{ "title": "Uzağı Görememe Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Uzagi-Gorememe-Tedavisi-33.jpg", "date": "21.01.2024 22:46:31", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Uzağı Görememe Tedavisi: En önemli şikâyet uzağı görememektir. Bireyler uzağı net görebilmek için gözlerini kısmak suretiyle bakarlar. Bireylerin bir kısmı iyi göremediğinin farkında bile değillerdir. Birey yakında net gördükleri cisimlerin uzaklaştıkça netliklerini kaybettiğini mantıklı ve doğal olarak kabul ederler. Uzağı görememeye tıp dilinde miyopi adı verilmektedir. Uzağı görememe genellikle okul çağlarında belli olur. Miyopi yetişkinlik dönemine kadar bir miktar artış gösterebilir. Çoğunlukla çocukların daha çok okulda tahtayı göremediklerinde fark edilirler. Uzağı görememe ergenlikten sonra çoğunlukla fazla değişmez. Dejeneratif miyopi adı verilen durumda uzağı görememe erişkinlik yaşamında da artmaya devam edebilmektedir.

Göz doktoru tarafından yapılacak göz muayenesi, rahatsızlığı tespit etmek için yeterli olacaktır. Muayene, genel görüş gücü hakkında sorular, cihazlarla yapılan testler ve gözlerin fiziksel olarak kontrol edilmesini içerir.

Gözlük ya da kontak lens, uzağı görememe kusurunu ortadan kaldırabilir. Uzağı görememeyi azaltmak ya da sabitlemek için korneanın biçimini değiştirmek ya da göze yapay lensler takmak için cerrahi müdahale yapılabilir.

Uzağı Görememe Gözlükle Tedavi Nasıl Yapılır?

Uzağı görememede kırılma kusurlarının düzeltilmesinde günümüzde de sık tercih edilen bir yöntemdir. Kullanımı kolay ve hesaplı olması en büyük tercih nedenidir. Gözlük camları temel olarak organik ve inorganik olmak üzere iki sınıf altında toplanabilirler. Organik gözlük camları ince ve hafiftir, estetik açıdan güzel görünürler; fakat yüzeyi kolayca çizilebilir. Camlardaki çizikler görme kalitesini düşürürler. Normal camlar biraz daha ağır ve kalındır, kusur derecesi arttıkça ağırlık ve kalınlık da artar, zor çizilirler, darbelerde kırılabilir. Gözlükler özellikle düşük numaralı bozuklukların düzeltilmesinde tercih edilmektedir.

Uzağı Görememe Lenslerle Tedavi Nasıl Yapılır?

Görüntü kalitesi gözlüklerden daha iyidir. Hijyenik şartlara uyarak titizlikle kullanıldığında çoğunlukla sorun olmaz. Lensler iki ana başlık altında toplanabilir, gaz geçirgen sert lensler ve yumuşak lenslerdir. Günümüzde tercih edilen yumuşak lenslerdir. Göze daha uyumlu olduğu ve daha uzun süre durabildiği için tercih edilmektedir. Gaz geçirgen sert lenslerse kullanımlarının zahmetli olmasına rağmen bazı yüksek astigmatlarda ve kontakt (Yumuşak) lensin fayda sağlamadığı hastalarda tercih sebebi olmaktadır.

Uzağı Görememe Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?

Gözlerdeki kusurun ilerlemesini durdurmak için erken yaşlarda skleroplasti denilen bir cerrahi müdahale yapılabilir. Skleroplasti ameliyattında göz yüzeyini örten konjunktiva kaldırılarak özel materyaller konulur veya sklerozan materyaller enjekte edilmektedir. Bu girişimler her ne kadar tamamen başarılı olmasa da bazı hastalarda iyi netice alınabilmektedir.

Kornea ve lens üzerinde yapılan müdahaleler ile kırılma bozukluğunun kalıcı tedavisi yapılabilmektedir. Bunlardan günümüzde kullanılan ancak ender tercih edilen metotlar astigmatik keratotomi, radyal keratotomi, korneaya halka uygulaması ve göz içi lens uygulamasıdır. Keratotomide korneaya derin çizikler yapılarak miyopi ya da miyopik astigmatizmanın tedavisi sağlanmaktadır. Uzağı göremeyenlerde korneaya at arabası tekeri gibi, astigmatlarda ise kornea çevresine yay şeklinde veya düz bir çizgi biçiminde derin çizikler yapılar. Gözlerdeki bozukluğun durumuna göre bu çiziklerin uzunluğu, derinliği ve görme eksenine yakınlığı belli ölçüler yardımıyla hesaplanır. Neticesi iyi olmakla beraber ekzimer lazerle elde edilen neticeler kadar tatmin edici değildir.

Uzağı Görememe Lazerle Tedavi Nasıl Yapılır?

Son dönemlerde kırılma bozuklarının tedavisi için en çok tercih edilen yöntemdir. Kırılma bozukluklarının tedavisinde kullanılan lazer, ekzimer lazerdir. Ekzimer lazer uygulamaları bilgisayar denetiminde otomatik olarak yapılır. Lazer uygulaması sırasında organik reaksiyonlarla korneanın belli kısımları incelterek etkisini gösterir.
" } ] }