{ "title": "Verem Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Verem-Tedavisi-35.jpg", "date": "19.01.2024 10:24:01", "author": "mehmet özer", "article": [ { "article": "Verem Tedavisi, Verem ya da diğer bilinen adıyla tüberküloz hastalığı neredeyse İnsanlık tarihi kadar eski bir mikrop olan tüberküloz bakterisi yani Mycobacterium tuberculosis'in sebep olduğu ve en sık akciğerlerde rastlanan bir hastalıktır. Verem hastalığının başlıca belirtileri İki haftadan fazla süren öksürük, balgam çıkarma, yüksek ateş, göğüs ağrıları, iştahsızlık, gece terlemesi, halsizlik, yorgunluk, kan tükürme, veşırı kilo kaybıdır. Verem hastalığı İnsanlık tarihi boyunca milyonlarca can almıştır ve şu an günümüzde tedavisi bulunmuş olmasına rağmen hala can almaya devam etmektedir. Resmi verilere göre yılda 9,2 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 1.6 milyon insan ise verem dolayısıyla ölmektedir. Dünyadaki bütün hastaların yüzde 2,5 ini, önlenebilir ölümlerin ise yüzde 26'sını Verem hastaları oluşturmaktadır. Verem tedavi edilmemesi halinde veya kötü tedavi edilmesi halinde ölümlere sebep olabilmekte ise de günümüzde tamamen tedavi edilebilmektedir. Tedavinin erken başlanması ve uygun tedavinin gerekli sürede uygulanması ile tedavi yüzde yüz kalıcı bir şekilde sağlanabilir.

Verem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Verem hastalığı İnsanlık tarihi boyunca en tehlikeli hastalıklardan biri olmakla beraber günümüz dünyasında tıp alanında yaşanan gelişmeler sonucu, Verem hastalığı için oldukça etkili ilaçlar bulunmaktadır. Bu gelişmeler ışığında özellikle erken teşhis konulan hastalarda çoğu zaman hastanın hastaneye yatmasına dahi gerek K almamaktadır. Ülkemizde Verem teşhisinin konmasının ardından Verem Savaş dispanserinin koordinasyonu altında, teşhisten sonra iki ay boyunca Ağız yoluyla alınan 4 farklı ilaç ve devam eden süreçte ise 4 ay boyunca iki farklı ilaç kullanılmakla beraber toplamda 6 ayda Verem hastalığı tedavi edilmektedir. Verem teşhisinin konması ve ardından ilaç tedavisine başlanması ile hastalığın belirtileri azalabilir veya tamamen ortadan yok olabilir ancak hastalığın tamamen iyileşmesi ve daha sonra tekrarlamaması için 6 aylık tedavi sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Gerektiği halde 6 aylık tedavi süreci daha fazla da uzatılabilir. İlaçların tedavi süresi boyunca düzenli olarak her gün kullanılması hayatı önem arz etmektedir aksi takdirde bu durum tedavisi çok daha zor olan dirençli Verem hastalığına yol açar. Hasta kişide hastalık sürecinin ilerlemiş olması durumunda ve bulaşıcılık oranının fazla olması durumunda tedavinin hastanede yapılması daha uygundur. Verem tedavisi doğru ve düzenli olarak uygulandığında hastalık tamamen iyileşmektedir.

Verem hastalığına yakalanan kişi hastalığının doğası gereği ilk zamanlar aşırı kilo kaybına uğrayabilir, ancak kişi ilaç tedavisine başladıktan sonra iştahı tekrar yerine gelecek ve tekrar kilo almaya başlayacaktır. Bu sebeple kişiye özel bir diyet programı uygulamasına gerek yoktur hatta tam aksine hastalık sürecinde kişinin gereğinden fazla beslenmesi hastanın vücut sağlığına olumsuz etki gösterebilmektedir. Verem hastalığı düzenli tedavi ve düzenli ilaç kullanımı sonucu tamamen iyileştirilebilmekte ve hastanın hayatının geriye kalan bölümünde hastalığın tekrar nüksetme tehlikesi ortadan kalktığı gibi hastanın hayatını olumsuz etkileyecek herhangi bir hasar da kalmamaktadır.

Verem hastalığı verem hastalığının tedavisi ile ilgili verilebilecek genel bilgiler bunlar olmakla beraber kişinin daha detaylı bilgi alabilmesi için doktoruna ve Verem Savaş dispanserlerinde başvurmasında fayda bulunmaktadır.
" } ] }