{ "title": "Uyku Apnesi Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Uyku-Apnesi-Tedavisi-77.jpg", "date": "19.01.2024 01:27:23", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Uyku Apnesi Tedavisi, Yetişkinlerde uyku bozukluğuna yol açan en az yüz kadar hastalık vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri uyku apnesidir. Apne en çok rastlanan hastalık uyku apnesidir. Bu hastalığı önemli yapan ise ölüme yol açabilmesine ve sinsi bir şekilde seyretmesidir. Uyku apnesi, kişinin sağlığını ve hayatiyetini bazen de yaşamını yok edebilir. Uyku apnesi hastanın yaşam kalitesini bozar. Her an, her yerde, hatta direksiyon başında bile uyuya dalabilir. Yüksek şiddette horlaması çevreyi aşırı rahatsız eder: Bazen ses o kadar yüksek ki kişi kendisi horlama sesinden uyanır. İşe yorgun olarak gider, Çalışma zevki yok olur dikkatini toplamakta güçlük çeker. Eve çok yorgun olarak döner, televizyon karşısında uyuklamaya başlar. Çevresiyle ve ailesi iletişimi bozulur. Uyku apnesi tedavi edilmezse kişiyi; kalp ritmi bozukluklarına, hipertansiyon ve enfarktüs gibi hastalıklarda yüksek risk grubuna sokar.

Uyku Apne Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku apne tedavisi, hastanın muayenesine, öyküsüne ve uyku testi sonuçlarına göre kişiye özel düzenlenir. Uyku apne tedavisi sendromunun gerçek tedavisini ağız içi araç uygulaması ve cerrahi tedavi, CPAP (Continuous positive airway pressure devamlı pozitif hava yolu basıncı) tedavisi diyeüçe ayırabiliriz. Bunların içinde en etkili olan tedavi, altın standart denen tedavi yöntemi CPAP kullanılır.

Uyku apnesinde Cerrahi tedavi nasıl yapılır?

Kulak burun boğaz Uzman doktorları tarafından yalnız horlaması olan hasta kişilere ve bazı seçilmiş uyku apnesi olan hastalarına burun ya da boğaza yönelik olan ameliyatlar yapılabilir. Bunun için hasta kişide ameliyatla düzeltilecek, üst solunum yollarında yapısal bir darlık bulunması gerekmektedir. Cerrahi tedavi ile tam olarak iyileşme mümkün olmadığından dolayı ağır uyku apne tedavi sendromunda ilk seçenek olarak kullanılmamalıdır. Uyku cerrahisi, bütün dünyada 30 seneyi aşkın süredir yaygın bir şekilde uygulanmasına karşın sonuçları CPAP tedavisi kadar başarılı olmamıştır.

Ağız içi araç tedavisi nasıl yapılır?

Son zamanlarda uyku apne tedavisinde giderek artan bir sıklıkta kullanılmaya başlayan ağız içi araçları, bu konuda uzmanlaşmış olan diş doktorları tarafından, ölçü alınarak ve hastaya özel olarak yapılmaktadır. Yalnızca horlaması olan kişilerin, yanı sıra hafif ve orta uyku apne olan hastalarına verilebilmektedir. Ağır uyku apnesi'nin tedavisinde ise tüm yapılan çabalara karşın hastaların CPAP cihazını kullanamadığı hallerde ağız içi araç tedavisi önermektedir. En fazla alt çeneyi öne doğru ilerleten ağız içi araçlar kullanılır. Bunun için hasta olan kişinin ağzında diş bulunması gereklidir. Dişi olmayan hastalar için ise dili önde tutan çeşitleri kullanılır. Ağız içi araçlar alt çenenin öne doğru gelmesine ya da dilin arkaya doğru kaçmasına engel olarak üst hava yollarının genişlemesine sebep olurlar ve böylece horlama ve apne oluşmasına engel olunur. Küçük olması, hastanın kullanımı açısından rahatlıktır.
" } ] }