{ "title": "Tüp Bebek Tedavisi", "image": "https://www.tedaviler.gen.tr/images/Tup-Bebek-Tedavisi-66.jpg", "date": "20.01.2024 17:03:24", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tüp bebek tedavisi, doğal yolları denemelerine rağmen bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olması için uygulanan yardımcı üreme tedavisidir. Çiftlerin bir kısmı tüp bebek tedavisiyle özlem duydukları bebeğe sahip olabilirler. Ancak öncesinde neden bebek sahibi olamadıklarını öğrenmeleri gerekir. Halk arasında tüp bebekle herkesin %100 bebek sahibi olacağı inancı vardır. Fakat bu tedavinin başarılı olması için, bazı etkenler bir araya gelmelidir. Bu tedavi çiftler açısından maddi ve manevi olarak oldukça zorlu bir süreçtir. Hem tedavide yaşananlar yüzünden stresin fazla olması hem de tedavi sonunda başarısızlık olasılığının bulunması oldukça yıpratıcıdır. Büyük umutlarla bu tedaviye başlayan çiftler, her aşamada sabırlı olmalıdır. 4 aşamadan oluşan tüp bebek tedavisinde çiftler özenli olmalıdır.

Tüp bebek tedavisi öncesinde

Bu tedaviye başlanmadan önce ya da tedavi kararı alınmadan önce çiftlerde gebelik konusunda araştırma yapılmalıdır. Neden gebeliğin elde edilemediği değerlendirilmelidir. Çünkü erkekten kaynaklanan sperm sorunları olmadığında, kadında düzenli yumurtlama olduğunda tüp bebek tedavisine gerek kalmaz. Aşılama tedavisi, yumurtlamayı arttıran tedaviler çiftlere daha uygun olabilir. Bu sayede maliyet açısından daha uygun şartlarda bebek sahibi olunabilir. Yardımcı üreme yöntemlerinin hepsi sabırlı bir süreci gerektirir. Tüp bebek tedavisi tüm bu koşullarla bebek sahibi olamayacak çiftlere uygulanır. Ancak çiftler manen bu tedaviye hazır olmalıdır. Kendilerini zorlu bir süreç beklemektedir.

Tüp bebek tedavisi ne zaman uygulanır?

Tüp bebek kadında yumurtlama kusurları olursa, fallop tüp kusurlarında, kadının yaşının ilerlemesinde, yumurtalık rezervinin azalmasında, erkekte sperm hareketliliğinin azalmasına, sayısının azalmasına, sperm olmaması ve sperm şekil bozukluğunda uygulanabilir. Sebebi bilinmeyen kısırlıkta, kısırlık süresi 3 yıldan fazla olanlarda da uygulanabilir. Eğer çiftlerde kısırlık sorunu olmaz ancak genetik hastalıklar olursa, embriyolarda preimplantasyon genetik tanı yapılması yoluyla da tüp bebek tedavisi yapılabilir.

Tüp bebek tedavisi hangi aşamalardan oluşur?

Tüp bebek kararı verildiğinde, çiftlere uygulanacak tedavi seçenekleri değerlendirilir. 4 aşamadan oluşan tedavide ilk aşama kadının yumurtalıklarının uyarılması ve ay içindeki yumurtaların artması hedeflenir. Daha sonra istenen düzeyde olgunlaşan yumurtalar genel anestezi altında Uzman denetiminde toplanır. Laboratuvar ortamında yumurtalar itinayla seçilerek ayrılır. Bunlar özel bir kapta saklanır. Bu sırada erkekten yine laboratuvar ortamında sperm alınır. Spermlerin içinden canlı, hareketli olanlar ayrılarak saklanır. Tedavinin üçüncü aşamasında spermler ve yumurtaların laboratuvar ortamında döllenmesine geçilir. Spermler bu aşamada yumurtaları 24 saat içinde döller. Uygun ortamda bekletilen hücrelerden embriyolar elde edilir. Embriyologlar tarafından embriyolar kontrol edilir ve bunların kadının rahmine transferine geçilir. Kadın bu aşamadan önce bol su içmelidir.

Tüp bebek tedavisi sonrasında

Tüp bebek tedavisi tamamlandıktan sonra, gebelik için bekleme sürecine girilir. Bu uygulamaların ardından yaklaşık 2 hafta sonunda kadına gebelik testi yapılarak, tüp bebek tedavisinin başarısı değerlendirilir. Eğer yapılan test negatif çıkarsa, tüp bebek tedavisinin başarısızlığı belirlenir ve tüp bebek tedavisi sonlandırılır. Pozitif bir sonuç alınırsa, tedaviye devam edilir. Kadına tedavinin devamında progesteron tedavisi uygulanır. Bunun sebebi olası düşüklerin önlenmesi içindir.

Tüp bebek tedavisi kaç defa denenir?

Tüp bebek tedavisinde çiftlere yapılacak denemelerin kısıtlaması yoktur. Fakat bu tedavinin iyi bir tüp bebek merkezinde yapılmasına rağmen başarısızlık oluyorsa, çiftlerin bebek sahibi olma umutlarının azalmasına yol açabilir. Bazen nedeni tespit edilemeyen embriyonun rahme tutunma sorunu olabilir. Gebelik bazen birkaç denemenin ardından gelebilir. Bazı çiftlerde 2., 3. Denemede gebelik elde edilirken, bazılarında 8-10 denemeden sonra gebelik elde edilebilir.

Tüp bebek tedavisi ne zaman sonlandırılmalı?
" } ] }