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinde de beyaz lekeler görülebilir. Vitiligo tedavisinden önce Uzman bir dermatolog tarafından teşhisin konması gerekir. Ayrıca yapılan tahlillerle derideki pigment kaybının ne seviyede olduğu belirlenmelidir. Hastalığın teşhisinde T3 ve T4 tiroit hormonlarına bakılır. Doktorun tercihine göre lekelerin olduğu bölgeden parça alınarak biyopsi yapılabilir.

Hastalığın tedavisinde ilk önce hastada kansızlık ve B12 vitamin eksikliği varsa, bu durum ortadan kaldırılır. Hekimlerin tercih ettiği tedavi yöntemleri hastalığın durumuna ve hastaya göre farklılık gösterebilir. En fazla tercih edilen tedavi yöntemleri Derband, UVB ve UVA ışın tedavi yöntemleridir. Uygulanan tedavi yöntemleri, ışınlarla derideki pigmentlerin aktifleştirilmesi hedeflenir.

Vitiligo tedavi yöntemleri nelerdir?
" } ] }