{ "title": "Ürtiker Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Urtiker-Tedavisi-87.jpg", "date": "20.01.2024 12:37:03", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Ürtiker Tedavisi: Ürtiker, alerjik olan bir tür deri hastalığıdır. Halk dilinde kurdeşen olarak da bilinir. Ürtiker, ciltte hafif kabarık, ödemli, kızarmış ve küçük bir sinek ısırması boyutunda görülür. 10-15 cm ya da daha geniş alanlara değin değişebilen boyutta kaşıntı yapan alerjik bir deri sorunudur. Ürtikerin egzamadan farklı olarak, egzamada daha çok deri kuruluğu veya kaşıntı izleriyle daha kronik bir durum söz konusu iken, genellikle akut ürtiker de deride aniden bir kabarma ve bir döküntü türü söz konusudur. Bu döküntü durumu 6 haftaya kadar sürmesi haline ‘akut ürtiker' denir. Şayet altı haftadan uzun sürerse ve bu rahatsızlık hala geçmemiş ise bu“kronik ürtiker” grubuna girer. Akut ürtiker daha fazla çocuk ve genç erişkin hastalığı iken, kronik ürtiker ise erişkin hastalığı olarak görülmektedir. Kronik ürtiker tipi, iyileşmeyen ürtiker tipidir. Akut ürtiker ise daha çok, tedavi ile geçen ancak, bilahare tekrarlayabilen türdeki döküntüdür. Burada ürtikerle birlikte ‘anjiyo ödem' adı verilen bir tablo da görülebilir. Bedende oluşan ve yaygın olan ödeme ‘anjiyo ödem' denir. Bu vücudun her tarafında görülebilir, ancak en fazla dudak çevresi, göz kapakları, testisler ve genital bölge gibi derinin daha ince olduğu alanlarda görülür. Ürtiker ile anjiyo ödem sık olarak birlikte görülen bir hastalıktır. Ürtiker tedavisi, buna neden olan faktörün uzaklaştırılması ya da durdurulması ile yapılır.

Ürtiker Tedavisi Yapılması: Ürtiker tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle hastanın ürtikerinin sınıflandırması gerekir. Fiziksel bir ürtikerde tedavi başlangıcı, bu etkenlerin rahatsızlığı tetiklemesinin nasıl olduğunun açıklanmasıyla başlar. Laboratuvar araştırmalarına gerek kalmadan, bu etkenlerden uzaklaşmak atakları azaltmayı sağlar. Antihistaminikler faydalı da olsa, bazı hastalara etkisiz kalabilmektedir. Bu hastaların uygun alerjenler yardımıyla cilt testleri yaparak, dikkatli olarak incelenmesi gerekir. 6 haftadan az süreçli rahatsızlıklarda tetkiklere gerek kalmaz. Ancak kronik rahatsızlıklarda bu durumun uzun sürme sebebinin açıklığa kavuşturulması, rahatsızlığın kanser yahut başka bir hastalığın belirtisi olmadığının tespit edilmesi gerekir. Hastanın öyküsü ve fiziksel muayenesi sonucu elde edilen verilere göre uygun tetkikler yapılır. Kronik ürtiker ve anjiyo ödem hastaları aşırı sıcaklar, aşırı yorgunluk, alkol ve aspirin gibi ilaçlardan uzak durması lazımdır. Ilık bir duş yulaf banyosu ve buz uygulaması hastaları geçici olarak rahatlatır. Genel olarak ürtiker seyri iyi olan bir hastalıktır. Uzun sürmesi durumunda dahi altında önemli bir rahatsızlık ender olarak görülür. Burada önemli olan bu hastaların kendilerini kontrol altına almalarıdır.

Tedavide Antihistaminikler Kullanma: Semptomların yaygın bir şekilde görülmesi durumunda, bu durumun baskı altına alınması için, hastaların, her gün bu ilaçları kullanması gereklidir. Geceleri aşırı kaşıntılara neden olan ürtiker uykuyu etkilerse, hastanın yatmadan önce sedatif antihistaminik alması yararlı olabilir. Bu ilacın sabahları uyuşukluk yapma etkisi olabilir. Ağır geçen ataklar için sabah sedatif olmayan antihistaminik, geceleri ise sedatif olanlar içilebilir.
" } ] }