{ "title": "Vertigo Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Vertigo-Tedavisi-48.gif", "date": "19.01.2024 14:29:21", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Vertigo tedavisi sebebine yönelik yapılmaktadır. Ancak sebebi çok zor bulunduğu için genel bir tedavi uygulanmaktadır.

Vertigo; baş dönmesi ve denge de duramamak gibi belirtiler ile ortaya çıkar ve sabit durmanız durumunda bile gerçekleşebilen bir hastalıktır. Çoğu çocuk kendi etrafında dönmeyi çok sever ve kendi etrafında dönerek, vertigo etkisi yaratmaya çalışır. Bu şekilde gerçekleşen vertigo, birkaç saniye sürer ve kısa bir süre sonra kaybolur. Eğer vertigo tesadüf eseri veya bir sakatlanmanın nedeni ile oluşmuş ise belirtilerin düzelmesi daha fazla zaman alacaktır. Fakat kısa bir zaman sonra birkaç saat veya birkaç gün için de vertigo tedavisi sonucu düzelecektir.

Ses dalgaları, kulak zarına gelene kadar dış kulaktan içeriye doğru hareket etmektedirler. Buradan itibaren ses dalgaları titreşimlere dönüşür. Bu ses dalgaları çekiç, örs ve üzengi üzerinden geçerek iç kulağa itilir. İç kulağın en önemli bölümü yarım daire kanallarıdır. Hassas hücrelerle bağlanmış durumda, duyma işleminde önemli rol almaktadır.

Vertigo genellikle kafanızda belirgin değişiklikler olduğunda meydana gelmektedir. Genellikle yatıp uzandığınızda veya yatakta çok sert bir şekilde döndüğünüz sırada gerçekleşir. Vertigo birtakım rahatsız edici durumlara neden olabilir. En kısa zamanda Uzman bir doktora muayene olarak, etkili bir vertigo tedavi yoluna gidebilirsiniz.

Vertigo neden olur?

Vertigo genellikle iç kulakta meydana gelen hasarlardan meydana gelir. Fakat sebebi belirlendiği zaman genellikle kafaya alınan ufak veya sert darbelerden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Daha nadir olarak görülen sebep ise ameliyat sırasında meydana gelen hasarlardır. Ayrıca migren rahatsızlığı olan kişilerde daha fazla görülmektedir.

Kulak içinde bulunan kristaller bazen yerinden oynamaktadır ve yarım daire kanallarına doğru hareket etmektedirler. Özellikle uzandığınız zaman meydana gelir. Bunun nedeni yarım daire kanallarının, kafanızın hareketine göre hassas hal almasıdır. Tepki olarak baş dönmeleri söylenebilir.

Vertigo belirtileri nelerdir?
Vertigonun belirtileri ve göstergeleri bir dakikadan az sürüyor ise evinize gidip dinlenmelisiniz. Vertigonun aşamaları bir anda ortaya çıkmaktadır ve bir anda da kaybolur. Belirtileri ve göstergeleri kişiden kişiye göre değişmektedir. Fakat çoğu sebep kafanın ani pozisyon değişikliklerinden kaynaklanmaktadır. Bu durumlar bazı kişilerde yürüme ve ayakta durma sırasında denge kaybına neden olur. Anormal göz hareketleri, göz hareketlerini kontrol edememe de vertigonun belirtileri arasına eklenmektedir.

Aniden baş dönmelerinin meydana gelmesi ciddi hastalıklara işaret edebilir. Eğer farklı ve ciddi bir şekilde baş ağrınız varsa, ateşiniz yükseliyorsa, çift görme, bulanık görme ve duyu problemi yaşıyorsanız, konuşmakta problem yaşanıyorsa, bilinç kaybı meydana gelmişse, zorlukla yürüyor ve uyuşukluk meydana geliyorsa bu belirtiler ciddi bir sağlık sorununun nedeni olabilir. Acil doktora başvurmanız ve muayene olmanız gerekir.

Vertigo tedavi şekilleri
Partikül yerleştirme manevraları yapmak; Uzman kişiler tarafından geliştirilen belirli kafa ve göz hareketleri hastaya tavsiye edilmektedir. Bu hareketler sayesinde depolanan kalsiyum, iç kulak kanallarına gönderilmesi sağlanır ve vücut tarafından emilir. Yapılan hareketlerin uygulanmasında doktorunuz size rehberlik edecektir. Vertigo tedavisi için uygulanan bu yöntem güvenli ve etkili bir yöntemdir.

İlaç; vertigo ile ilgili durumlarda sabah bulantısı, mide bulantısı gibi şikâyetlerin azaltılması için doktorunuz tarafından birkaç ilaç verilebilir. Ayrıca sıvı basıncını azaltmak içinde ilaçlar kullanılabilmektedir.

Cerrahi tedavi; bazı durumlarda cerrahi müdahale, vertigo tedavisinde kullanılmaktadır. Eğer vertigo rahatsızlığının altında yatan nedenler beyin ve boyun hasarından kaynaklı ise veya bir tümörden kaynaklanıyorsa vertigonun şikâyetlerini azaltmak için ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Ameliyattaki başarı oranı %90'dır. Oldukça başarı oranı yüksektir.

Vertigo başarılı bir tedavi sonrasında kendini tekrar eden bir rahatsızlıktır. Ancak hem fiziksel hem de evde uygulanan vertigo tedavi yöntemleri kullanılarak iyileşmiş hastalık sonrasında kendini tekrar eden hastalık için herhangi bir tedavi yöntemi uygulanamamaktadır. Hastalığın önlenmesi için kan basıncını, kolesterolü ve kiloyu minimum seviyede tutmak oldukça önemlidir. Bu şekilde hastalığın oluşma riskini azaltabilir ve kaliteli bir yaşam sürmeye devam edebilirsiniz.
" } ] }